Cooking for Emily

Gotowanie dla dzieci, zdrowe przepisy dla całej rodziny

  • Przepisy
  • Kadry z życia
  • Kontakt
  • O mnie
You are here: Home / Przepisy / Do szkoły / 3 przepisy na wiosenne sałatki

3 przepisy na wiosenne sałatki

12 czerwca 2017 by cookingforemily Leave a Comment

sałatka-quinoa-szparagi

Ostatni wpis o  sałatkach na wynos w słoiku cieszył się dużym powodzeniem więc postanowiłam zrobić edycję wiosenną. Poniżej 3 przepisy na wiosenne sałatki, w roli głównej szparagi, rzodkiewki, ogórki i kalafior przy wsparciu kasz i ciecierzycy. Można je wszystkie zapakować na wynos do słoika, zjeść na obiad ale świetnie nadadzą się też jako dodatek do dania głównego czy na grill. Wiosna pełną gębą, stragany się uginają – korzystajcie!

A po więcej przepisów na inne sałatki, na każdą okazję, zapraszam na mojego drugiego bloga: najlepszesalatki.pl

sałatka-quinoa-szparagi

Sałatka z quinoa, szparagami i fetą

1 szklanka kaszy quinoa

pęczek szparagów

pół pęczka szczypiorki

100 g twardego sera feta

70 g płatków migdałowych

SOS:

Sok z połowy cytryny

1 łyżeczk amiodu

4 łyżki oliwy

1/2 łyżeczki soli

Kaszę ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu ( nie przegotować, żeby byla sypka)

Szparagi pozbawić twardych końcówek, lekko obrać, obtoczyć w łyżce oliwy, lekko posolić i zgrillować na patelnie grillowej (mozna też podpiec w piekarniku).

Przestudzone szparagi pokroić w kawałki.

Do miseczki dodać sok z cytryny, miód i sól, dobrze wymieszać. Dodać oliwę i zmieszać na jednolity sos.

Płatki migdałów podprażyć na suchej patelni

Do miski przełożyc przestudzoną kaszę, szparagi, posiekany szczypiorek, płatki migdałów i pokruszoną fetę.

Zalać sosem i wymieszać całość.




wiosenna-sałatka-warzywna-z-kasza-gryczana

Wiosenna sałatka warzywna z kaszą gryczaną w sosie z nerkowców

½ szklanki kaszy gryczanej niepalonej

1 ogórek,

2 pomidory

pęczek rzodkiewek

½ czerwonej cebuli

1 papryka

1 duża marchewka

SOS:

½ szklanki nerkowców (namoczonych w wodzie na 2 godziny)

2 łyżki soku z cytryny

125 ml mleka kokosowego

1 posiekany ząbek czosnku

½ łyżeczki soli

2 łyżki posiekanej natki pietruszki

Kaszę gryczana ugotować na sypko.

Ogórek i rzodkiewki pokroić w półplasterki

Pomidory i paprykę pokroić w kostkę.

Marchewkę zetrzeć.

Cebulę posiekać.

Wszystkie składniki sosu umieścić w blenderze i zmiksować przez kilka minut na gładki sos.

Składniki sałatki pomieszać, a jeżeli bierzecie na wynos to można je też ułożyć warstwowo w słoku zaczynając od sosu i wymieszać przed zjedzeniem.

wiosenna-sałatka-warzywna-z-kasza-gryczana




sałatka-kalafior-ciecierzyca-rzodkiewka-ogórek

Sałatka z ciecierzycą, kalafiorem, ogórkiem i rzodkiewką w jogurtowym sosie

1 główka kalafiora

1 szklanka suchej ciecierzycy (albo dwie puszki gotowej)

2 ogórki

1 pęczek rzodkiewki

1/3 szklanki nasion słonecznika

pół pęczka szczypiorku

pół pęczka koperku

SOS:

1 szklanka gęstego jogurtu

4 łyżki oleju słonecznikowego

2 łyżki soku z cytryny

1 łyżeczka miodu

1 posiekany ząbek czosnku

1 łyżeczka soli

½ łyżeczki pieprzu

Jeżeli będziecie używać suchej ciecierzycy to trzeba ją najpierw namoczyć na noc i ugotować ( bez soli) do miękkości.

Kalafior podzielić na różyczki i ugotować ( ok 10 minut – nie może się rozpadać).

Ogórki pokroić w plasterki ( lub półplasterki), rzodkiewki pokroić w półplasterki.

Słonecznik lekko podprażyć.

Szczypiorek i koperek posiekać.

Składniki sałatki umieścić w dużej misce.

Wszystkie składniki sosu wymieszać – zalać sałatkę i dobrze wymieszać.

sałatka-kalafior-ciecierzyca-rzodkiewka-ogórek

Related Posts

  • 3 pomysły na sałatki na wynos w słoiku

    Dziś przepisy bardziej dla dorosłych bo na sałatki na wynos, które można zapakować do słoika…

  • Witaj wrzesień! Witaj szkoło! Czyli przepisy na dania do spakowania do szkoły

    Szkoła to jeszcze nie nasz problem, spokojnie...czterolatków jeszcze nie biorą:) ale z powodu września i…

  • Najpopularniejsze przepisy w 2016

      I kolejny rok za nami:) Cieszę się, że zaglądaliście na bloga, że gotowaliście z…

Filed Under: Do szkoły, Na obiad, Sałatki, Wegetariańskie Tagged With: ciecierzyca, feta, kalafior, kasza gryczana niepalona, marcheka, nasiona słonecznika, ogórek, papryka, płatki migdałowe, pomidor, quinoa, rzodkiewka, sałatka, szparagi

« Kluski z ricotty i parmezanu ze szparagami
Ciastka owsiane z truskawkami i bananem »

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Szukaj

Polub Cooking for Emily na facebooku

Tagi

avocado banany bezglutenowe chia ciastka ciasto ciecierzyca cukinia czekolada daktyle danie dla dzieci do szkoły dynia feta kasza jaglana kotlety kurczak makaron marchewka migdały mięso mleko kokosowe muffinki obiad dla rocznego dziecka parmezan placki pomidory płatki owsiane ryż sałatka smoothie sos pomidorowy szparagi szpinak słodkie truskawki w 30 minut wegańskie wegetariańskie zapiekanka zdrowe słodycze ziemniaki zupa śniadanie dla dziecka żurawina

Jesteśmy tu

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

 

rondel

Copyright © 2023 · Foodie Child Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress