Cooking for Emily

Gotowanie dla dzieci, zdrowe przepisy dla całej rodziny

  • Przepisy
  • Kadry z życia
  • Kontakt
  • O mnie
You are here: Home / Przepisy / Bezglutenowe / Zapiekanka z cukinią, szpinakiem i białym serem

Zapiekanka z cukinią, szpinakiem i białym serem

14 września 2017 by cookingforemily 4 komentarze

 

zapiekanka-z-cukinia-szpinakiem

Końcówka lata u mojej mamy na wsi upłynęła pod znakiem cukinii, szpinaku i pomidorów. Na szczęścia to są tak uniwersalne składniki, że da się z nich zrobić wiele dań. Ta zapiekanka z cukinią powstała właśnie wtedy – dużą inspiracją była tu  Lazania z cukinii z mięsem  czyli danie, które w sezonie na cukinię  zawsze powtarzam, w różnych konfiguracjach. Teraz wykorzystałam ten sam patent – czyli plastry cukinii zamiast płatów lazanii, z tym że tym razem wegatariańsko – w środku ser biały ze szpinakiem i dodatkiem sosu pomidorowego. Lekki, sezonowy obiad. Zanim przejdziemy na jesienne gotowanie – zupy i gulasze, warto zrobić:)

zapiekanka-z-cukinia-szpinakiem


5.0 from 2 reviews
Zapiekanka z cukinią, szpinakiem i białym serem
 
Drukuj
Prep time
30 min
Cook time
50 min
Total time
1 godzina 20 min
 
Sezonowa zapiekanka z cukinią, szpinakiem i białym serem w pomidorowym sosie. Lekki, wegetariański obiad.
Author: Cooking for Emily
Serves: 6
Ingredients
  • 2 serki typu włoskiego (np. capri)
  • 3 jajka
  • 1 ząbek czosnku
  • ¾ łyżeczki soli
  • ⅓ łyżeczki pieprzu
  • 300 g szpinaku
  • łyżeczka oliwy
  • sok i skórka z połowy cytryny
  • 2-3 młode cukinie
  • ¾ sosu pomidorowego ( najlepiej domowy)
  • 1 mozzarella
Instructions
  1. Cukinię pokroić w cienkie plastry wzdłuż. Plastry posolić i zostawić na durszlaku.kratce do odsączenia.
  2. Serek przełożyć do miski i rozdrobnić widelcem, dodać posiekany ząbek czosnku, jajka, sól i pieprz, skórkę i sok z cytryny i całość dobrze wymieszać.
  3. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić szpinak i mieszając czekać aż straci objętość.
  4. Lekko przestudzić szpinak i posiekać - wmieszać do serka.
  5. Cukinię obsuszyć na ręczniku papierowym.
  6. W naczyniu do zapiekania na dno wyłożyć 3 -4 łyżki sosu pomidorowego i rozprowadzić po dnie.
  7. Na to wyłożyć plastry cukinii (jak plastry lazanii) - na to ⅓ sera ze szpikiem, na to kilka łyżek sosu pomidorowego. Na to znów cukinia, ser, sos, cukinia, ser, sos i na wierzch cukinia i polać resztą sosu i skropić oliwą.
  8. Piec w 180 stopniach przez 50 minut.
  9. minut przed końcem pieczenia wyłożyć na wierzch plastry mozzarelli.
3.5.3226

zapiekanka-z-cukinia-szpinakiem

 

Related Posts

  • Mój ulubiony, najprostszy sos pomidorowy

    Ten sos pomidorowy pojawiał się już na blogu nie raz - bo to mój ulubiony…

  • Makaronowa zapiekanka ze szpinakiem i brokułami

    Zdrowsza wersja amerykańskiego klasyka czyli mac and cheese. Makaronowa zapiekanka z sosem serowym, brokułami i…

  • Kluski z cukinią i białym serem

    Naprawdę miałam już przestać z tą cukinią ale co robić jak te kluski z cukinią…

Filed Under: Bezglutenowe, Na obiad, Wegetariańskie Tagged With: bezglutenowe, biały ser, cukinia, mozzarella, sos pomidorowy, szpinak, wegetariańskie, zapiekanka

« Chipsy z jarmużu i parmezanu
Domowy ajvar »

Comments

  1. magdula says

    14 września 2017 at 13:18

    Nigdy jeszcze nie jadłam takiej zapiekanki, ale chyba się skuszę 🙂 Wygląda pysznie!
    Pozdrawiam 😉

    Odpowiedz
  2. Mika says

    17 września 2017 at 11:50

    Czym można Capri? Chodzi o serek ja Bieluch czy Mozarellą?

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      17 września 2017 at 12:10

      Mozzarella jest na wierzchu w środku trzeba użyć innego sera białego – jak nie masz capri to ricotta albo po prostu twaróg tylko dobrze rozdrobniony widelcem. 400 g potrzeba

      Odpowiedz
  3. Majka says

    22 sierpnia 2020 at 19:53

    Pyszności 😍 Miałam na to danie chrapkę 😉

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Oceń tę receptę:  

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Szukaj

Polub Cooking for Emily na facebooku

Tagi

avocado banany bezglutenowe chia ciastka ciasto ciecierzyca cukinia czekolada daktyle danie dla dzieci do szkoły dynia feta kasza jaglana kotlety kurczak makaron marchewka migdały mięso mleko kokosowe muffinki parmezan pesto placki pomidory płatki owsiane quinoa ryż smoothie sos pomidorowy szparagi szpinak słodkie truskawki w 30 minut wegańskie wegetariańskie zapiekanka zdrowe słodycze ziemniaki zupa śniadanie dla dziecka żurawina

Jesteśmy tu

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

 

rondel

Copyright © 2023 · Foodie Child Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress