Cooking for Emily

Gotowanie dla dzieci, zdrowe przepisy dla całej rodziny

  • Przepisy
  • Kadry z życia
  • Kontakt
  • O mnie
You are here: Home / Przepisy / Na obiad / Knedle ze śliwkami

Knedle ze śliwkami

30 października 2017 by cookingforemily 4 komentarze

knedle-ze-sliwkami

W zeszłym tygodniu do księgarni trafiła książka Zuzy Zak „Polska. Nasza kuchnia w nowej odsłonie”. Jest to książka o kuchni polskiej, która pierwotnie powstała z myślą o cudzoziemcach. Autorka, która wyemigrowała z kraju do Anglii mając lat osiem, napisała ją żeby pokazać, że kuchnia polska to nie tylko pierogi – że jest bardzo zróżnicowana, smaczna i nie jest jedynie przyjmowaniem kalorii, żeby chronić się przed mrozem. Oprócz przepisów znajdziecie tam też rys historyczny – dlaczego Polacy jedzą jak jedzą.

Przeglądając ją przeżyłam podróż do smaków dzieciństwa – znajdziecie tam mnóstwo klasyków jakie jadało się pewnie w każdym domu – placki ziemniaczane, pasztety, zupy (grzybowa, żurek, krupnik, barszcz, szczawiowa) pierogi ( oczywiście też), gulasz, wątróbka, zrazy, kopytka, leniwe, buraczki, marchewka z groszkiem czy ciasta – makowiec, sernik, mazurek.

Szczególnie bliski mi był rozdział ze śniadaniami – czytając go czułam się jakbyśmy się wychowywały z Zuzą w tym samym domu! Jajecznica z cebulką, kasza manna z sokiem malinowym, naleśniki z serem, ryż zapiekany z jabłkami, omlety – to wszystko jadło się też i u nas bardzo często. Zabrakło tylko jajecznicy z móżdżkiem cielęcym, którą zajadłam się w dzieciństwie, ale zdaję sobie sprawę, że to może być zbyt kontrowersyjne danie jak dla naszych rodaków, nie mówiąc już o obcokrajowcach:)

Nie jest to obiektywna antologia kuchni polskiej a raczej taki miłosny list do wspomnień i smaków z dzieciństwa. Lekko wyidealizowany, tak jak się idealizuje dzieciństwo ale bardzo klimatyczny (podkreślają to bardzo ładne, rustykalne zdjęcia dań). Jest to kuchnia polska autorki – tak jak ją pamięta, za jaką tęskni ale też tak jak ją obecnie interpretuje  – znajdziecie tu bowiem dużo przepisów-wariacji na temat kuchni polskiej, gdzie typowo polskie składniki czy danie   zyskało nowe oblicze (sałatka jarzynowa z krabem, tuńczyk marynowany w żubrówce, gołąbki z jagnięciną w pomidorowo-cynamonowym sosie).

Danie jakie wybrałam do przygotowania na pierwszy ogień to knedle ze śliwkami. U nas w domu nie gotowało się takich knedli, więc do ich przygotowania potrzebuję przepisu, a poza tym wydało mi się być to idealne danie na jesień. I rzeczywiście – knedle były pyszne, miękkie, skąpane w maśle i bułce tartej oraz gorącym soku śliwkowym. Trochę było z nimi zachodu – z ich lepieniem ale zdecydowanie warto było. W przepisie zabrakło mi przybliżonej ilości knedli jakie powinny wyjść z tych proporcji, mi wyszło 10 ale miałam duże śliwki (najlepsze będą węgierki), więc przy mniejszych może wyjść więcej.

Nie wypróbuję  z tej książki pewnie zbyt wielu przepisów – moje gotowanie to jednak więcej eksperymentów i sięgania do innych kuchni, a jak mam ochotę na przypomnienie sobie jakiś smaków i szukam sposobu wykonania klasycznych dań to dzwonię do mojej mamy. A w tej książce jest jednak dużo bardzo podstawowych przepisów. Chociaż oczywiście nie wszystkie takie są i mam kilka upatrzonych do wypróbowania – np. jaglane falafele czy liście pokrzywy w piwnym cieście.

Dla kogo jest więc ta książka?

Myślę, że świetnie spełnia swoją rolę z jaką oryginalnie powstała – jest doskonałym prezentem dla każdego obcokrajowca, któremu chcemy przybliżyć polską kuchnię.

Jest też z całą pewnością świetna dla początkujących kucharzy bo znajdą tam dużo prostych, pysznych przepisów, których znajomość przyda się w każdym domu.

Jest też dla tych, którzy chcą przeżyć swoistą podróż do dzieciństwa i przypomnieć sobie zapomniane smaki.

I dla wszystkich, którzy chcą mieć na półce bardzo ładnie wydaną książkę o kuchni polskiej, a takich za wiele nie ma.

knedle-ze-sliwkami

5.0 from 2 reviews
Knedle ze śliwkami
 
Drukuj
Prep time
35 min
Cook time
25 min
Total time
1 godzina
 
Serves: 10
Ingredients
  • 300 g śliwek (najlepiej dobrze dojrzałe i miękkie)
  • 100 g brązowego cukru ( dałam połowę)
  • 350 g ugotowanych i rozgniecionych ziemniaków
  • 125 g mąki ( dałam więcej bo ciasto się za bardzo lepiło)
  • 1 małe jajko
  • szczypta soli
  • 50 g masła
  • 125 g bułki tartej
Instructions
  1. Śliwki wypestkować, przełożyć do miski, obsypać cukrem, żeby się nim całe pokryły.
  2. Ziemniaki dobrze rozgniecione wymieszać z mąką, jajkiem i solą - wyrobić na ciasto.
  3. W razie jak ciasto będzie się zbyt lepić podsypać mąką.
  4. Wyłożyć ciasto na dobrze obsypany maka blat - z ciasta uformować podłużny walec ( na kształt bagietki) - pociąć na równe kawałki - mi wyszło 10 knedli ale to pewnie zależy też od wielkości śliwek. Można też nie dzielić ciasta i odrywać po kawałku tyle, żeby zatopić w tym śliwkę.
  5. Ciasto w ręku rozpłaszczyć jak na pierogi i obtoczyć w nim śliwkę, zlepiając szczelnie brzegi. Jak ciasto się zbyt będzie lepić to można całość rolować na blacie wysypanym mąką.
  6. Śliwek powinno zostać.
  7. Zagotować w garnku wodę.
  8. Knedle gotować w 2 partiach - po wypłynięciu na wierzch jeszcze 5 minut.
  9. Wyjąć na talerz.
  10. Na patelni rozgrzać ¾ masła i wsypać bułkę tartę, lekko przesmażyć. Dodać knedle i obtoczyć w bułce,
  11. Na reszcie masła podsmażyć pozostałe śliwki - podwać z knedlami
3.5.3228

knedle-ze-sliwkami

Related Posts

  • Clafoutis ze śliwkami

    Uwielbiam śliwki w ciastach i deserach. Do tej pory jednym z moich ulubionych ciast jest…

  • Kokosowa owsianka ze śliwkami i czekoladą

    To połączenie smaków - kokos, śliwki i czekolada powstało w naszej kuchni przez przypadek, a…

  • Tarta ze śliwkami zapieczonymi w waniliowym kremie

    To jest jedno z moich ulubionych ciast: tarta ze śliwkami , koniecznie węgierkami, zapieczonymi w…

Filed Under: Na obiad Tagged With: knedle, książki kulinarne, śliwki

« Zapiekanka makaronowa z bakłażanem i pomidorami
Owsianka z dynią i śliwkami »

Comments

  1. Majka says

    17 października 2019 at 16:14

    Muszę nieskromnie napisać, że to najpyyyszniejsze knedle jakie jadłam ❤ Genialne. Całe szczęście, że zrobiłam podwójną porcję 😉

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      18 października 2019 at 12:00

      pyszne są to prawda, problem tylko mam taki, że pracochłonne, więc niestety robię je raz w sezonie 🙂 🙂

      Odpowiedz
      • Majka says

        18 października 2019 at 14:37

        Ziemniaki ugotowałam z wyprzedzeniem i podzielilam sobie ich wykonanie na raty, więc nie było tak źle. Tak sobie myślę, że warto je jeszcze zrobić i zamrozic. Bo są naprawdę tego warte. Nie wiem tylko jak mrozenie na nie wpłynie.

        Odpowiedz
        • cookingforemily says

          21 października 2019 at 15:47

          nie mroziłam ich nigdy bo zawsze wszystkie schodzą od razu:)

          Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Oceń tę receptę:  

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Szukaj

Polub Cooking for Emily na facebooku

Tagi

avocado banany bezglutenowe chia ciastka ciasto ciecierzyca cukinia czekolada daktyle danie dla dzieci do szkoły dynia feta kasza jaglana kotlety kurczak makaron marchewka migdały mięso mleko kokosowe muffinki obiad dla rocznego dziecka parmezan placki pomidory płatki owsiane ryż sałatka smoothie sos pomidorowy szparagi szpinak słodkie truskawki w 30 minut wegańskie wegetariańskie zapiekanka zdrowe słodycze ziemniaki zupa śniadanie dla dziecka żurawina

Jesteśmy tu

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

 

rondel

Copyright © 2023 · Foodie Child Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress