Przed świętami zrobiłam sobie słodyczowy detoks. Ponad 3 tygodnie nie jadłam żadnych słodyczy, niestety w święta pękłam dla mazurków i paschy:) Nie mówię tu o białym cukrze, którego unikam tak czy inaczej, ale mówię o wszelkich słodyczach, nawet tych zdrowych ale zawierających jakieś słodziki. 3 tygodnie bez cukru i jego zamienników, dałam radę chociaż nie było łatwo. Szczególnie po obiedzie organizm domagał się deseru. Z czasem jednak ochota na słodkie mija, więc wyobrażam sobie, że można wyeliminować słodkie z diety, no ale tak na dłuższą metę wydaje mi się szkoda rezygnować z tej przyjemności w życiu:) ale ograniczać na pewno jest dobrze.
Tak czy inaczej podczas tych 3 tygodni wpadłam na instagramie przepis na ten czekoladowy krem z batatów, jego autorka (@swood.food) pisała, że jak była na cukrowym detoksie to krem ten ratował jej życie. Krem ten zawiera tylko trzy składniki: bataty, olej kokosowy i kakao ( ja zamieniłam na karob) i jest naturalnie słodki tylko dzięki batatom. Nie jest to krem czekoladowy życia, Emilce nie posmakował, ale dla osób które ograniczają cukier, albo go odstawiły na pewno będzie to świetny zamiennik deseru.
- 2 średniej wielkości słodkie ziemniaki
- 3 łyżki oleju kokosowego
- 5 łyżek karobu (można zastąpić 4 łyżkami kakao)
- Słodkie ziemniaki umyć, ponakłuwać widelcem i upiec w piekarniku aż będą całkowicie miękkie (ok 30 minut).
- Ziemniaki lekko przestudzić, wyjąć łyżeczką miąższ z łupinki i przełożyć do miksera.
- Dodać olej kokosowy i karob (kakao) - zmiksować na gładki krem.
- Przełożyć do pojemników i schłodzić przed zjedzeniem.
Majka says
Ależ go pięknie zaprezentowałaś. Jeśli Twojej córci nie posmakował to moim dzieciom też pewnie nie podejdzie. Ja co prawda też lubię słodki smak ale spróbuję choćby z czystej ciekawości 😉 Zrobię z połowy porcji bo akurat jeden batat kula się w lodówce, korab i olej też są 🙂
Majka says
Myślę, że fajnie komponowałby się jako krem do przekładanych ciasteczek ? Nikogo jeszcze nie częstowałam ale mi posmakował ☺
Kat Ewa says
Właśnie zrobilam ten krem i…. niebo w gębie!! Dziękuję 🙂
cookingforemily says
Bardzo się cieszę,że Ci smakuje ?dziekuje
Aga says
Witam!
Pierwszy raz zasmakował mi batat, piekłam sernik z batata i w piekarniku z warzywami, robiłam zupę, ale jakoś się w nim nie zakochałam, ale teraz stwierdzam, że to najlepszy deser jaki jadłam i córce tez smakował! Dziękuję. Pozdrawiam Agnieszka.
cookingforemily says
Najlepszy deser wow?? Ale komplement?bardzo dziękuję
Japavithrell says
Wygląda jak kupa a smakuje jeszcze lepiej 🙂