Cooking for Emily

Gotowanie dla dzieci, zdrowe przepisy dla całej rodziny

  • Przepisy
  • Kadry z życia
  • Kontakt
  • O mnie
You are here: Home / Przepisy / Ciasta i ciasteczka / Bananowe muffinki z borówkami i kaszą quinoa

Bananowe muffinki z borówkami i kaszą quinoa

28 września 2017 by cookingforemily 7 komentarzy

muffinki-z-borowkami-quinoa

Wrzesień prawie za nami. Szybko się wraca do porannej rutyny – bolesne wstawanie, półgodzinne budzenie i negocjowanie żeby Emi wstała, śniadanie, akrobacje i ubieranie, odciąganie od zabawek, które rankiem są najbardziej interesujące, buzi i wyszli… a potem biegiem puder, oko i do pracy. I tak przez kolejne miesiące… tylko z dłuższym etapem ubierania. Wróciliśmy też do naszych weekendowych nawyków – gar rosołu/zupy który starczy na pół tygodnia oraz coś słodkiego, co będzie można w tygodniu wykorzystać jako przekąska po przedszkolu, przed kolacją.

Muffinki to zawsze dobry pomysł na przekąskę. Problem tylko taki, że większość jest najlepsza zaraz po upieczeniu, dnia następnego najczęściej robią się suche, twardawe i mniej smaczne. Wyjątkiem są te z dodatkiem np. musu z dyni albo bananów – te trzymają dłużej wilgoć i są smaczne nawet trzeciego dnia po upieczeniu. Do tych które pokazuje dziś dodałam też kaszę quinoa. Nie są oczywiście puszyste jak te z samej mąki, mają raczej zwartą konsystencję ale zachowują dłużej wilgość i świeżość.

 

muffinki-z-borowkami-quinoa


5.0 from 2 reviews
Bananowe muffinki z borówkami i kaszą quinoa
 
Drukuj
Prep time
15 min
Cook time
30 min
Total time
45 min
 
Wilgotne, ciężkie bananowe muffinki z borówkami i kaszą quinoa
Author: Cooking for Emily
Serves: 15
Ingredients
  • ¾ szklanki kaszy quinoa
  • 1 szklanka mąki orkiszowej
  • ¾ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ⅓ łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 banany
  • ⅓ szklanki brązowego cukru
  • 1 jajko
  • 2 czubate łyżki jogurtu narualnego
  • ⅓ szklanki oleju
  • 1 szklanka borówek
  • brązowy cukier do posypania po wierzchu
Instructions
  1. Ugotować kaszę zgodnie z instrukcją, odstawić do ostygnięcia.
  2. Formę na muffinki wyłożyć papierkami (albo posmarować masłem).
  3. Piekarnik nagrzać do 190 stopni
  4. Mąkę wymieszać z proszkiem, sodą i cynamonem.
  5. Rozgnieść banany, dodać cukier i mieszać aż się cukier rozpuści, dodać jajko, olej i jogurt – dobrze wymieszać.
  6. Do mokrych składników dodać suche i wymieszać. Wmieszać kaszę a na końcu delikatnie borówki.
  7. Przełożyć masę do form na muffinki, posypać cukrem.
  8. Piec 25-30 minut.
3.5.3228

Inspiracja: bonappetit.com

Related Posts

  • Śniadanowe jajeczne muffinki z kaszą quinoa, szynką i serem

    Śniadania są u nas zwykle na słodko. Wariacje na temat jaglanki, na zmianę z owsianką,…

  • Muffinki z jagodami

    Muffinki to wypiek idealny- szybko się je przygotowuje i szybko piecze, są proste w wykonaniu,…

  • Czekoladowe muffinki z bananami

    Smutny i smętny dziś poniedziałek. Rano wiadomość o Davidzie, potem droga do pracy na ślizgawce…

Filed Under: Ciasta i ciasteczka, Do szkoły, Przekąska Tagged With: banany, borówki, do szkoły, muffinki, quinoa, słodkie

« Domowy ajvar
Klopsiki w sosie pomidorowym na polencie »

Comments

  1. Margo says

    29 września 2017 at 20:29

    Co można dać zamiast quinoa bo nie mam a chciałabym zrobić te muffinki? wyglądają pysznie?

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      29 września 2017 at 20:47

      Możesz po prostu dodać więcej mąki do takiej muffinkowej konsystencji

      Odpowiedz
  2. Majka says

    30 września 2017 at 09:32

    Cudne ? Z przyjemnością wypróbuję. Skład do mnie bardzo przemawia ☺

    Odpowiedz
  3. Majka says

    5 października 2017 at 10:10

    G E N I A L N E ❤ Tak samo pyszne na ciepło jak i na zimno. Nie sposób się im oprzeć ?

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      5 października 2017 at 10:30

      ???

      Odpowiedz
  4. Kamila says

    5 października 2017 at 10:25

    Nie mam dostępu do mąki orkiszowej, mogę zastąpić pszenna razową, lub owsianą?

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      5 października 2017 at 10:30

      Jak najbardziej ?

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena Przepisu




Oceń tę receptę:  

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Szukaj

Polub Cooking for Emily na facebooku

Tagi

avocado banany bezglutenowe chia ciastka ciasto ciecierzyca cukinia czekolada daktyle danie dla dzieci do szkoły dynia feta kasza jaglana kotlety kurczak makaron marchewka migdały mięso mleko kokosowe muffinki parmezan pesto placki pomidory płatki owsiane quinoa ryż smoothie sos pomidorowy szparagi szpinak słodkie truskawki w 30 minut wegańskie wegetariańskie zapiekanka zdrowe słodycze ziemniaki zupa śniadanie dla dziecka żurawina

Jesteśmy tu

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

 

rondel

Copyright © 2025 · Foodie Child Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress