Ostatni wpis o sałatkach na wynos w słoiku cieszył się dużym powodzeniem więc postanowiłam zrobić edycję wiosenną. Poniżej 3 przepisy na wiosenne sałatki, w roli głównej szparagi, rzodkiewki, ogórki i kalafior przy wsparciu kasz i ciecierzycy. Można je wszystkie zapakować na wynos do słoika, zjeść na obiad ale świetnie nadadzą się też jako dodatek do dania głównego czy na grill. Wiosna pełną gębą, stragany się uginają – korzystajcie!
A po więcej przepisów na inne sałatki, na każdą okazję, zapraszam na mojego drugiego bloga: najlepszesalatki.pl
Sałatka z quinoa, szparagami i fetą
1 szklanka kaszy quinoa
pęczek szparagów
pół pęczka szczypiorki
100 g twardego sera feta
70 g płatków migdałowych
SOS:
Sok z połowy cytryny
1 łyżeczk amiodu
4 łyżki oliwy
1/2 łyżeczki soli
Kaszę ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu ( nie przegotować, żeby byla sypka)
Szparagi pozbawić twardych końcówek, lekko obrać, obtoczyć w łyżce oliwy, lekko posolić i zgrillować na patelnie grillowej (mozna też podpiec w piekarniku).
Przestudzone szparagi pokroić w kawałki.
Do miseczki dodać sok z cytryny, miód i sól, dobrze wymieszać. Dodać oliwę i zmieszać na jednolity sos.
Płatki migdałów podprażyć na suchej patelni
Do miski przełożyc przestudzoną kaszę, szparagi, posiekany szczypiorek, płatki migdałów i pokruszoną fetę.
Zalać sosem i wymieszać całość.
Wiosenna sałatka warzywna z kaszą gryczaną w sosie z nerkowców
½ szklanki kaszy gryczanej niepalonej
1 ogórek,
2 pomidory
pęczek rzodkiewek
½ czerwonej cebuli
1 papryka
1 duża marchewka
SOS:
½ szklanki nerkowców (namoczonych w wodzie na 2 godziny)
2 łyżki soku z cytryny
125 ml mleka kokosowego
1 posiekany ząbek czosnku
½ łyżeczki soli
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
Kaszę gryczana ugotować na sypko.
Ogórek i rzodkiewki pokroić w półplasterki
Pomidory i paprykę pokroić w kostkę.
Marchewkę zetrzeć.
Cebulę posiekać.
Wszystkie składniki sosu umieścić w blenderze i zmiksować przez kilka minut na gładki sos.
Składniki sałatki pomieszać, a jeżeli bierzecie na wynos to można je też ułożyć warstwowo w słoku zaczynając od sosu i wymieszać przed zjedzeniem.
Sałatka z ciecierzycą, kalafiorem, ogórkiem i rzodkiewką w jogurtowym sosie
1 główka kalafiora
1 szklanka suchej ciecierzycy (albo dwie puszki gotowej)
2 ogórki
1 pęczek rzodkiewki
1/3 szklanki nasion słonecznika
pół pęczka szczypiorku
pół pęczka koperku
SOS:
1 szklanka gęstego jogurtu
4 łyżki oleju słonecznikowego
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżeczka miodu
1 posiekany ząbek czosnku
1 łyżeczka soli
½ łyżeczki pieprzu
Jeżeli będziecie używać suchej ciecierzycy to trzeba ją najpierw namoczyć na noc i ugotować ( bez soli) do miękkości.
Kalafior podzielić na różyczki i ugotować ( ok 10 minut – nie może się rozpadać).
Ogórki pokroić w plasterki ( lub półplasterki), rzodkiewki pokroić w półplasterki.
Słonecznik lekko podprażyć.
Szczypiorek i koperek posiekać.
Składniki sałatki umieścić w dużej misce.
Wszystkie składniki sosu wymieszać – zalać sałatkę i dobrze wymieszać.
Dodaj komentarz