Cooking for Emily

Gotowanie dla dzieci, zdrowe przepisy dla całej rodziny

  • Przepisy
  • Kadry z życia
  • Kontakt
  • O mnie
You are here: Home / Przepisy / Na kanapkę / Domowa ricotta

Domowa ricotta

25 lipca 2017 by cookingforemily 10 komentarzy

domowa-ricotta

Dlaczego nikt mi wcześniej nie powiedział, że robienie serów w domu jest takie proste i szybkie? Ta domowa ricotta, przygotowana w zeszły weekend zmieniła moje życie. Wymagało to niecałe 10 minut pracy a efekt niesamowity – przepyszny, kremowy i bardzo delikatny serek. Cudowny.

Część serka od razu zjedliśmy w kawałku, część dodałam do makaronu z cukinią – przepis wkrótce, a resztę moja mama dodała do sosu szpinakowego. Już go sobie wyobrażam w zapiekankach, na kanapkach, z dżemem lub warzywami. Czuję że często będzie u nas gościł. Bardzo Was namawiam do spróbowania.

A u nas wakacje pełną parą, Emilka u babci toteż każdy weekend spędzam ostatnio u mojej mamy na wsi korzystając z dobrodziejstw ogródka. Już niedługo kilka warzywnych przepisów – z cukinią, szpinakiem i pomidorkami – bo tego aktualnie najwięcej. Jest też wysyp malin, więc i tych nie zabraknie. Kocham lato:)

domowa-ricotta

4.0 from 1 reviews
Domowa ricotta
 
Drukuj
Prep time
4 min
Cook time
5 min
Total time
9 min
 
Domowa ricotta- pyszny, kremowy, rozpływający się w ustach serek, bardzo łatwy do przygotowania w domu
Author: cookingforemily
Serves: 2
Ingredients
  • 1 litr mleka 3,2%
  • i małe opakowanie kwaśniej śmietany (22% albo 18%)
  • 100 g jogurtu naturalnego
  • 1 i ½ łyżki soku z cytryby
  • ¼ łyżeczki soli
Instructions
  1. W garnku wymieszać wszystkie składniki.
  2. Garnek postawić na ogniu i doprowadzić do wrzenia - masa powinna się zwarzyć.
  3. Sitko wyłożyć gazą i przelać masę na sitko - odstawić na 10 minut do odsączenia.
  4. Masę przełożyć do 2 pojemniczków ( wielkości po śmietanie) i odstawić do ostygnięcia.
  5. Przechowywać w lodówce
3.5.3226

domowa-ricotta domowa-ricotta domowa-ricotta

Related Posts

  • Krem z orzechów, czekolady i daktyli aka domowa nutella

    Lubię nutellę, kto nie lubi. Połączenie smaku orzecha laskowego i czekolady chyba powstało w niebie.…

  • Czekoladowa quinoa na śniadanie

    Lubię dobrze i  zdrowo rozpoczynać dzień. Lubię tę świadomość, że mój organizm dostał zastrzyk energii,…

  • Kokosowo-bananowa zapiekanka jaglana na śniadanie

    Zapiakałam już dwukrotnie na blogu owsiankę ( z bananami i z dynią) a teraz przyszła…

Filed Under: Na kanapkę, Na śniadanie Tagged With: ricotta, ser

« Ciasto z kaszy jaglanej z morelami i migdałami
Makaron z cukinią i ricottą »

Comments

  1. Majka says

    25 lipca 2017 at 23:50

    Zaglądałam zaglądałam z utęsknieniem i jest ? Super propozycja! Będę robić i czekać na zapowiedziane przepisy.

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      26 lipca 2017 at 08:07

      Majka, rzeczywiście miałam lekkie rozleniwienie wakacyjne:) ale już się biorę do kupy i na kompie mam kilka przepisów gotowych do wrzucenia;)

      Odpowiedz
  2. Karolina says

    31 lipca 2017 at 12:41

    Ile z tego przepisu wychodzi ricotty?

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      31 lipca 2017 at 12:56

      Dość mało – jedno całe opakowanie po śmietanie i drugiego połowa. Ja ostatnio robiłam to już z podwójnej porcji bo taka dobra i szybko znika

      Odpowiedz
  3. MARIA says

    23 września 2017 at 14:11

    Bardzo miły blog, ale składniki powinny się w tym wypadku „zwarzyć” a nie „zważyć” 🙂 Pozdrawiam.

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      24 września 2017 at 14:11

      Na gotowaniu znam się lepiej niż na ortografii:) dzięki za uwagę, poprawiam

      Odpowiedz
  4. Ania says

    21 lutego 2018 at 23:08

    Ricotta jest fantastyczna, zakochalismy się w Twoim przepisie. Pozdrawiam serdecznie

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      22 lutego 2018 at 10:28

      Cieszę się że Wam smakowala ? pozdrawiam

      Odpowiedz
  5. Kukunariss says

    30 września 2019 at 23:01

    Mała śmietana czyli ile..? 200g..?

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      2 października 2019 at 20:51

      dokładnie tak

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Recipe Rating




Oceń tę receptę:  

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Szukaj

Polub Cooking for Emily na facebooku

Tagi

avocado banany bezglutenowe chia ciasto ciecierzyca cukinia czekolada daktyle danie dla dzieci do szkoły dynia feta kasza jaglana kotlety kurczak makaron marchewka migdały mięso mleko kokosowe muffinki obiad dla rocznego dziecka parmezan placki pomidory płatki owsiane quinoa ryż sałatka smoothie sos pomidorowy szparagi szpinak słodkie truskawki w 30 minut wegańskie wegetariańskie zapiekanka zdrowe słodycze ziemniaki zupa śniadanie dla dziecka żurawina

Obserwuj nas na Instagramie

cooking_for_emily

cooking_for_emily
Zapiekanka z jarmużem, kiełbasą i ricottą. Tro Zapiekanka z jarmużem, kiełbasą i ricottą. Trochę jak quiche bez ciasta, trochę jak fritatta. I najważniejsze: pysznie.
Przepis na blogu, link do bloga w opisie profilu. #jarmuż#ricotta#kiełbasa#zapiekanka#quiche#frittata#obiad#kolacja#zdrowejedzenie#zdroweodżywianie#zdroweprzepisy#wiemcojem#zdrowojem #healthyfood#food#foodphotography #foodblogger#warzywa#warzywa #przepis#mniam#smaczne#foodstagram#jedzenie#pyszne#gotowanie
Zupa pieczarkowo-porowa z kluskami z twarogu. Pros Zupa pieczarkowo-porowa z kluskami z twarogu. Proste, zimowe gotowanko.
🥣🥣🥣🥣🥣🥣🥣🥣🥣🥣
Przepis na blogu, link do bloga w opisie profilu. #zdrowejedzenie#zdroweodżywianie#zdroweprzepisy#wiemcojem#zdrowojem #healthyfood#food#foodphotography #foodblogger#warzywa#wegetariańskie#przepis#mniam#smaczne#foodstagram#jedzenie#pyszne#gotowanie#zupa#soup#pieczarki#kluski#obiad#kolacja
Nowy rok na blogu inauguruje makaron w sosie jogur Nowy rok na blogu inauguruje makaron w sosie jogurtowym z pieczoną dynią, sosem pomidorowym z chilli i chrupiący czosnkiem. Ottolenghi się nie myli:)
Przepis na blogu, link do bloga w opisie profilu. #makaron#dynia#jogurt#obiad iad#kolacja#pasta#squash#ottolenghi #zdrowejedzenie#zdroweodżywianie#zdroweprzepisy#wiemcojem#zdrowojem #healthyfood#food#foodphotography #foodblogger#warzywa#wegetariańskie#przepis#mniam#smaczne#foodstagram#jedzenie#pyszne#gotowanie
Na blogu podsumowanie najczęściej przez Was czyt Na blogu podsumowanie najczęściej przez Was czytanych przepisów z 2020. Był, minął, i dobrze ale zostały po nim przepisy warte wypróbowania
🌮🌯🥙🥩🥘🍲🥣🥗🍛🍜🍱🍝🥮🍪🥧🧁
 #zdrowejedzenie#zdroweodżywianie#zdroweprzepisy#wiemcojem#zdrowojem #healthyfood#food#foodphotography #foodblogger#warzywa #przepis#mniam#smaczne#foodstagram#jedzenie#pyszne#gotowanie
Gorąca czekolada z tahini i cynamonem i pierniczk Gorąca czekolada z tahini i cynamonem i pierniczki. Wprawiamy się w świąteczny nastrój.
 🎄🍪☕🍫🎄🍪☕🍫🎄🍪☕🍫
Kubeczek od @potoczone
 Przepis na blogu, link do bloga w opisie profilu. #czekolada#goracaczekolada #goracaczekolada #tahini#pierniki #wiemcojem#zdrowojem #healthyfood#food#foodphotography #foodblogger#wegetariańskie#przepis#mniam#smaczne#foodstagram#jedzenie#pyszne#gotowanie#zoomnasmak @aniawlodarczyk
W ostatni weekend w końcu udało się przewietrz W ostatni weekend w końcu  udało się przewietrzyć głowę i pooddychać lasem.
Jest jesień jest dynia. A konkretnie pierożki z Jest jesień jest dynia. A konkretnie pierożki z dynią i soczewicą do maczania w jogurtowym sosie. Przekąska do rączki.
A wszystko to w pięknych naczyniach od @potoczone -zerknijcie na 3 zdjęcie gdzie dokładnie widać ich urodę i polecam zajrzyjcie do Kingi bo może znajdziecie u niej coś dla siebie/bliskich. Wszak święta tuż tuż a w tym roku  szczególnie warto w swoich decyzjach prezentowych wspierać małe biznesy.
🎁🎁🎁🎁🎁
Przepis na blogu, link do bloga w opisie profilu. #pierożki#przekąska#dynia#soczewica#wegeteriańskie#zdrowejedzenie#zdroweodżywianie#zdroweprzepisy#wiemcojem#zdrowojem #healthyfood#food#foodphotography #foodblogger#warzywa#wegetariańskie#przepis#mniam#smaczne#foodstagram#jedzenie#pyszne#gotowanie
Drożdżowe paluchy z parmezanem i bazylią. Do ch Drożdżowe paluchy z parmezanem i bazylią. Do chrupania na długie, listopadowe wieczory pod kocem z książką lub filmem.
🥨🥨🥨🥨🥨🥨🥨
Przepis na blogu, link do bloga w opisie profilu. #paluchy#przekąska#drożdżowe #wypieki#parmezan#zdrowejedzenie#zdroweodżywianie#zdroweprzepisy#wiemcojem#zdrowojem #healthyfood#food#foodphotography #foodblogger#warzywa#wegetariańskie#przepis#mniam#smaczne#foodstagram#jedzenie#pyszne#gotowanie
Siła jest kobietą! #strajkkobiet Autorka @karo Siła jest kobietą! #strajkkobiet 

Autorka @karo.koto
@strajk_kobiet

Btw. To mój tysięczny post na instagramie. Jakby uroczyście
Follow on Instagram
This error message is only visible to WordPress admins

Jesteśmy tu

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

 

rondel

Copyright © 2021 · Foodie Child Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress