Dlaczego nikt mi wcześniej nie powiedział, że robienie serów w domu jest takie proste i szybkie? Ta domowa ricotta, przygotowana w zeszły weekend zmieniła moje życie. Wymagało to niecałe 10 minut pracy a efekt niesamowity – przepyszny, kremowy i bardzo delikatny serek. Cudowny.
Część serka od razu zjedliśmy w kawałku, część dodałam do makaronu z cukinią – przepis wkrótce, a resztę moja mama dodała do sosu szpinakowego. Już go sobie wyobrażam w zapiekankach, na kanapkach, z dżemem lub warzywami. Czuję że często będzie u nas gościł. Bardzo Was namawiam do spróbowania.
A u nas wakacje pełną parą, Emilka u babci toteż każdy weekend spędzam ostatnio u mojej mamy na wsi korzystając z dobrodziejstw ogródka. Już niedługo kilka warzywnych przepisów – z cukinią, szpinakiem i pomidorkami – bo tego aktualnie najwięcej. Jest też wysyp malin, więc i tych nie zabraknie. Kocham lato:)
- 1 litr mleka 3,2%
- i małe opakowanie kwaśniej śmietany (22% albo 18%)
- 100 g jogurtu naturalnego
- 1 i ½ łyżki soku z cytryby
- ¼ łyżeczki soli
- W garnku wymieszać wszystkie składniki.
- Garnek postawić na ogniu i doprowadzić do wrzenia - masa powinna się zwarzyć.
- Sitko wyłożyć gazą i przelać masę na sitko - odstawić na 10 minut do odsączenia.
- Masę przełożyć do 2 pojemniczków ( wielkości po śmietanie) i odstawić do ostygnięcia.
- Przechowywać w lodówce

Zaglądałam zaglądałam z utęsknieniem i jest ? Super propozycja! Będę robić i czekać na zapowiedziane przepisy.
Majka, rzeczywiście miałam lekkie rozleniwienie wakacyjne:) ale już się biorę do kupy i na kompie mam kilka przepisów gotowych do wrzucenia;)
Ile z tego przepisu wychodzi ricotty?
Dość mało – jedno całe opakowanie po śmietanie i drugiego połowa. Ja ostatnio robiłam to już z podwójnej porcji bo taka dobra i szybko znika
Bardzo miły blog, ale składniki powinny się w tym wypadku „zwarzyć” a nie „zważyć” 🙂 Pozdrawiam.
Na gotowaniu znam się lepiej niż na ortografii:) dzięki za uwagę, poprawiam
Ricotta jest fantastyczna, zakochalismy się w Twoim przepisie. Pozdrawiam serdecznie
Cieszę się że Wam smakowala ? pozdrawiam
Mała śmietana czyli ile..? 200g..?
dokładnie tak