Z informacji jakie od Was dostaję na facebooku jak też instagramie wynika, że wiele osób już wypróbowało przepis na domową ricottę, który pokazywałam w tym tygodniu i póki co nie ma żadnych zażaleń:) Wiem, że ciężko się powstrzymać, żeby jej od razu nie zjeść całej 🙂 ale może coś Wam jeszcze zostało. A jak nie zostało to szybko róbcie nową partię bo mam dla Was przepis na makaron z cukinią, ricottą i parmezanem. Cudowny, prosty i bezpretensjonalny, letni obiad. Może mało efektowny na talerzu (trochę paciajowaty) ale z młodą cukinią, domową ricottą, skórką z cytryny i świeżo ukręconą bazylią naprawdę świetny w smaku.
U nas zaczął się jak co roku wysyp cukinii, więc w zasadzie każde danie jakie jemy od dwóch tygodni zawiera cukinię. Póki co dużo klasyków- zapiekanki, zupy i faszerowane cukinie ale też trochę nowości i eksperymentów i część z nich na pewno trafi wkrótce na bloga.
- 2 łyżki oliwy
- 1 cebula
- 2 średnie cukinie
- dwie garście listków bazylii
- 2 ząbki czosnku
- ¼ łyżeczki soli
- 2 łyżki oliwy
- 200 gr ricotty (najlepiej domowej)
- sok i skórka z połowy cytryny
- 50 gr startego parmezanu
- sól, pieprz do smaku
- 400 g makaronu
- Cebulkę drobno posiekać.
- Cukinię umyć i pokroić w półplasterki (ze skórką).
- Na dużej patelni rozgrzać oliwę.
- Dodać cebulkę i chwilę podsmażyć.
- W garnku zagotować wodę i wstawić makaron do ugotowania.
- Do cebulki dodać cukinię i całość smażyć aż cukinia będzie miękka. Nadmiar wody z patelni można zbierać ręcznikiem kuchennym, żeby cukinia się smażyła a nie dusiła.
- Odlać makaron - trzeba pilnować, żeby się nie rozgotował tylko był lekko twardawy bo potem jeszcze będziemy go podgrzewać.Zostawić pół kubka wody z gotowania makaronu.
- W moździerzu rozgnieść czosnek, bazylię, oliwę i sól.
- Na patelnię do cukinii dodać makaron, wodę z gotowania, i mieszankę z bazylią oraz sól i skórkę z cytryny.
- Wymieszać całość dobrze, dodać pokruszoną ricottę i połowę parmezanu, wymieszać.
- Doprawić pieprzem i w razie potrzeby solą.
- Wyłożyć na talerze i posypać resztą parmezanu.
Majka says
O tak ricottą pierwsze klasa, muszę się powstrzymywać aby nie zjeść za dużo bo specjalnie odłożyłam na jutrzejsze kluski. Z przyjemnością wypróbuję powyższe danie bo u nas cukini również dużo 🙂 Robiłam już w tym sezonie klopsiki z cukinią w sosie pomidorowym, ubóstwiam to danie ❤
cookingforemily says
Ja też je lubię – takie proste, bezpretensjonalne, domowe gotowanie:) Pewnie też szybko je zrobię bo cukinii u nas mnóstwo:)
Majka says
Idealny obiad na te upały ?
horrorny says
Bardzo smaczne, bardzo proste.