Wrzesień prawie za nami. Szybko się wraca do porannej rutyny – bolesne wstawanie, półgodzinne budzenie i negocjowanie żeby Emi wstała, śniadanie, akrobacje i ubieranie, odciąganie od zabawek, które rankiem są najbardziej interesujące, buzi i wyszli… a potem biegiem puder, oko i do pracy. I tak przez kolejne miesiące… tylko z dłuższym etapem ubierania. Wróciliśmy też do naszych weekendowych nawyków – gar rosołu/zupy który starczy na pół tygodnia oraz coś słodkiego, co będzie można w tygodniu wykorzystać jako przekąska po przedszkolu, przed kolacją.
Muffinki to zawsze dobry pomysł na przekąskę. Problem tylko taki, że większość jest najlepsza zaraz po upieczeniu, dnia następnego najczęściej robią się suche, twardawe i mniej smaczne. Wyjątkiem są te z dodatkiem np. musu z dyni albo bananów – te trzymają dłużej wilgoć i są smaczne nawet trzeciego dnia po upieczeniu. Do tych które pokazuje dziś dodałam też kaszę quinoa. Nie są oczywiście puszyste jak te z samej mąki, mają raczej zwartą konsystencję ale zachowują dłużej wilgość i świeżość.
- ¾ szklanki kaszy quinoa
- 1 szklanka mąki orkiszowej
- ¾ łyżeczki proszku do pieczenia
- ⅓ łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 banany
- ⅓ szklanki brązowego cukru
- 1 jajko
- 2 czubate łyżki jogurtu narualnego
- ⅓ szklanki oleju
- 1 szklanka borówek
- brązowy cukier do posypania po wierzchu
- Ugotować kaszę zgodnie z instrukcją, odstawić do ostygnięcia.
- Formę na muffinki wyłożyć papierkami (albo posmarować masłem).
- Piekarnik nagrzać do 190 stopni
- Mąkę wymieszać z proszkiem, sodą i cynamonem.
- Rozgnieść banany, dodać cukier i mieszać aż się cukier rozpuści, dodać jajko, olej i jogurt – dobrze wymieszać.
- Do mokrych składników dodać suche i wymieszać. Wmieszać kaszę a na końcu delikatnie borówki.
- Przełożyć masę do form na muffinki, posypać cukrem.
- Piec 25-30 minut.
Inspiracja: bonappetit.com
Margo says
Co można dać zamiast quinoa bo nie mam a chciałabym zrobić te muffinki? wyglądają pysznie?
cookingforemily says
Możesz po prostu dodać więcej mąki do takiej muffinkowej konsystencji
Majka says
Cudne ? Z przyjemnością wypróbuję. Skład do mnie bardzo przemawia ☺
Majka says
G E N I A L N E ❤ Tak samo pyszne na ciepło jak i na zimno. Nie sposób się im oprzeć ?
cookingforemily says
???
Kamila says
Nie mam dostępu do mąki orkiszowej, mogę zastąpić pszenna razową, lub owsianą?
cookingforemily says
Jak najbardziej ?