Cooking for Emily

Gotowanie dla dzieci, zdrowe przepisy dla całej rodziny

  • Przepisy
  • Kadry z życia
  • Kontakt
  • O mnie
You are here: Home / Przepisy / Na kanapkę / Domowa ricotta

Domowa ricotta

25 lipca 2017 by cookingforemily 10 komentarzy

domowa-ricotta

Dlaczego nikt mi wcześniej nie powiedział, że robienie serów w domu jest takie proste i szybkie? Ta domowa ricotta, przygotowana w zeszły weekend zmieniła moje życie. Wymagało to niecałe 10 minut pracy a efekt niesamowity – przepyszny, kremowy i bardzo delikatny serek. Cudowny.

Część serka od razu zjedliśmy w kawałku, część dodałam do makaronu z cukinią – przepis wkrótce, a resztę moja mama dodała do sosu szpinakowego. Już go sobie wyobrażam w zapiekankach, na kanapkach, z dżemem lub warzywami. Czuję że często będzie u nas gościł. Bardzo Was namawiam do spróbowania.

A u nas wakacje pełną parą, Emilka u babci toteż każdy weekend spędzam ostatnio u mojej mamy na wsi korzystając z dobrodziejstw ogródka. Już niedługo kilka warzywnych przepisów – z cukinią, szpinakiem i pomidorkami – bo tego aktualnie najwięcej. Jest też wysyp malin, więc i tych nie zabraknie. Kocham lato:)

domowa-ricotta


4.0 from 1 reviews
Domowa ricotta
 
Drukuj
Prep time
4 min
Cook time
5 min
Total time
9 min
 
Domowa ricotta- pyszny, kremowy, rozpływający się w ustach serek, bardzo łatwy do przygotowania w domu
Author: cookingforemily
Serves: 2
Ingredients
  • 1 litr mleka 3,2%
  • i małe opakowanie kwaśniej śmietany (22% albo 18%)
  • 100 g jogurtu naturalnego
  • 1 i ½ łyżki soku z cytryby
  • ¼ łyżeczki soli
Instructions
  1. W garnku wymieszać wszystkie składniki.
  2. Garnek postawić na ogniu i doprowadzić do wrzenia - masa powinna się zwarzyć.
  3. Sitko wyłożyć gazą i przelać masę na sitko - odstawić na 10 minut do odsączenia.
  4. Masę przełożyć do 2 pojemniczków ( wielkości po śmietanie) i odstawić do ostygnięcia.
  5. Przechowywać w lodówce
3.5.3226

domowa-ricotta

domowa-ricotta

domowa-ricotta

Related Posts

  • Krem z orzechów, czekolady i daktyli aka domowa nutella

    Lubię nutellę, kto nie lubi. Połączenie smaku orzecha laskowego i czekolady chyba powstało w niebie.…

  • Czekoladowa quinoa na śniadanie

    Lubię dobrze i  zdrowo rozpoczynać dzień. Lubię tę świadomość, że mój organizm dostał zastrzyk energii,…

  • Kokosowo-bananowa zapiekanka jaglana na śniadanie

    Zapiakałam już dwukrotnie na blogu owsiankę ( z bananami i z dynią) a teraz przyszła…

Filed Under: Na kanapkę, Na śniadanie Tagged With: ricotta, ser

« Ciasto z kaszy jaglanej z morelami i migdałami
Makaron z cukinią i ricottą »

Comments

  1. Majka says

    25 lipca 2017 at 23:50

    Zaglądałam zaglądałam z utęsknieniem i jest ? Super propozycja! Będę robić i czekać na zapowiedziane przepisy.

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      26 lipca 2017 at 08:07

      Majka, rzeczywiście miałam lekkie rozleniwienie wakacyjne:) ale już się biorę do kupy i na kompie mam kilka przepisów gotowych do wrzucenia;)

      Odpowiedz
  2. Karolina says

    31 lipca 2017 at 12:41

    Ile z tego przepisu wychodzi ricotty?

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      31 lipca 2017 at 12:56

      Dość mało – jedno całe opakowanie po śmietanie i drugiego połowa. Ja ostatnio robiłam to już z podwójnej porcji bo taka dobra i szybko znika

      Odpowiedz
  3. MARIA says

    23 września 2017 at 14:11

    Bardzo miły blog, ale składniki powinny się w tym wypadku „zwarzyć” a nie „zważyć” 🙂 Pozdrawiam.

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      24 września 2017 at 14:11

      Na gotowaniu znam się lepiej niż na ortografii:) dzięki za uwagę, poprawiam

      Odpowiedz
  4. Ania says

    21 lutego 2018 at 23:08

    Ricotta jest fantastyczna, zakochalismy się w Twoim przepisie. Pozdrawiam serdecznie

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      22 lutego 2018 at 10:28

      Cieszę się że Wam smakowala ? pozdrawiam

      Odpowiedz
  5. Kukunariss says

    30 września 2019 at 23:01

    Mała śmietana czyli ile..? 200g..?

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      2 października 2019 at 20:51

      dokładnie tak

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena Przepisu




Oceń tę receptę:  

Ta strona używa Akismet do redukcji spamu. Dowiedz się, w jaki sposób przetwarzane są dane Twoich komentarzy.

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Szukaj

Polub Cooking for Emily na facebooku

Tagi

avocado banany bezglutenowe chia ciastka ciasto ciecierzyca cukinia czekolada daktyle danie dla dzieci do szkoły dynia feta kasza jaglana kotlety kurczak makaron marchewka migdały mięso mleko kokosowe muffinki parmezan pesto placki pomidory płatki owsiane quinoa ryż smoothie sos pomidorowy szparagi szpinak słodkie truskawki w 30 minut wegańskie wegetariańskie zapiekanka zdrowe słodycze ziemniaki zupa śniadanie dla dziecka żurawina

Jesteśmy tu

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

 

rondel

Copyright © 2025 · Foodie Child Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress