Cooking for Emily

Gotowanie dla dzieci, zdrowe przepisy dla całej rodziny

  • Przepisy
  • Kadry z życia
  • Kontakt
  • O mnie
You are here: Home / Przepisy / Na śniadanie / Marchewkowe naleśniki z serkiem i owocami

Marchewkowe naleśniki z serkiem i owocami

12 kwietnia 2017 by cookingforemily 10 komentarzy

marchewkowe-nalesniki-z-serkiem-i-owocami

Słabo u mnie na blogu z przepisami na Wielkanoc. Właściwie tylko zeszłoroczny przepis na najlepszą paschę wielkanocną   wpisuje się w tę kategorię. W tym roku niestety nie poprawiam się w temacie. Miałam co prawda podejście do wielkanocnych ciasteczek – króliczków ale niestety etap dekorowania mnie przerósł ( dowody na naszym Instagramie :). Więc niestety nie mam dla Was nic stricte na święta – zresztą u nas w domu przygotowania do Wielkanocy to domena mojej mamy – ja mam za zadanie zrobić paschę i się z tego wywiązuje.

Ale dziś mam dla Was przepis na pyszne śniadanie – marchewkowe naleśniki, nadziane serkiem i polane owocami. Bo na przepisy na śniadania zawsze jest dobry czas, czy to przed czy po świętach. Więc niech ten piękny, pomarańczowy kolor przyniesie Wam wiosnę, bo coś się ona ociąga w tym roku.

marchewkowe-nalesniki-z-serkiem-i-owocami

5.0 from 1 reviews
Marchewkowe naleśniki z serkiem i owocami
 
Drukuj
Prep time
30 min
Cook time
20 min
Total time
50 min
 
Marchewkowe naleśniki z białym serkiem i owocami na śniadanie
Serves: 10
Ingredients
  • 3 średniej wielkości marchewki
  • 1 i ½ szklanki mleka (krowie lub roślinne)
  • ½ szklanki wody gazowanej
  • 3 łyżki cukru brązowego
  • 2 jajka
  • 2 łyżki stopionego masła
  • 1¼ szklanki mąki ( u mnie orkiszowa typ 600)
  • ¾ łyżeczki cynamonu
  • szczypta soli
  • olej kokosowy albo masło klarowane do smażenia
  • SOS OWOCOWY
  • 250 g mrożonych lub świeżych owoców ( u mnie wiśnia i resztka mieszanki leśnej)
  • 2-3 łyżki miodu albo cukru brązowego
  • ½ łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • SEREK
  • 200 g białego serka typu „Twój smak“ lub „Philadephia“
  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżki jogurtu
  • opcjonalnie – łyżeczka ekstraktu z wanilii
Instructions
  1. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce.
  2. W blenderze kielichowym umieścić marchewkę i mleko, zmiksować na gładko, dodać jajka, cukier, cynamon, sól i stopione masło – zblendować na gładką naleśnikową masę – odstawić na 20-30 minut.
  3. Serek wymieszać z jogurtem, cukrem i ekstraktem z wanilii – odstawić do lodówki.
  4. Do garnka przełożyć owoce, ustawić na bardzo małym ogniu i podgrzewać aż owoce się rozmrożą.
  5. Dodać cukier i gotować na wolnym ogniu ok 10 min.
  6. Mąkę wymieszać z 2 łyżkami wody, dodać do owoców i mieszając gotować aż całość zgęstnieje.
  7. Naleśniki smażyć z obu stron, delikatnie przewracając ( ciasto jest delikatne).
  8. Smarować w środku serkiem, podawać z ciepłymi owocami.
3.5.3226

marchewkowe-nalesniki-z-serkiem-i-owocami

 

Related Posts

  • Naleśniki szpinakowe

    Powoli się specjalizuję w przemycaniu zielonego do dań Emilki. Przenigdy nie zjadłaby ona liści szpinaku…

  • Gryczane naleśniki z avocado i jajkiem

    Gryczane naleśniki są popularne we Francji, ale tam składa się je nie w rulonik ale…

  • Pascha wielkanocna, najlepsza

    W moim rodzinnym domu nigdy na Wielkanoc nie robiło się paschy, po prostu nie było…

Filed Under: Na śniadanie Tagged With: marchewka, naleśniki, śniadanie dla dziecka

« Paszteciki z wieprzowiną
Zupa brokułowa z fasolą i pesto »

Comments

  1. Ervisha says

    12 kwietnia 2017 at 12:31

    Jak to pysznie wyglada 😉

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      12 kwietnia 2017 at 15:55

      dzięki! daję słowo, że nie tylko wygląda ale też smakuje;)

      Odpowiedz
  2. Majka says

    12 kwietnia 2017 at 12:52

    Na pewno wypróbujemy, pozytywne naleśniki a’la słońce ?

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      12 kwietnia 2017 at 15:55

      Tak – w kontrze do tego co za oknem brrr

      Odpowiedz
  3. okta says

    12 kwietnia 2017 at 21:17

    Muszę to zrobić. Do tej pory robiłam zielone:)
    Tę marchewkę to na pulpę zatrzeć czy wystarczy na najdrobniejszej tarce?

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      13 kwietnia 2017 at 09:53

      Ja tarłam na tej części z dużymi oczkami – ale to nie ma znaczenia bo i tak się potem zblenduje wszystko na gładko z mlekiem.

      Odpowiedz
      • okta says

        18 kwietnia 2017 at 13:59

        Zrobilamm, chcoiaż podwoiłam składniki. Nie wiem dlaczego, ale wyszło tak rzadkie, że nie zdecydowałam się już dolać wody, a anawet odrobinę musiałam zagęścić mąką. Poza tym musiałam użyć cukru białego, zmiejszyłam ilość, ale wg i tak za słodkie. Będę musiała zrobić drugie podejście, żeby lepiej wyszły.

        Odpowiedz
  4. Majka says

    14 kwietnia 2017 at 11:33

    Cudowne, przepyszne ? Idealne śniadanie i deser ?

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      14 kwietnia 2017 at 11:36

      Już wypróbowałaś? szybka jesteś 🙂

      Odpowiedz
      • Majka says

        14 kwietnia 2017 at 17:13

        O tak ?

        Odpowiedz

Pozostaw odpowiedź Ervisha Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Recipe Rating




Oceń tę receptę:  

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Szukaj

Polub Cooking for Emily na facebooku

Tagi

avocado banany bezglutenowe chia ciasto ciecierzyca cukinia czekolada daktyle danie dla dzieci do szkoły dynia feta kasza jaglana kotlety kurczak makaron marchewka migdały mięso mleko kokosowe muffinki obiad dla rocznego dziecka parmezan placki pomidory płatki owsiane quinoa ryż sałatka smoothie sos pomidorowy szparagi szpinak słodkie truskawki w 30 minut wegańskie wegetariańskie zapiekanka zdrowe słodycze ziemniaki zupa śniadanie dla dziecka żurawina

Obserwuj nas na Instagramie

cooking_for_emily

cooking_for_emily
Nowy rok na blogu inauguruje makaron w sosie jogur Nowy rok na blogu inauguruje makaron w sosie jogurtowym z pieczoną dynią, sosem pomidorowym z chilli i chrupiący czosnkiem. Ottolenghi się nie myli:)
Przepis na blogu, link do bloga w opisie profilu. #makaron#dynia#jogurt#obiad iad#kolacja#pasta#squash#ottolenghi #zdrowejedzenie#zdroweodżywianie#zdroweprzepisy#wiemcojem#zdrowojem #healthyfood#food#foodphotography #foodblogger#warzywa#wegetariańskie#przepis#mniam#smaczne#foodstagram#jedzenie#pyszne#gotowanie
Na blogu podsumowanie najczęściej przez Was czyt Na blogu podsumowanie najczęściej przez Was czytanych przepisów z 2020. Był, minął, i dobrze ale zostały po nim przepisy warte wypróbowania
🌮🌯🥙🥩🥘🍲🥣🥗🍛🍜🍱🍝🥮🍪🥧🧁
 #zdrowejedzenie#zdroweodżywianie#zdroweprzepisy#wiemcojem#zdrowojem #healthyfood#food#foodphotography #foodblogger#warzywa #przepis#mniam#smaczne#foodstagram#jedzenie#pyszne#gotowanie
Gorąca czekolada z tahini i cynamonem i pierniczk Gorąca czekolada z tahini i cynamonem i pierniczki. Wprawiamy się w świąteczny nastrój.
 🎄🍪☕🍫🎄🍪☕🍫🎄🍪☕🍫
Kubeczek od @potoczone
 Przepis na blogu, link do bloga w opisie profilu. #czekolada#goracaczekolada #goracaczekolada #tahini#pierniki #wiemcojem#zdrowojem #healthyfood#food#foodphotography #foodblogger#wegetariańskie#przepis#mniam#smaczne#foodstagram#jedzenie#pyszne#gotowanie#zoomnasmak @aniawlodarczyk
W ostatni weekend w końcu udało się przewietrz W ostatni weekend w końcu  udało się przewietrzyć głowę i pooddychać lasem.
Jest jesień jest dynia. A konkretnie pierożki z Jest jesień jest dynia. A konkretnie pierożki z dynią i soczewicą do maczania w jogurtowym sosie. Przekąska do rączki.
A wszystko to w pięknych naczyniach od @potoczone -zerknijcie na 3 zdjęcie gdzie dokładnie widać ich urodę i polecam zajrzyjcie do Kingi bo może znajdziecie u niej coś dla siebie/bliskich. Wszak święta tuż tuż a w tym roku  szczególnie warto w swoich decyzjach prezentowych wspierać małe biznesy.
🎁🎁🎁🎁🎁
Przepis na blogu, link do bloga w opisie profilu. #pierożki#przekąska#dynia#soczewica#wegeteriańskie#zdrowejedzenie#zdroweodżywianie#zdroweprzepisy#wiemcojem#zdrowojem #healthyfood#food#foodphotography #foodblogger#warzywa#wegetariańskie#przepis#mniam#smaczne#foodstagram#jedzenie#pyszne#gotowanie
Drożdżowe paluchy z parmezanem i bazylią. Do ch Drożdżowe paluchy z parmezanem i bazylią. Do chrupania na długie, listopadowe wieczory pod kocem z książką lub filmem.
🥨🥨🥨🥨🥨🥨🥨
Przepis na blogu, link do bloga w opisie profilu. #paluchy#przekąska#drożdżowe #wypieki#parmezan#zdrowejedzenie#zdroweodżywianie#zdroweprzepisy#wiemcojem#zdrowojem #healthyfood#food#foodphotography #foodblogger#warzywa#wegetariańskie#przepis#mniam#smaczne#foodstagram#jedzenie#pyszne#gotowanie
Siła jest kobietą! #strajkkobiet Autorka @karo Siła jest kobietą! #strajkkobiet 

Autorka @karo.koto
@strajk_kobiet

Btw. To mój tysięczny post na instagramie. Jakby uroczyście
Jesienią potrzebuję dań, które otulają jak ko Jesienią potrzebuję dań, które otulają jak kocyk. A co może być bardziej otylające jak makaronowa zapiekanka z czterema serami pod chlebową kruszonką?🥰
Przepis na blogu, link do bloga w opisie profilu. #zapiekanka#makaron#makaronowazapiekanka #sery#czterysery#pesto#pasta#cheese#comfortfood #zdrowejedzenie#zdroweodżywianie#zdroweprzepisy#wiemcojem#zdrowojem #healthyfood#food#foodphotography #foodblogger#warzywa#wegetariańskie#przepis#mniam#smaczne#foodstagram#jedzenie#pyszne#gotowanie#obiad#kolacja
Talerz parującej zupy- jeden z ulubionych jesien Talerz parującej zupy-  jeden z ulubionych jesiennych widoków 😍🍂🍁 A Wy jak znosicie przesilenie?
#jesień #niestety
Load More... Follow on Instagram

Jesteśmy tu

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

 

rondel

Copyright © 2021 · Foodie Child Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress