Cooking for Emily

Gotowanie dla dzieci, zdrowe przepisy dla całej rodziny

  • Przepisy
  • Kadry z życia
  • Kontakt
  • O mnie
You are here: Home / Przepisy / Na obiad / Makaron z cukinią i ricottą

Makaron z cukinią i ricottą

27 lipca 2017 by cookingforemily 4 komentarze

makaron-z-cukinia-ricotta

Z informacji jakie od Was dostaję na facebooku jak też instagramie wynika, że wiele osób już wypróbowało przepis na domową ricottę, który pokazywałam w tym tygodniu i póki co nie ma żadnych zażaleń:) Wiem, że ciężko się powstrzymać, żeby jej od razu nie zjeść całej 🙂 ale może coś Wam jeszcze zostało. A jak nie zostało to szybko róbcie nową partię bo mam dla Was przepis na makaron z cukinią, ricottą i parmezanem. Cudowny, prosty i bezpretensjonalny, letni obiad. Może mało efektowny na talerzu (trochę paciajowaty) ale  z młodą cukinią, domową ricottą, skórką z cytryny i świeżo ukręconą bazylią naprawdę świetny w smaku.

U nas zaczął się jak co roku wysyp cukinii, więc w zasadzie każde danie jakie jemy od dwóch tygodni zawiera cukinię. Póki co dużo klasyków- zapiekanki, zupy i faszerowane cukinie ale też trochę nowości i eksperymentów i część z nich na pewno trafi wkrótce na bloga.

cukinia kasia-4

Letni makaron z cukinia i ricotta-1

5.0 from 1 reviews
Makaron z cukinią i ricottą
 
Drukuj
Prep time
15 min
Cook time
20 min
Total time
35 min
 
Prosty letni makaron z cukinią i ricottą - świeże, lekkie smaki.
Author: www.cookingforemily.pl
Serves: 4
Ingredients
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 cebula
  • 2 średnie cukinie
  • dwie garście listków bazylii
  • 2 ząbki czosnku
  • ¼ łyżeczki soli
  • 2 łyżki oliwy
  • 200 gr ricotty (najlepiej domowej)
  • sok i skórka z połowy cytryny
  • 50 gr startego parmezanu
  • sól, pieprz do smaku
  • 400 g makaronu
Instructions
  1. Cebulkę drobno posiekać.
  2. Cukinię umyć i pokroić w półplasterki (ze skórką).
  3. Na dużej patelni rozgrzać oliwę.
  4. Dodać cebulkę i chwilę podsmażyć.
  5. W garnku zagotować wodę i wstawić makaron do ugotowania.
  6. Do cebulki dodać cukinię i całość smażyć aż cukinia będzie miękka. Nadmiar wody z patelni można zbierać ręcznikiem kuchennym, żeby cukinia się smażyła a nie dusiła.
  7. Odlać makaron - trzeba pilnować, żeby się nie rozgotował tylko był lekko twardawy bo potem jeszcze będziemy go podgrzewać.Zostawić pół kubka wody z gotowania makaronu.
  8. W moździerzu rozgnieść czosnek, bazylię, oliwę i sól.
  9. Na patelnię do cukinii dodać makaron, wodę z gotowania, i mieszankę z bazylią oraz sól i skórkę z cytryny.
  10. Wymieszać całość dobrze, dodać pokruszoną ricottę i połowę parmezanu, wymieszać.
  11. Doprawić pieprzem i w razie potrzeby solą.
  12. Wyłożyć na talerze i posypać resztą parmezanu.
3.5.3226

makaron-z-cukinia-ricotta

Filed Under: Na obiad, Wegetariańskie Tagged With: bazylia, cukinia, makaron, parmezan, ricotta

« Domowa ricotta
Zimne smoothie bananowe z nerkowcami i malinami »

Comments

  1. Majka says

    27 lipca 2017 at 17:01

    O tak ricottą pierwsze klasa, muszę się powstrzymywać aby nie zjeść za dużo bo specjalnie odłożyłam na jutrzejsze kluski. Z przyjemnością wypróbuję powyższe danie bo u nas cukini również dużo 🙂 Robiłam już w tym sezonie klopsiki z cukinią w sosie pomidorowym, ubóstwiam to danie ❤

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      27 lipca 2017 at 20:49

      Ja też je lubię – takie proste, bezpretensjonalne, domowe gotowanie:) Pewnie też szybko je zrobię bo cukinii u nas mnóstwo:)

      Odpowiedz
  2. Majka says

    2 sierpnia 2017 at 17:57

    Idealny obiad na te upały ?

    Odpowiedz
    • horrorny says

      5 lipca 2019 at 05:42

      Bardzo smaczne, bardzo proste.

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Oceń tę receptę:  

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Szukaj

Polub Cooking for Emily na facebooku

Tagi

avocado banany bezglutenowe chia ciastka ciasto ciecierzyca cukinia czekolada daktyle danie dla dzieci do szkoły dynia feta kasza jaglana kurczak makaron marchewka migdały mięso mleko kokosowe muffinki obiad dla rocznego dziecka parmezan pesto placki pomidory płatki owsiane quinoa ryż smoothie sos pomidorowy szparagi szpinak słodkie truskawki w 30 minut wegańskie wegetariańskie zapiekanka zdrowe słodycze ziemniaki zupa śniadanie dla dziecka żurawina

Jesteśmy tu

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

 

rondel

Copyright © 2022 · Foodie Child Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress