Pogrążyliście się już w truskawkowym szale? My tak – codziennie truskawki na surowo i w koktajlach,a jak nam się trochę przejedzą takie na surowo zacznie się etap przerabiania i eksperymentowania. Na razie jest jak najbardziej prosto, żeby nasycić się smakiem czystej truskawki. Potem zacznie si etap ciast, truskawek pieczonych czy dodawanych do różnych dań. Korzystajcie z sezonu na truskawki, słyszałam że ma być niestety drogi i krótki.
Ten deser też należy do bardzo prostych i szybkich – truskawki w occie balsamicznym podane z kremem na bazie nerkowców. Całość przygotowuje się 10 minut, ale trzeba pamiętać, żeby namoczyć wcześniej nerkowce. Można też przygotować wcześniej, zamarynować truskawki w occie i cukrze i przechować w lodówce, to na pewno też im dobrze zrobi. Na szybki deser rodzinny ale też jest to na tyle efektowne danie, że można podać na elegancki obiad.
- 2 szklanki truskawek
- 2 łyżki kremu z octu balsamicznego
- 1 łyżeczka cukru kokosowego lub trzcinowego
- KREM
- ¾ szklanki nerkowców
- łyżeczka miodu albo syropu klonowego
- ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego
- ½ łyżeczki soku z cytryny
- trochę skórki z cytryny do posypania
- Nerkowce namoczyć w wodzie, najlepiej na całą noc.
- Truskawki umyć, wyszypułkować, przekroić na połówki albo mniejsze części- zalać octem, posypać cukrem i wymieszać, odstawić.
- Nerkowce umieścić w blenderze, dodać pół szklanki wody, syrop klonowy, sok z cytryny i ekstrakt waniliowy - dokładnie zblendować, kilka minut aż całość nabierze konsystencji gęstej śmietany.
- Truskawki podawać z kremem, posypane skórką z cytryny.
Majka says
Doskonałe, wspaniałe, meeega PYSZNE! Perła wśród deserów! <3 5*, zaznaczam tu bo poniżej zaznaczają się maks. 3*.
cookingforemily says
dzięki za opinię:)) nam teżsmakowało
Majka says
O teraz się udało zaznaczyć 5/5 ?