Cooking for Emily

Gotowanie dla dzieci, zdrowe przepisy dla całej rodziny

  • Przepisy
  • Kadry z życia
  • Kontakt
  • O mnie
You are here: Home / Przepisy / Na obiad / Kluski z ricotty i parmezanu ze szparagami

Kluski z ricotty i parmezanu ze szparagami

8 czerwca 2017 by cookingforemily 3 komentarze

kluski-ricotta-parmezan-szparagi

Przedwczoraj usłyszałam na straganie z warzywami jak sprzedawca mówił do kupującego przede mną – „trzeba brać szparagi bo jeszcze dwa tygodnie i się skończą”. Pospiesznie więc wzięłam pęczek bo rzeczywiście jakoś w tym sezonie mało poszalałam ze szparagami. Powstały więc kluski z ricotty i parmezanu pływające ze szparagami w rosołkowo-maślanym sosie. Baaardzo fajne. Kupujcie i jedzcie szparagi bo jeszcze chwila i znów będziemy musieli czekać rok aż się pojawią.

Emilka dziś wyjechała na wakacje z dziadkami, dwa tygodnie nie będziemy jej widzieć, już za nią tęsknię… ale przynajmniej plus jest taki, że będę mogła nadgonić ze szparagami:)

kluski-ricotta-parmezan-szparagi

5.0 from 1 reviews
Kluski z ricotty i parmezanu ze szparagami
 
Drukuj
Prep time
20 min
Cook time
20 min
Total time
40 min
 
Lekkie kluski z przewagą ricotty i parmezanu, z niedużą ilością mąki w pysznym maślanym sosie ze szparagami
Author: www.cookingforemily.pl
Serves: 3
Ingredients
  • Kluski;
  • opakowanie ricotty 250 g
  • 100 g parmezanu (tarty na drobnych oczkach)
  • ⅓ szklanki maki (plus więcej do podsypywania)
  • 1 jajko
  • sól, pieprz
  • SOS
  • pęczek szparagów,
  • 1 duży ząbek czosnku (albo dwa małe)
  • 3 łyżki masła
  • 1 i ½ szklanki wywaru warzywnego
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • kilkanaście małych listków bazylii
  • sól, pieprz do smaku
  • parmezan do posypania
Instructions
  1. Ricottę odsączyć z płynu, przełożyć do miski, dodać parmezan i jajko i dobrze wszystko wymieszać.
  2. Dodać mąkę, sól i pieprz i wymieszać na ciasto.
  3. Konsystencja ciasta to kwestia wyczucia, i zależy od różnych czynników ("mokrość" ricotty, wielkość jajka) jeżeli jest zbyt rzadkie można dosypać trochę mąki ale z mąką trzeba bardzo uważać, żeby kluski nie były twarde. Generalnie powinno się dać z ciasta uformować wałki na stolnicy obficie posypanej mąką.
  4. Ja podzieliłam ciasto na trzy części i uformowałam 3 wałki, potem trzeba je pokroić na ok 2 cm kawałki.
  5. W dużym garnku rozgrzać wodę i lekko ją posolić.
  6. Szparagi umyć i lekko obrać.
  7. Wrzucić do wrzątku i gotować przez ok 5 minut, wyjąć z wody i przelać zimną wodą, następnie pokroić na 4-5 cm kawałki.
  8. W wodzie po szparagach ugotować kluski - wrzucić na gotującą wodę i poczekać aż wypłyną, gotować jeszcze 2-3 minuty i wyciągnąć.
  9. NA dużej patelni rozgrzać łyżkę masła, dodać pokrojony czosnek i chwilę podsmażyć, następnie wlać wywar warzywny, poczekać aż się zagotuje, dodać resztę masła, sok z cytryny, doprawić solą i pieprzem.
  10. Do sosu dodać szparagi, czekać aż się zagrzeją a następnie kluski.
  11. Podawać z wywarem posypane parmezanem
3.5.3226

 

kluski-ricotta-parmezan-szparagi

Related Posts

  • Zapiekanka ze szparagami na chlebie

    Ten rok to nie jest rok w którym przekonałam Emilkę do jedzenia szparagów, niestety. Rok…

  • Pesto ze szparagów do makaronu

    Po pierwszym dość nieudanym spotkaniu Emilki ze szparagami zrobiłam drugie podejście. Postanowiłam podejść do tematu…

  • Letni placek z cukinią i szparagami

    Wreszcie przyszło - lato jakie lubię. Upalne, słoneczne, z ciepłymi nocami i nagrzanym przez cały…

Filed Under: Na obiad Tagged With: kluski, kopytka, parmezan, ricotta, szparagi, wegetariańskie

« Truskawki w occie balsamicznym z kremem z nerkowców
3 przepisy na wiosenne sałatki »

Comments

  1. Majka says

    8 czerwca 2017 at 23:37

    Doroto, ile w sumie masła tu potrzebujemy? Moja mama mrozi szparagi i chyba w tym roku też tak zrobię 🙂 Wyjazd dziecka ma też swoje plusy 😉

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      9 czerwca 2017 at 09:56

      W sumie 3 łyżki ( dopisałam do przepisu) – jedna do podsmażenia czosnku i potem jeszcze dwie do sosu, dzięki za czujność:)

      Odpowiedz
  2. Majka says

    16 czerwca 2017 at 15:47

    Ależ to pyszne ? Muszę szybko powtórzyć ?

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Recipe Rating




Oceń tę receptę:  

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Szukaj

Polub Cooking for Emily na facebooku

Tagi

avocado banany bezglutenowe chia ciasto ciecierzyca cukinia czekolada daktyle danie dla dzieci do szkoły dynia feta kasza jaglana kotlety kurczak makaron marchewka migdały mięso mleko kokosowe muffinki obiad dla rocznego dziecka parmezan placki pomidory płatki owsiane quinoa ryż sałatka smoothie sos pomidorowy szparagi szpinak słodkie truskawki w 30 minut wegańskie wegetariańskie zapiekanka zdrowe słodycze ziemniaki zupa śniadanie dla dziecka żurawina

Obserwuj nas na Instagramie

cooking_for_emily

cooking_for_emily
Nowy rok na blogu inauguruje makaron w sosie jogur Nowy rok na blogu inauguruje makaron w sosie jogurtowym z pieczoną dynią, sosem pomidorowym z chilli i chrupiący czosnkiem. Ottolenghi się nie myli:)
Przepis na blogu, link do bloga w opisie profilu. #makaron#dynia#jogurt#obiad iad#kolacja#pasta#squash#ottolenghi #zdrowejedzenie#zdroweodżywianie#zdroweprzepisy#wiemcojem#zdrowojem #healthyfood#food#foodphotography #foodblogger#warzywa#wegetariańskie#przepis#mniam#smaczne#foodstagram#jedzenie#pyszne#gotowanie
Na blogu podsumowanie najczęściej przez Was czyt Na blogu podsumowanie najczęściej przez Was czytanych przepisów z 2020. Był, minął, i dobrze ale zostały po nim przepisy warte wypróbowania
🌮🌯🥙🥩🥘🍲🥣🥗🍛🍜🍱🍝🥮🍪🥧🧁
 #zdrowejedzenie#zdroweodżywianie#zdroweprzepisy#wiemcojem#zdrowojem #healthyfood#food#foodphotography #foodblogger#warzywa #przepis#mniam#smaczne#foodstagram#jedzenie#pyszne#gotowanie
Gorąca czekolada z tahini i cynamonem i pierniczk Gorąca czekolada z tahini i cynamonem i pierniczki. Wprawiamy się w świąteczny nastrój.
 🎄🍪☕🍫🎄🍪☕🍫🎄🍪☕🍫
Kubeczek od @potoczone
 Przepis na blogu, link do bloga w opisie profilu. #czekolada#goracaczekolada #goracaczekolada #tahini#pierniki #wiemcojem#zdrowojem #healthyfood#food#foodphotography #foodblogger#wegetariańskie#przepis#mniam#smaczne#foodstagram#jedzenie#pyszne#gotowanie#zoomnasmak @aniawlodarczyk
W ostatni weekend w końcu udało się przewietrz W ostatni weekend w końcu  udało się przewietrzyć głowę i pooddychać lasem.
Jest jesień jest dynia. A konkretnie pierożki z Jest jesień jest dynia. A konkretnie pierożki z dynią i soczewicą do maczania w jogurtowym sosie. Przekąska do rączki.
A wszystko to w pięknych naczyniach od @potoczone -zerknijcie na 3 zdjęcie gdzie dokładnie widać ich urodę i polecam zajrzyjcie do Kingi bo może znajdziecie u niej coś dla siebie/bliskich. Wszak święta tuż tuż a w tym roku  szczególnie warto w swoich decyzjach prezentowych wspierać małe biznesy.
🎁🎁🎁🎁🎁
Przepis na blogu, link do bloga w opisie profilu. #pierożki#przekąska#dynia#soczewica#wegeteriańskie#zdrowejedzenie#zdroweodżywianie#zdroweprzepisy#wiemcojem#zdrowojem #healthyfood#food#foodphotography #foodblogger#warzywa#wegetariańskie#przepis#mniam#smaczne#foodstagram#jedzenie#pyszne#gotowanie
Drożdżowe paluchy z parmezanem i bazylią. Do ch Drożdżowe paluchy z parmezanem i bazylią. Do chrupania na długie, listopadowe wieczory pod kocem z książką lub filmem.
🥨🥨🥨🥨🥨🥨🥨
Przepis na blogu, link do bloga w opisie profilu. #paluchy#przekąska#drożdżowe #wypieki#parmezan#zdrowejedzenie#zdroweodżywianie#zdroweprzepisy#wiemcojem#zdrowojem #healthyfood#food#foodphotography #foodblogger#warzywa#wegetariańskie#przepis#mniam#smaczne#foodstagram#jedzenie#pyszne#gotowanie
Siła jest kobietą! #strajkkobiet Autorka @karo Siła jest kobietą! #strajkkobiet 

Autorka @karo.koto
@strajk_kobiet

Btw. To mój tysięczny post na instagramie. Jakby uroczyście
Jesienią potrzebuję dań, które otulają jak ko Jesienią potrzebuję dań, które otulają jak kocyk. A co może być bardziej otylające jak makaronowa zapiekanka z czterema serami pod chlebową kruszonką?🥰
Przepis na blogu, link do bloga w opisie profilu. #zapiekanka#makaron#makaronowazapiekanka #sery#czterysery#pesto#pasta#cheese#comfortfood #zdrowejedzenie#zdroweodżywianie#zdroweprzepisy#wiemcojem#zdrowojem #healthyfood#food#foodphotography #foodblogger#warzywa#wegetariańskie#przepis#mniam#smaczne#foodstagram#jedzenie#pyszne#gotowanie#obiad#kolacja
Talerz parującej zupy- jeden z ulubionych jesien Talerz parującej zupy-  jeden z ulubionych jesiennych widoków 😍🍂🍁 A Wy jak znosicie przesilenie?
#jesień #niestety
Load More... Follow on Instagram

Jesteśmy tu

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

 

rondel

Copyright © 2021 · Foodie Child Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress