Cooking for Emily

Gotowanie dla dzieci, zdrowe przepisy dla całej rodziny

  • Przepisy
  • Kadry z życia
  • Kontakt
  • O mnie
You are here: Home / Przepisy / Dla najmłodszych / Zapiekany, waniliowy pudding ryżowy z wiśniami

Zapiekany, waniliowy pudding ryżowy z wiśniami

5 września 2017 by cookingforemily 3 komentarze

waniliowy-pudding-ryzowy-wisnie

Ostatnio na okoliczność powrotów do szkoły miałam przyjemność przygotować moje propozycje na 2 śniadanie do szkoły dla ładnebebe. Zaproponowałam między innymi ten przepis na waniliowy pudding ryżowy z gęstym wiśniowym kompotem jako zdrowszą, domową alternatywę do kupnych deserków ryżowych.

To właściwie takie danie w dwóch odsłonach. Wg. mnie najlepsze na ciepło, więc można je upiec i zjeść na śniadanie albo nawet na kolację. Ale po ostygnięciu tężeje i daje się nawet pokroić w kawałki więc resztki doskonale się nadają do spakowania do pudełka na wynos.

A tym, którzy lubią takie dania (mleczne, kojące, słodkie, ciepłe – kto nie lubi:) przypominam przepis na inny pudding ryżowy – pieczony ze śliwkami pod migdałową kruszonką. Myślę, że może się przydać bo jakoś znienacka przyszła do nas jesień…

waniliowy-pudding-ryzowy-wisnie

waniliowy-pudding-ryzowy-wisnie

5.0 from 1 reviews
Zapiekany, waniliowy pudding ryżowy z wiśniami
 
Drukuj
Prep time
10 min
Cook time
1 godzina
Total time
1 godzina 10 min
 
Waniliowy pudding ryżowy z dodatkiem gęstego kompotu wiśniowego - pyszne śniadanie na ciepło a po ostygnięciu dobry do zapakowania jako 2 śniadanie do pracy/szkoły
Author: Cooking for Emily
Recipe type: Na śniadanie; do szkoły
Serves: 4
Ingredients
  • Pudding:
  • 1 litr mleka
  • 150 g ryżu jaśminowego
  • 4 łyżki syropu z agawy albo klonowego
  • 1 laska wanilii
  • 1 łyżka nierafinowanego oleju kokosowego
  • opcjonalnie- 2 łyżeczki cukru kokosowego lub brązowego
  • Wiśnie:
  • ½ kg wiśni – ja użyłam świeżych tylko jest trochę zabawy z pestkowaniem ( najelpiej to robić agrafką) można też użyć mrożonych
  • 3 łyżki syropu z agawy/klonowego
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki zimnej wody
Instructions
  1. Ryż przepłukać dwukrotnie zimną wodą.
  2. Do garnka wlać mleko, dodać ryż, olej kokosowy i syrop, zagotować.
  3. Z laski wanilii za pomocą noża wyjąć ziarenka i wrzucić do mleka, razem z wydrążonymi laskami.
  4. Gotować ryż przez 3o minut, na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu.
  5. Nagrzać piekarnik do 180 stopni.
  6. Z ryżu wyjąć laski wanilii, przelać całość do formy do zapiekania.
  7. Następnie piec przez 30 minut, na koniec pieczenia można podsypać wierzch cukrem.
  8. W czasie pieczenia przygotować wiśnie – wydrążone przełożyć do garnka razem z syropem i zagotować. Gotować ok 10 minut. W miseczce wymieszać mąkę ziemniaczaną z wodą i na koniec dodać do wiśni, zamieszać i chwilę podgotować aż zgęstnieje.
  9. Ryż podawać na ciepło razem z wiśniami, a resztki schować do lodówki. Całość stężeje i będzie można zimny ryż kroić nożem jak placek.
3.5.3226

 

waniliowy-pudding-ryzowy-wisnie

Related Posts

  • Cytrynowo-makowe placuszki z białym serem i wiśniami

    Lubię się rozpieszczać śniadaniowo. Niestety, w tygodniu nie ma na to kompletnie czasu. W weekend…

  • Kokosowy pudding z tapioki

    Pudding z tapioki już się tu raz pojawił, to był sezon na truskawki więc oczywiście…

  • Kokosowo-bananowa zapiekanka jaglana na śniadanie

    Zapiakałam już dwukrotnie na blogu owsiankę ( z bananami i z dynią) a teraz przyszła…

Filed Under: Dla najmłodszych, Do szkoły, Na śniadanie, Przekąska Tagged With: do szkoły, pudding, ryż, wiśnie

« Tarta z owocami w lekko cytrynowym kremie
Chipsy z jarmużu i parmezanu »

Comments

  1. Majka says

    8 września 2017 at 19:23

    Wychowana na takich mlecznych posiłkach łyknęłam tę propozycję z ogromną przyjemnością, no i wyszła oczywista pychotka ❤

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      8 września 2017 at 20:56

      Ja też takie właśnie bardzo lubię, to mój comfort food:) U mnie też w domu najczęściej na śniadanie były zupy mleczne – na zmianę z ryżem, kaszą manną albo kluskami lanymi, Zawsze się dziwiłam tym dzieciakom co nie lubiły zup mlecznych;)

      Odpowiedz
  2. Majka says

    9 września 2017 at 09:48

    Dokładnie tak samo się nad tym zastanawiałam ? Tyle już lat minęło odkąd byliśmy dziećmi a nadal wracamy do takich pyszności.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Oceń tę receptę:  

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Szukaj

Polub Cooking for Emily na facebooku

Tagi

avocado banany bezglutenowe chia ciastka ciasto ciecierzyca cukinia czekolada daktyle danie dla dzieci do szkoły dynia feta kasza jaglana kotlety kurczak makaron marchewka migdały mięso mleko kokosowe muffinki parmezan pesto placki pomidory płatki owsiane quinoa ryż smoothie sos pomidorowy szparagi szpinak słodkie truskawki w 30 minut wegańskie wegetariańskie zapiekanka zdrowe słodycze ziemniaki zupa śniadanie dla dziecka żurawina

Jesteśmy tu

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

 

rondel

Copyright © 2023 · Foodie Child Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress