Spędziliśmy ostatni weekend na wsi u mojej mamy. Jest tam mały ogródek a w nim podstawowe warzywa i owoce. Od początku lata do jesieni wiąże się to z tym, że akurat jest czegoś wysyp i trzeba to szybko przerabiać. Tak jest ze szpinakiem, sałatą, potem ogórkami, malinami, a w końcu przychodzi czas na cukinię i dynię. Lubię te „wysypy” bo to mnie zmusza do kreatywności w wykorzystywaniu tego na co akurat jest czas. Teraz mamy wysyp szpinaku (więc była szpinakowa frittata i kopytka ze szpinakiem) i jest bardzo dużo sałaty, już niestety trochę przerośniętej. Sałatę jemy cały czas ale jest jej tyle, że na pewno nie przejemy jej w sałatkach. Postanowiłam ją więc udusić (traci wtedy objętość, ha!) i zrobić z niej zupę. Sama zupa z sałatą jest trochę zbyt lekka i dietetyczna jak dla mnie więc zatopiłam w niej klopsiki z indyka. Całość nadal jest lekka i letnia, ale klopsiki powodują, że jest to już wystarczające danie na obiad.
Emilce bardzo posmakowały pulpeciki, kłopot oczywiście był z pływającymi liśćmi sałaty – musiałam więc jej porcję zalać czystym wywarem. Następnego dnia jednak wyjęłam z jej porcji klopsiki a resztę zmiksowałam. A ponieważ w weekend obejrzała pierwszy raz Shreka w telewizji to zupa została ochrzczona „zupą shrekową” i została zjedzona bez problemu.
- NA ZUPĘ:
- 2 łyżki masła
- 1 łyżeczka oliwy
- 2 pęczki sałaty (może być masłowa albo rzymska)
- 1 cebula,
- pęczek szczypiorku
- 3 ząbki czosnku
- 1 marchewka
- ½ pietruszki
- 1 i ½ litra wywaru warzywnego
- 4 łyżki śmietany 22%
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól,pieprz do smaku
- NA KLOPSIKI
- ½ kg mięsa mielonego z indyka
- pół pęczka posiekanego koperku
- 2 łyżki kremowego, białego serka
- 1 jajko
- sól, pieprz
- Sałatę umyć i z grubsza posiekać.
- Cebulkę, szczypiorek i czosnek drobno posiekać.
- Marchewkę i pietruszkę zetrzeć.
- Do garnka z wywarem dodać marchewkę i pietruszkę, gotować 10 minut.
- W tym czasie jak wywar będzie się gotował na patelni rozgrzać masło i oliwę, wrzucić cebulkę i podsmażyć ok 3-4 minuty,
- Dodać czosnek, smażyć kolejną minutę.
- Dodać szczypiorek, przemieszać i stopniowo dodawać sałatę.
- Sałata może się nie zmieścić od razu ale szybko będzie miękła i straciła objętość.
- Całość dusić przez ok 5 minut.
- Przełożyć do garnka z wywarem.
- Wszystkie składniki na klopsiki wymieszać ręką w misce.
- Z masy formować klopsiki i wrzucać do zupy, gotować je przez około 10-15 minut.
- W misce wymieszać śmietanę z kilkoma łyżkami gorącej zupy.
- Zaprawioną śmietanę wlać do zupy, wymieszać, dodać sok z cytryny, sól i pieprz do smaku.
Dodaj komentarz