I jak po świętach? Odpoczęci, najedzeni, przejedzeni jak nakazuje tradycja? Cieszę się, że u nas w domu odeszło się już od przygotowywanie jedzenia na zapas, jakby święta trwały miesiąc a nie dwa dni, chociaż i tak jest go oczywiście za dużo. Nasze absolutne minimum słodyczowe to przynajmniej dwa mazurki mojej siostry, babka cytrynowa mojej mamy i moja pascha… Poza tym oczywiście wędliny domowej roboty, klasyczna sałatka jarzynowa, żurek mamy Bartka, danie mięsne na pierwszy dzień świąt, danie mięsne na drugi dzień świąt- tym sposobem lodówkę mam pełną i pewnie zjemy to w okolicy czwartku najwcześniej. A jak to zjemy to organizm będzie wołał o lekkie warzywne dania, sałatki i smoothie.
Z myślą o takim lekkim, poświątecznym gotowaniu zostawiam Wam dziś przepis na prostą zupę. Jak będziecie mieć przejedzone wszyskie zapasy świąteczne, żurki i mięsiwa to świetną odmianą obiadową będzie zupa brokułowa z białą fasolą i pesto. Bardzo prosta w wykonaniu, małoskładnikowa, treściwa (dzięki zmiksowanej fasoli) ale też lekka. No i rozgrzewająca… co przy obecnej aurze też ma zaczenie. Oby do wiosny;)
- 2 łyżki oliwy
- 1 cebula
- 4 ząbki czosnku
- 1 brokuł
- 2 szklanki ugotowanej fasoli (może być z puszki)
- 1 i ½ litra rosołku/wywaru
- sok z połowy cytryny
- sól i pieprz do smaku
- PESTO
- garść nasion słonecznika
- pęczek ziół ( ja miałam bazylię i mięta ale może być np. natka pietruszki)
- 5-6 łyżek oliwy
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól i pieprz do smaku
- Cebulą i czosnek posiekać.
- Brokuł umyć, oddzielić różyczki, nóżkę obrać i pokroić w plasterki.
- W garnku rozgrzać oliwę, podsmażyć przez 5 minut cebulę, dodać czosnek i smażyć kolejne 3 minuty, dodać pokrojoną w plasterki nóżkę brokuła i lekko podsmażyć (kolejne 3 minuty).
- Całość zalać rosołkiem, zagotować, dodać różyczki brokuła i gotować aż będą miękkie (ok 10 -15minut).
- Na koniec dodać fasolę, zagotować i całość zmiksować.
- Dodać sok z cytryny, sól, pieprz do smaku.
- Przygotować pesto – wszystkie składniki umieścić w blenderze i zmiksować.
- Zupę podawać z pesto.
Majka says
Zrobię w tym tygodniu ?
Majka says
Pycha 🙂 Idealne połączenie. Pesto to kropka nad „i” w tej zupce 😉
TarkaiMiarka.pl says
Intrygująca. Ale do wypróbowania 🙂
Karina says
Brzmi dobrze. Muszę wypróbować ?