Cooking for Emily

Gotowanie dla dzieci, zdrowe przepisy dla całej rodziny

  • Przepisy
  • Kadry z życia
  • Kontakt
  • O mnie
You are here: Home / Przepisy / Na obiad / Kluski z ricotty i parmezanu ze szparagami

Kluski z ricotty i parmezanu ze szparagami

8 czerwca 2017 by cookingforemily 3 komentarze

kluski-ricotta-parmezan-szparagi

Przedwczoraj usłyszałam na straganie z warzywami jak sprzedawca mówił do kupującego przede mną – „trzeba brać szparagi bo jeszcze dwa tygodnie i się skończą”. Pospiesznie więc wzięłam pęczek bo rzeczywiście jakoś w tym sezonie mało poszalałam ze szparagami. Powstały więc kluski z ricotty i parmezanu pływające ze szparagami w rosołkowo-maślanym sosie. Baaardzo fajne. Kupujcie i jedzcie szparagi bo jeszcze chwila i znów będziemy musieli czekać rok aż się pojawią.

Emilka dziś wyjechała na wakacje z dziadkami, dwa tygodnie nie będziemy jej widzieć, już za nią tęsknię… ale przynajmniej plus jest taki, że będę mogła nadgonić ze szparagami:)

kluski-ricotta-parmezan-szparagi


5.0 from 1 reviews
Kluski z ricotty i parmezanu ze szparagami
 
Drukuj
Prep time
20 min
Cook time
20 min
Total time
40 min
 
Lekkie kluski z przewagą ricotty i parmezanu, z niedużą ilością mąki w pysznym maślanym sosie ze szparagami
Author: www.cookingforemily.pl
Serves: 3
Ingredients
  • Kluski;
  • opakowanie ricotty 250 g
  • 100 g parmezanu (tarty na drobnych oczkach)
  • ⅓ szklanki maki (plus więcej do podsypywania)
  • 1 jajko
  • sól, pieprz
  • SOS
  • pęczek szparagów,
  • 1 duży ząbek czosnku (albo dwa małe)
  • 3 łyżki masła
  • 1 i ½ szklanki wywaru warzywnego
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • kilkanaście małych listków bazylii
  • sól, pieprz do smaku
  • parmezan do posypania
Instructions
  1. Ricottę odsączyć z płynu, przełożyć do miski, dodać parmezan i jajko i dobrze wszystko wymieszać.
  2. Dodać mąkę, sól i pieprz i wymieszać na ciasto.
  3. Konsystencja ciasta to kwestia wyczucia, i zależy od różnych czynników ("mokrość" ricotty, wielkość jajka) jeżeli jest zbyt rzadkie można dosypać trochę mąki ale z mąką trzeba bardzo uważać, żeby kluski nie były twarde. Generalnie powinno się dać z ciasta uformować wałki na stolnicy obficie posypanej mąką.
  4. Ja podzieliłam ciasto na trzy części i uformowałam 3 wałki, potem trzeba je pokroić na ok 2 cm kawałki.
  5. W dużym garnku rozgrzać wodę i lekko ją posolić.
  6. Szparagi umyć i lekko obrać.
  7. Wrzucić do wrzątku i gotować przez ok 5 minut, wyjąć z wody i przelać zimną wodą, następnie pokroić na 4-5 cm kawałki.
  8. W wodzie po szparagach ugotować kluski - wrzucić na gotującą wodę i poczekać aż wypłyną, gotować jeszcze 2-3 minuty i wyciągnąć.
  9. NA dużej patelni rozgrzać łyżkę masła, dodać pokrojony czosnek i chwilę podsmażyć, następnie wlać wywar warzywny, poczekać aż się zagotuje, dodać resztę masła, sok z cytryny, doprawić solą i pieprzem.
  10. Do sosu dodać szparagi, czekać aż się zagrzeją a następnie kluski.
  11. Podawać z wywarem posypane parmezanem
3.5.3226

 

kluski-ricotta-parmezan-szparagi

Related Posts

  • Zapiekanka ze szparagami na chlebie

    Ten rok to nie jest rok w którym przekonałam Emilkę do jedzenia szparagów, niestety. Rok…

  • Pesto ze szparagów do makaronu

    Po pierwszym dość nieudanym spotkaniu Emilki ze szparagami zrobiłam drugie podejście. Postanowiłam podejść do tematu…

  • Letni placek z cukinią i szparagami

    Wreszcie przyszło - lato jakie lubię. Upalne, słoneczne, z ciepłymi nocami i nagrzanym przez cały…

Filed Under: Na obiad Tagged With: kluski, kopytka, parmezan, ricotta, szparagi, wegetariańskie

« Truskawki w occie balsamicznym z kremem z nerkowców
3 przepisy na wiosenne sałatki »

Comments

  1. Majka says

    8 czerwca 2017 at 23:37

    Doroto, ile w sumie masła tu potrzebujemy? Moja mama mrozi szparagi i chyba w tym roku też tak zrobię 🙂 Wyjazd dziecka ma też swoje plusy 😉

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      9 czerwca 2017 at 09:56

      W sumie 3 łyżki ( dopisałam do przepisu) – jedna do podsmażenia czosnku i potem jeszcze dwie do sosu, dzięki za czujność:)

      Odpowiedz
  2. Majka says

    16 czerwca 2017 at 15:47

    Ależ to pyszne ? Muszę szybko powtórzyć ?

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena Przepisu




Oceń tę receptę:  

Ta strona używa Akismet do redukcji spamu. Dowiedz się, w jaki sposób przetwarzane są dane Twoich komentarzy.

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Szukaj

Polub Cooking for Emily na facebooku

Tagi

avocado banany bezglutenowe chia ciastka ciasto ciecierzyca cukinia czekolada daktyle danie dla dzieci do szkoły dynia feta kasza jaglana kotlety kurczak makaron marchewka migdały mięso mleko kokosowe muffinki parmezan pesto placki pomidory płatki owsiane quinoa ryż smoothie sos pomidorowy szparagi szpinak słodkie truskawki w 30 minut wegańskie wegetariańskie zapiekanka zdrowe słodycze ziemniaki zupa śniadanie dla dziecka żurawina

Jesteśmy tu

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

 

rondel

Copyright © 2025 · Foodie Child Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress