Chyba w końcu przyjdzie to lato jakie lubię, tęsknię do upałów.. jak są upały to zaraz zaczynają się narzekania, że gorąco. A ja to lubię, mi upał nie przeszkadza, niech już dogrzeje tak porządnie! Oczywiście najlepiej wtedy byłoby być na wsi nad wodą a nie w tramwaju w drodze na Mordor.. no ale nie zawsze można mieć wszystkiego. Na jutro zapowiadają ponad 30 stopni- w końcu!
W upały przyda Wam się ten przepis – smoothie bananowe z masłem orzechowym i truskawkami. To połączenie smaków jest obłędne! Ale najważniejsze w tym przepisie jest to, że można je oczywiście wypić jak chce nam się pić (zupełnie bez wyrzutów sumienia bo nie jest niczym dosładzane) ale można je też bardzo łatwo przerobić na lody! I u nas w ostatni weekend taka forma spożycia królowała:) Emilka bardzo polubiła. Polecam
- 1 i ½ banana
- 1 szklanka mleka ( u mnie ryżowo-kokosowe)
- 3 łyżki masła orzechowego
- dwie garście truskawek
- opcjonalnie 1 łyżeczka miodu
- Truskawki zmiksować ( można lekko dosłodzić) - przelać na dno 2 szklanek.
- Blender przepłukać, dodać banana, mleko i masło orzechowe - zmiksować na gładkie smoothie.
- Przelać na wierzch truskawek.
- Doskonałe po zamrożeniu jako lody ( jak będziecie robić lody dajcie trochę więcej banana do części bananowej).
Przepis pochodzi z książki „Green Kitchen smoothies”
Pz
Book zwyczajny says
Super!
Masło orzechowe jest u nas ostatnio zajadane tonami. Jutro zrobię. Zobaczymy czy zasmakuje chłopakom.
Majka says
Mega smoothie, przeeepyszne ❤
cookingforemily says
o tak:) to hit w sezonie na truskawki:)