Cooking for Emily

Gotowanie dla dzieci, zdrowe przepisy dla całej rodziny

  • Przepisy
  • Kadry z życia
  • Kontakt
  • O mnie
You are here: Home / Przepisy / Bezglutenowe / Truskawki w occie balsamicznym z kremem z nerkowców

Truskawki w occie balsamicznym z kremem z nerkowców

6 czerwca 2017 by cookingforemily 3 komentarze

truskawki-w-occie-balsamicznym-krem-z-nerkowcow

Pogrążyliście się już w truskawkowym szale? My tak – codziennie truskawki na surowo i w koktajlach,a jak nam się trochę przejedzą takie na surowo zacznie się etap przerabiania i eksperymentowania. Na razie jest jak najbardziej prosto, żeby nasycić się smakiem czystej truskawki. Potem zacznie si etap ciast, truskawek pieczonych czy dodawanych do różnych dań. Korzystajcie z sezonu na truskawki, słyszałam że ma być niestety drogi i krótki.

Ten deser też należy do bardzo prostych i szybkich – truskawki w occie balsamicznym podane z kremem na bazie nerkowców. Całość przygotowuje się 10 minut, ale  trzeba pamiętać, żeby namoczyć wcześniej nerkowce. Można też przygotować wcześniej, zamarynować truskawki w occie i cukrze i przechować w lodówce, to na pewno też im dobrze zrobi. Na szybki deser rodzinny ale też jest to na tyle efektowne danie, że można podać na elegancki obiad.

truskawki-w-occie-balsamicznym-krem-z-nerkowcow


5.0 from 1 reviews
Truskawki w occie balsamicznym z kremem z nerkowców
 
Drukuj
Prep time
10 min
Cook time
Total time
10 min
 
Prosty wiosenny deser - truskawki w occie balsamicznym z dodatkiem waniliowego kremu z nerkowców
Author: www.cookingforemily.pl
Serves: 3
Ingredients
  • 2 szklanki truskawek
  • 2 łyżki kremu z octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka cukru kokosowego lub trzcinowego
  • KREM
  • ¾ szklanki nerkowców
  • łyżeczka miodu albo syropu klonowego
  • ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • ½ łyżeczki soku z cytryny
  • trochę skórki z cytryny do posypania
Instructions
  1. Nerkowce namoczyć w wodzie, najlepiej na całą noc.
  2. Truskawki umyć, wyszypułkować, przekroić na połówki albo mniejsze części- zalać octem, posypać cukrem i wymieszać, odstawić.
  3. Nerkowce umieścić w blenderze, dodać pół szklanki wody, syrop klonowy, sok z cytryny i ekstrakt waniliowy - dokładnie zblendować, kilka minut aż całość nabierze konsystencji gęstej śmietany.
  4. Truskawki podawać z kremem, posypane skórką z cytryny.
3.5.3226

 

Related Posts

  • Placuszki z nerkowców z malinami

    Maliny to dla mnie lato. To zbieranie dojrzałych owoców prosto z krzaka, to upał i ręce…

  • Pudding z tapioki z pieczonymi truskawkami

    Sezon truskawkowy zobowiązuje zatem zapraszam na pudding z tapioki z pieczonymi truskawkami. Dobry zarówno na…

  • Makaron z bobem i kremowym sosem z nerkowców

    To jest rok, w którym Emilka odważyła się spróbować bób. Nie mogę niestety powiedzieć, że…

Filed Under: Bezglutenowe, Desery Tagged With: deser, nerkowce, truskawki, wegańskie

« Pieczony kurczak ze szparagami, ziemniakami i rzodkiewkami
Kluski z ricotty i parmezanu ze szparagami »

Comments

  1. Majka says

    8 czerwca 2017 at 22:46

    Doskonałe, wspaniałe, meeega PYSZNE! Perła wśród deserów! <3 5*, zaznaczam tu bo poniżej zaznaczają się maks. 3*.

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      9 czerwca 2017 at 09:57

      dzięki za opinię:)) nam teżsmakowało

      Odpowiedz
  2. Majka says

    8 czerwca 2017 at 22:46

    O teraz się udało zaznaczyć 5/5 ?

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Oceń tę receptę:  

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Szukaj

Polub Cooking for Emily na facebooku

Tagi

avocado banany bezglutenowe chia ciastka ciasto ciecierzyca cukinia czekolada daktyle danie dla dzieci do szkoły dynia feta kasza jaglana kotlety kurczak makaron marchewka migdały mięso mleko kokosowe muffinki obiad dla rocznego dziecka parmezan placki pomidory płatki owsiane ryż sałatka smoothie sos pomidorowy szparagi szpinak słodkie truskawki w 30 minut wegańskie wegetariańskie zapiekanka zdrowe słodycze ziemniaki zupa śniadanie dla dziecka żurawina

Jesteśmy tu

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

 

rondel

Copyright © 2023 · Foodie Child Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress