Szukałam ostatnio inspiracji szparagowej i znalazłam ją w newsletterze z „Bon appetit”, gdzie między różnymi szapragowymi przepisami krył się i ten- pieczony kurczak ze szparagami, rzodkiewkami i ziemniakami. Danie to jednak nie wpadłoby mi pewnie w oko, gdyby nie sos – winny, maślany z dużą ilością czosnku i dodatkiem anchois. Wiedziałam, że będzie pyszny i aromatyczny. No i nie powiem – zaintrygowały mnie też pieczone rzodkiewki. Całość jak się spodziewałam bardzo udana, pieczone warzywa, chrupiący kurczak i aromatyczny sos. Danie niby proste ale świetnie się sprawdzi też na bardziej wystawnym obiedzie. A jeżeli chodzi o pieczone rzodkiewki to muszę przyznać, że są świetne! Chyba nawet tak je bardziej lubię niż w ich surowej, chrupiącej odsłonie.
Niestety Emilka nadal nie lubi szparagów. Przekonała się już do kilku zielonych warzyw (ostatnio sałata!) ale to jeszcze nie jest rok szparaga:) więc danie to świetnie sprawdziło się w tej sytuacji – łatwo tu skomponować dziecięcy talerz bez szparagów.
- 6-8 kawałków kurczaka zagrodowego ze skórką
- 1 kg młodych ziemniaków
- pęczek rzodkiewek
- pęczek szparagów
- sól, pieprz
- 4 łyżki oliwy
- 3 ząbki czosnku
- 6 małych filecików anchois
- 40 g masła
- pół szklanki białego wina
- łyżeczka soku z cytryny
- łyżka posiekanej natki pietruszki
- Kurczaka umyć i osuszyć, posolić i popieprzyć.
- Piekarnik nagrzać do 180 stopni
- Ziemniaki obrać (albo tylko dokładnie umyć), pokroić na większe kawałki a jak są malutkie to zostawić w całości.
- Rzodkiewki pokroić na połówki.
- Szparagi lekko obrać i pokroić każdy na 3 części.
- Ziemniaki obtoczyć w soli, pieprzu i 2 łyżkach oliwy, włożyć do większej formy do pieczenia (albo bezpośrednio na blachę) i piec przez 10 minut.
- W tym czasie na patelni rozgrzać łyżkę masła i oliwy i obsmażyć kurczaka z obu stron aż się ładnie zarumieni.
- Szparagi i rzodkiewki obtoczyć w łyżce oliwy i dodać do ziemniaków. Chwilę podpiec (ok 5 minut) i potem przełożyć na blachę podpieczonego kurczaka (najlepiej tak ułożyć, żeby kurczak leżał na ziemniakach a szparagi i rzodkiewki były pomiędzy kurczakiem, żeby się ładnie zapiekały).
- Piec kolejne 15-20 minut aż się kurczak upiecze.
- W tym czasie przygotować sos - z patelni na której piekł się kurczak odlać tłuszcz, zostawiając przepieczone pozostałości, dodać łyżkę masła i na tym podsmażyć posiekany czosnek i posiekane w drobną kosteczkę anchois. Chwilę podsmażyć aż się czosnek zarumieni i podlać winem.
- Gotować wino, zeskrobując resztki patelni, przez ok 10 minut aż wino odparuje.
- Zestawić z patelni i na koniec dodać resztę zimnego masła, mieszając aż się rozpuści.
- Dosypać natkę do sosu.
- Podawać kurczaka z warzywami i polane sosem
Majka says
To był nasz pyszny niedzielny obiad ? Rewelacja!
cookingforemily says
Na niedzielny obiad to danie jest idealne:)