Cooking for Emily

Gotowanie dla dzieci, zdrowe przepisy dla całej rodziny

  • Przepisy
  • Kadry z życia
  • Kontakt
  • O mnie
You are here: Home / Przepisy / Bezglutenowe / Trójskładnikowy krem czekoladowy z batatów

Trójskładnikowy krem czekoladowy z batatów

25 kwietnia 2017 by cookingforemily 7 komentarzy

krem-czekoladowy-z-batatow

Przed świętami zrobiłam sobie słodyczowy detoks. Ponad 3 tygodnie nie jadłam żadnych słodyczy, niestety w święta pękłam dla mazurków i paschy:) Nie mówię tu o białym cukrze, którego unikam tak czy inaczej, ale mówię o wszelkich słodyczach, nawet tych zdrowych ale zawierających jakieś słodziki. 3 tygodnie bez cukru i jego zamienników, dałam radę chociaż nie było łatwo. Szczególnie po obiedzie organizm domagał się deseru. Z czasem jednak ochota na słodkie mija, więc wyobrażam sobie, że można wyeliminować słodkie z diety, no ale tak na dłuższą metę wydaje mi się szkoda rezygnować z tej przyjemności w życiu:) ale ograniczać na pewno jest dobrze.

Tak czy inaczej podczas tych 3 tygodni wpadłam  na instagramie przepis na ten czekoladowy krem z batatów, jego autorka (@swood.food) pisała, że jak była na cukrowym detoksie to krem ten ratował jej życie. Krem ten zawiera tylko trzy składniki: bataty, olej kokosowy i kakao ( ja zamieniłam na karob) i jest naturalnie słodki tylko dzięki batatom. Nie jest to krem czekoladowy życia, Emilce nie posmakował, ale dla osób które ograniczają cukier, albo go odstawiły na pewno będzie to świetny zamiennik deseru.

krem-czekoladowy-z-batatow

5.0 from 3 reviews
Trójskładnikowy krem czekoladowy z batatów
 
Drukuj
Prep time
10 min
Cook time
30 min
Total time
40 min
 
Prosty, trójskładnikowy krem czekoladowy na bazie batatów
Author: www.cookingforemily.pl
Serves: 4-5
Ingredients
  • 2 średniej wielkości słodkie ziemniaki
  • 3 łyżki oleju kokosowego
  • 5 łyżek karobu (można zastąpić 4 łyżkami kakao)
Instructions
  1. Słodkie ziemniaki umyć, ponakłuwać widelcem i upiec w piekarniku aż będą całkowicie miękkie (ok 30 minut).
  2. Ziemniaki lekko przestudzić, wyjąć łyżeczką miąższ z łupinki i przełożyć do miksera.
  3. Dodać olej kokosowy i karob (kakao) - zmiksować na gładki krem.
  4. Przełożyć do pojemników i schłodzić przed zjedzeniem.
3.5.3226

krem-czekoladowy-z-batatow

Related Posts

  • Zdrowy krem czekoladowy

    Zdrowy krem czekoladowy – bez cukru, bez śmietany i bez.. czekolady! Oszustwo? Oj tam, może…

  • Kokosowy krem czekoladowy z nerkowcami

    Dziś mam dla Was prawdziwy hit. Ten kokosowy krem czekoladowy z nerkowcami jest przepyszny. Piszę…

  • Krem orzechowy z nasionami chia

    No i w końcu mamy maj jaki lubię! Ciepło, słonecznie, pachnąco. Od razu jakoś lepiej.…

Filed Under: Bezglutenowe, Desery Tagged With: bataty, bezglutenowe, kakao, karob, krem czekoladowy, olej kokosowy, słodkie ziemniaki, wegańskie, zdrowe słodycze

« Zupa brokułowa z fasolą i pesto
Makaron z cukinią i marchewką w pesto marchewkowym z avocado »

Comments

  1. Majka says

    26 kwietnia 2017 at 09:33

    Ależ go pięknie zaprezentowałaś. Jeśli Twojej córci nie posmakował to moim dzieciom też pewnie nie podejdzie. Ja co prawda też lubię słodki smak ale spróbuję choćby z czystej ciekawości 😉 Zrobię z połowy porcji bo akurat jeden batat kula się w lodówce, korab i olej też są 🙂

    Odpowiedz
  2. Majka says

    10 maja 2017 at 16:35

    Myślę, że fajnie komponowałby się jako krem do przekładanych ciasteczek ? Nikogo jeszcze nie częstowałam ale mi posmakował ☺

    Odpowiedz
  3. Kat Ewa says

    17 listopada 2017 at 23:06

    Właśnie zrobilam ten krem i…. niebo w gębie!! Dziękuję 🙂

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      17 listopada 2017 at 23:41

      Bardzo się cieszę,że Ci smakuje ?dziekuje

      Odpowiedz
  4. Aga says

    19 listopada 2017 at 13:58

    Witam!
    Pierwszy raz zasmakował mi batat, piekłam sernik z batata i w piekarniku z warzywami, robiłam zupę, ale jakoś się w nim nie zakochałam, ale teraz stwierdzam, że to najlepszy deser jaki jadłam i córce tez smakował! Dziękuję. Pozdrawiam Agnieszka.

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      19 listopada 2017 at 14:11

      Najlepszy deser wow?? Ale komplement?bardzo dziękuję

      Odpowiedz
  5. Japavithrell says

    13 października 2018 at 09:36

    Wygląda jak kupa a smakuje jeszcze lepiej 🙂

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Oceń tę receptę:  

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Szukaj

Polub Cooking for Emily na facebooku

Tagi

avocado banany bezglutenowe chia ciastka ciasto ciecierzyca cukinia czekolada daktyle danie dla dzieci do szkoły dynia feta kasza jaglana kotlety kurczak makaron marchewka migdały mięso mleko kokosowe muffinki parmezan pesto placki pomidory płatki owsiane quinoa ryż smoothie sos pomidorowy szparagi szpinak słodkie truskawki w 30 minut wegańskie wegetariańskie zapiekanka zdrowe słodycze ziemniaki zupa śniadanie dla dziecka żurawina

Jesteśmy tu

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

 

rondel

Copyright © 2023 · Foodie Child Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress