Seson truskawkowy w pełni. Korzystacie?? U nas truskawki najczęściej w koktajlach lub na surowo ale etap pierwszego nasycenia truskawkami już za mną, więc zaczynam przerabiać je np. w wypiekach. W zeszły weekend zrobiłam owsiane ciasteczka z truskawkami i bananem. To właściwie ciasteczkowa wersja tego ciasta owsianego z bananem i dżemem truskawkowym różnica tylko taka, że to ciasto powstało w zimie więc dżem jest z mrożonych truskawek a tu mamy świeże truskawki.
Ciasteczka są wegańskie ( jak użyjecie oleju kokosowego) łatwe do przerobienia na wersję bezglutenową ( po dodaniu bg płatków i mąki np. gryczanej). Ciastka są dość miękkie, więc nie spodziewajcie się tu chrupiących ciasteczek. Sprawdzą się na szybkie śniadanie i na wynos.
- 1 i ½ banana
- 2 łyżki oleju kokosowego (lub rozpuszczonego masła)
- 2 łyżki syropu z agawy(albo miodu)
- 1 szklanka płatków owsianych
- ¾ szklanki mąki ( u mnie orkiszowa)
- ½ łyżeczki cynamony
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- duża garść truskawek pokrojonych w drobną kostkę (ok ¾ szklanki)
- Banana rozgnieść widelcem na paćkę, dodać rozpuszczony olej kokosowy i syrop z agawy – wymieszać.
- W misce wymieszać płatki owsiane, mąkę, proszek do pieczenia, cynamon i sól.
- Suche składniki dodać do mokrych, wymieszać.
- Delikatnie wmieszać truskawki.
- Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, piekarnik nagrzać do 180 stopni.
- Za pomocą łyżki, formując lekko ręką wykładać ciatka na blachę ,zachowując lekki odstęp.
- Piec ok 15 stopni, ostudzić przed zdjęciem z blachy.
Przepis podejrzany na stronie amyshealthybaking.com
Monika says
hmmm, zastanawiam się czym by zastąpić truskawki..
cookingforemily says
Borówka amerykańska będzie pasować ?
Nikola says
Czy mogę użyć truskawek mrożonych? Jeśli tak to czy wcześniej je rozmrozić?
cookingforemily says
oj nie robiłam z mrożonymi, może być ciężko bo są na pewnozbyt miękkie po rozmrożeniu. Można spróbować z mrożonymi, tylko trzeba by je było jakoś rozdrobnić przedtem.