Cooking for Emily

Gotowanie dla dzieci, zdrowe przepisy dla całej rodziny

  • Przepisy
  • Kadry z życia
  • Kontakt
  • O mnie
You are here: Home / Przepisy / Bezglutenowe / Florentynki z kaszą gryczaną, żurawiną i czekoladą

Florentynki z kaszą gryczaną, żurawiną i czekoladą

25 maja 2017 by cookingforemily 4 komentarze

florentynki-z-kasza-gryczana-rodzynkami

Przepis na te zdrowe florentynki z kaszą gryczaną pochodzi z książki „Clean cakes”. Miałam co do niego duże wątpliwości bo w ich składzie była surowa kasza gryczana. Przegryzłam na surowo dwa ziarnka i jakoś nie uwierzyłam w powodzenie tego przepisu;) Potem jednak pomyślałam, że nie można się poddawać, więc postanowiłam kaszę najpierw namoczyć. Namoczona kasza mocno kruszeje i robi się miękka i potem po opieczeniu w piekarniku mamy chrupiące, pękające ziarenka – co już nie raz testowałam w przypadku kaszy jaglanej, np w tej kokosowej granoli z kaszą jaglaną albo w jaglanych bloczkach na które przepis kiedyś pewnie tu wstawię. I rzeczywiście patent się sprawdził, kasza gryczana po całonocnym moczeniu zupełnie zmiękła, potem wysuszona i upieczona w piekarniku znów lekko stwardniała ale stałą się raczej chrupiąca a nie po prostu twarda. Więc to moja modyfikacja do tego przepisu.

Ciasteczka są bezglutenowe ( na bazie kaszy i mąki gryczanej), zawierają mało cukru ( ja dodałam cukier kokosowy ale można użyć trzcinowego) i mają sporo słodyczy z suszonych owoców. A do tego gorzka czekolada, jak na florentynki przystało.

florentynki-z-kasza-gryczana-rodzynkami


5.0 from 1 reviews
Florentynki z kaszą gryczaną, rodzynkami i czekoladą
 
Drukuj
Prep time
15 min
Cook time
15 min
Total time
30 min
 
Zdrowe, bezglutenowe florentynki na bazie kaszy gryczanej i suszonych owoców
Author: www.cookingforemily.pl
Ingredients
  • 100 g migdałów
  • 100 g kaszy gryczanej niepalonej ( sucha, nie gotowana)
  • 60 g żurawiny suszonej
  • 60g suszonych moreli
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • ⅓ szklanki cukru kokosowego (albo trzcinowego)
  • 3 łyżki mąki gryczanej
  • 150 ml mleka (kokosowe albo inne)
  • 1 gorzka czekolada
Instructions
  1. Kaszę namoczyć w wodzie (najlepiej na noc). Następnie wodę odlać a kaszę przełożyć na suchą ściereczkę albo wyłożone kilka warstwa ręcznika papierowego.
  2. Kasza musi wyschnąć więc potrwa to pewnie z godzinę, w międzyczasie trzeba ją przemieszać kilka razy, zmienić ścierkę/ręcznik na suche.
  3. Migdały lekko posiekać, morele pokroić na kawałki- zmieszać w misce z kaszą i żurawiną.
  4. W garnku rozpuścić olej, dodać cukier i mieszać aż się zmiesza i lekko rozpuści. Dodać mleko i mąkę i za pomocą trzepaczki mieszać aż się całość połączy i lekko zgęstnieje.
  5. Przelać do kaszy z owocami i wymieszać.
  6. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, wykładać na nią po jednej łyżce mieszanki, lekko spłaszczając ciastka.
  7. Piec ok ok 15 minut w temperaturze 170 stopni.
  8. Ciastka wystudzić całkowicie.
  9. Czekoladę rozpuścić ( w metalowej misce ustawionej na garnku z gotującą się wodą).
  10. Za pomocą pędzelka posmarować spody florentynek- poczekać aż wyschną.
3.5.3226

florentynki-z-kasza-gryczana-rodzynkami

florentynki-z-kasza-gryczana-rodzynkami

Filed Under: Bezglutenowe, Ciasta i ciasteczka, Do szkoły Tagged With: bezglutenowe, kasza gryczana niepalona, mąka gryczana, morele, zdrowe słodycze, żurawina

« Placki z jarmużem i serkiem wiejskim
Pieczony kurczak ze szparagami, ziemniakami i rzodkiewkami »

Comments

  1. Marzena says

    24 sierpnia 2017 at 15:51

    Właśnie jemy pierwsze przestudzone. Nawet ich nie smarowałam czekoladą i chyba nie będę. Pyszne, wejdą do mojego stałego repertuaru. Wg mnie ta sama klasa co „life changing crackers” z bloga „My new roots”, które bardzo lubimy i które robię regularnie (jak nie znasz, to spróbuj, warto). Już i tak jestem wielbicielką twoich trufli daktylowych i kremu kakaowego z awocado – też je powtarzam. Bardzo dziękuję za te wszystkie przepisy, są naprawdę i świetne i bardzo rzetelnie przedstawione.

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      24 sierpnia 2017 at 16:04

      Mrzena, bardzo miło mi to czytać i dziekuję:) „My noew roots” znam i wielokrotnie korzystałam z jej przepisów, nawet bananowa granola pojawiła się u mnie na blogu, to jedna z naszych ulubionych:)

      Odpowiedz
  2. Marzena says

    24 sierpnia 2017 at 15:57

    A, jeszcze jedno. Ja zamiast cukru dodałam 3 spore łyżki miodu – bo nie używam cukru „cukru”, i 2/3 żurawiny zaminiłam na figi i daktyle – bo tak akurat miałam. Wg mnie nie zaszkodziło. Może z cukrem miałyby odrobinę bardziej kruchą konsystencję – te są takie miękkie (twardsze, chrupiące składniki zanurzone w czymś miękkim) ale naprawdę dobre.

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      24 sierpnia 2017 at 16:06

      Ja też staram się ograniczać biały cukier. Tu akurat użyłam kokosowego, jednak lepszy od białego:). Miodem też często słodzę tylko niestety boli mnie to, że podczas podgrzewania traci on wszystkie swoje dobre właściwości, więc często do potraw pieczonych gotowanych dodaję syrop z agawy albo klonowy.

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Oceń tę receptę:  

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Szukaj

Polub Cooking for Emily na facebooku

Tagi

avocado banany bezglutenowe chia ciastka ciasto ciecierzyca cukinia czekolada daktyle danie dla dzieci do szkoły dynia feta kasza jaglana kotlety kurczak makaron marchewka migdały mięso mleko kokosowe muffinki parmezan pesto placki pomidory płatki owsiane quinoa ryż smoothie sos pomidorowy szparagi szpinak słodkie truskawki w 30 minut wegańskie wegetariańskie zapiekanka zdrowe słodycze ziemniaki zupa śniadanie dla dziecka żurawina

Jesteśmy tu

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

 

rondel

Copyright © 2023 · Foodie Child Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress