Cooking for Emily

Gotowanie dla dzieci, zdrowe przepisy dla całej rodziny

  • Przepisy
  • Kadry z życia
  • Kontakt
  • O mnie
You are here: Home / Bez kategorii / Chipsy z jarmużu i parmezanu

Chipsy z jarmużu i parmezanu

12 września 2017 by cookingforemily 1 Comment

chipsy-z-jarmuzem-parmezanem

Znacie pewnie taki wynalazek jak chipsy z jarmużu (listki wystarczy upiec oliwą i ulubionymi przyprawami, sokiem z cytryny) – to zdrowa, chrupiąca przekąska. Ja ostatnio wpadłam na przepis na może trochę mniej zdrową wersję bo z dodatkiem parmezanu i czosnku ale przez to niestety jeszcze pyszniejszą:). Całość robi się w 15 minut – to naprawdę szybka przekąska. Myślę że pasowały by do piwa, chociaż raczej go nie pijam. I co najważniejsze – smakowały Emilce, a miałam tu obawy bo jednak całość jest dość słona i wytrawna w smaku.

Chipsy najlepiej zajadać zaraz po upieczeniu – są wtedy najbardziej chrupiące, potem niestety tracą tę chrupkość. A jak Wam posmakują to przypominam przy okazji też przepis na chipsy z kalafiora i żółtego sera.

chipsy-z-jarmuzem-parmezanem

 

5.0 from 1 reviews
Chipsy z jarmużu i parmezanu
 
Drukuj
Prep time
5 min
Cook time
10 min
Total time
15 min
 
Zdrowa przekąska - chipsy z jarmużu i parmezanu, tylko 4 składniki
Author: Cooking for Emily
Ingredients
  • 1 szklanka startego parmezanu (ja w tych akurat ze zdjęcia wykorzystałam pecorino)
  • ½ szklanki posiekanego bardzo drobno jarmużu
  • ⅓ łyżeczki sproszkowanego czosnku
  • ¼ łyżeczki pieprzu
Instructions
  1. Starty parmezan przesypać do miski.
  2. Jarmuż bardzo drobno posiekać ugniatając ( można to też zrobić w melakserze w sposób pulsacyjny) - dodać do parmezanu wraz z czosnkiem i pieprzem.
  3. Całość dobrze wymieszać.
  4. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem.
  5. Piekarnik nagrzać do 190 stopni.
  6. NA blasze układać kupki parmezanu z jarmużem ( po ok 2 łyżki na porcję) zostawiając trochę miejsca bo lekko się rozleją.
  7. Piec ok 10 minut, aż będą rumiane i chrupiące.
  8. Odstawić do ostygnięcia, i zajadać od razu.
3.5.3226

chipsy-z-jarmuzem-parmezanem

Related Posts

  • Chipsy z kalafiora i sera żółtego

    Ugotowałam w zeszłym tygodniu zupę kalafiorową i zostało mi w lodówce pół kalafiora. Leżał biedak…

  • Pizza na spodzie z kalafiora

    Na przepisy na pizzę na spodzie z kalafiora trafiałam w sieci co jakiś czas. I chociaż…

  • Pesto z jarmużu

    Pisałam przy okazji tych placków, że mam trochę jarmużowy problem, i dzieliłam się wtedy moim…

Filed Under: Bez kategorii, Wegetariańskie Tagged With: bezglutenowe, chipsy, jarmuż, parmezan, wegetariańskie

« Zapiekany, waniliowy pudding ryżowy z wiśniami
Zapiekanka z cukinią, szpinakiem i białym serem »

Comments

  1. KaFka says

    12 września 2017 at 12:19

    Wow, świetny przepis, na pewno wykorzystam!

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Oceń tę receptę:  

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Szukaj

Polub Cooking for Emily na facebooku

Tagi

avocado banany bezglutenowe chia ciastka ciasto ciecierzyca cukinia czekolada daktyle danie dla dzieci do szkoły dynia feta kasza jaglana kotlety kurczak makaron marchewka migdały mięso mleko kokosowe muffinki parmezan pesto placki pomidory płatki owsiane quinoa ryż smoothie sos pomidorowy szparagi szpinak słodkie truskawki w 30 minut wegańskie wegetariańskie zapiekanka zdrowe słodycze ziemniaki zupa śniadanie dla dziecka żurawina

Jesteśmy tu

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

 

rondel

Copyright © 2023 · Foodie Child Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress