Cooking for Emily

Gotowanie dla dzieci, zdrowe przepisy dla całej rodziny

  • Przepisy
  • Kadry z życia
  • Kontakt
  • O mnie
You are here: Home / Przepisy / Na obiad / Pieczony kurczak ze szparagami, ziemniakami i rzodkiewkami

Pieczony kurczak ze szparagami, ziemniakami i rzodkiewkami

30 maja 2017 by cookingforemily 2 komentarze

kurczak-ze-szparagami-ziemniakami-rzodkiewkami

Szukałam ostatnio inspiracji szparagowej i  znalazłam ją w newsletterze z „Bon appetit”, gdzie między różnymi szapragowymi przepisami krył się i ten- pieczony kurczak ze szparagami, rzodkiewkami i ziemniakami. Danie to  jednak nie wpadłoby mi pewnie w oko, gdyby nie sos – winny, maślany z dużą ilością czosnku i dodatkiem anchois. Wiedziałam, że będzie pyszny i aromatyczny. No i nie powiem – zaintrygowały mnie też pieczone rzodkiewki. Całość jak się spodziewałam bardzo udana, pieczone warzywa, chrupiący kurczak i aromatyczny sos. Danie niby proste ale świetnie się sprawdzi też na bardziej wystawnym obiedzie. A jeżeli chodzi o pieczone rzodkiewki to muszę przyznać, że są świetne! Chyba nawet tak je bardziej lubię niż w ich surowej, chrupiącej odsłonie.

Niestety Emilka nadal nie lubi szparagów. Przekonała się już do kilku zielonych warzyw (ostatnio sałata!) ale to jeszcze nie jest rok szparaga:) więc danie to świetnie sprawdziło się w tej sytuacji – łatwo tu skomponować dziecięcy  talerz bez szparagów.

kurczak-ze-szparagami-ziemniakami-rzodkiewkami


5.0 from 1 reviews
Pieczony kurczak ze szparagami, ziemniakami i rzodkiewkami
 
Drukuj
Prep time
15 min
Cook time
35 min
Total time
50 min
 
Serves: 6
Ingredients
  • 6-8 kawałków kurczaka zagrodowego ze skórką
  • 1 kg młodych ziemniaków
  • pęczek rzodkiewek
  • pęczek szparagów
  • sól, pieprz
  • 4 łyżki oliwy
  • 3 ząbki czosnku
  • 6 małych filecików anchois
  • 40 g masła
  • pół szklanki białego wina
  • łyżeczka soku z cytryny
  • łyżka posiekanej natki pietruszki
Instructions
  1. Kurczaka umyć i osuszyć, posolić i popieprzyć.
  2. Piekarnik nagrzać do 180 stopni
  3. Ziemniaki obrać (albo tylko dokładnie umyć), pokroić na większe kawałki a jak są malutkie to zostawić w całości.
  4. Rzodkiewki pokroić na połówki.
  5. Szparagi lekko obrać i pokroić każdy na 3 części.
  6. Ziemniaki obtoczyć w soli, pieprzu i 2 łyżkach oliwy, włożyć do większej formy do pieczenia (albo bezpośrednio na blachę) i piec przez 10 minut.
  7. W tym czasie na patelni rozgrzać łyżkę masła i oliwy i obsmażyć kurczaka z obu stron aż się ładnie zarumieni.
  8. Szparagi i rzodkiewki obtoczyć w łyżce oliwy i dodać do ziemniaków. Chwilę podpiec (ok 5 minut) i potem przełożyć na blachę podpieczonego kurczaka (najlepiej tak ułożyć, żeby kurczak leżał na ziemniakach a szparagi i rzodkiewki były pomiędzy kurczakiem, żeby się ładnie zapiekały).
  9. Piec kolejne 15-20 minut aż się kurczak upiecze.
  10. W tym czasie przygotować sos - z patelni na której piekł się kurczak odlać tłuszcz, zostawiając przepieczone pozostałości, dodać łyżkę masła i na tym podsmażyć posiekany czosnek i posiekane w drobną kosteczkę anchois. Chwilę podsmażyć aż się czosnek zarumieni i podlać winem.
  11. Gotować wino, zeskrobując resztki patelni, przez ok 10 minut aż wino odparuje.
  12. Zestawić z patelni i na koniec dodać resztę zimnego masła, mieszając aż się rozpuści.
  13. Dosypać natkę do sosu.
  14. Podawać kurczaka z warzywami i polane sosem
3.5.3226

kurczak-ze-szparagami-ziemniakami-rzodkiewkami

Related Posts

  • Pesto ze szparagów do makaronu

    Po pierwszym dość nieudanym spotkaniu Emilki ze szparagami zrobiłam drugie podejście. Postanowiłam podejść do tematu…

  • Zapiekanka ze szparagami na chlebie

    Ten rok to nie jest rok w którym przekonałam Emilkę do jedzenia szparagów, niestety. Rok…

  • Potrawka z kurczaka i warzyw zapiekana z ciasteczkami

    Ta zima działa na mnie dziwnie - bo normalnie jem bardzo mało mięsa, nie mam…

Filed Under: Na obiad, Na okazję Tagged With: kurczak, rzodkiewki, szparagi, ziemniaki

« Florentynki z kaszą gryczaną, żurawiną i czekoladą
Truskawki w occie balsamicznym z kremem z nerkowców »

Comments

  1. Majka says

    4 czerwca 2017 at 17:03

    To był nasz pyszny niedzielny obiad ? Rewelacja!

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      5 czerwca 2017 at 09:34

      Na niedzielny obiad to danie jest idealne:)

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Oceń tę receptę:  

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Szukaj

Polub Cooking for Emily na facebooku

Tagi

avocado banany bezglutenowe chia ciastka ciasto ciecierzyca cukinia czekolada daktyle danie dla dzieci do szkoły dynia feta kasza jaglana kotlety kurczak makaron marchewka migdały mięso mleko kokosowe muffinki parmezan pesto placki pomidory płatki owsiane quinoa ryż smoothie sos pomidorowy szparagi szpinak słodkie truskawki w 30 minut wegańskie wegetariańskie zapiekanka zdrowe słodycze ziemniaki zupa śniadanie dla dziecka żurawina

Jesteśmy tu

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

 

rondel

Copyright © 2023 · Foodie Child Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress