No i stało się – mój sezon na dynię się rozpoczął. W zeszły weekend zerwaliśmy i rozkroiliśmy pierwszą w tym sezonie dynię z ogródka mojej mamy. Jest ich w tym roku sporo, pewnie koło 15-20 więc znów jesień i połowa zimy upłynie pod znakiem dyni u nas. A resztę babcia przerobi na pure do zamrażalnika i na pasteryzowany sok z dyni i jabłek.
Połowa tej dyni leży teraz w mojej lodówce ( w weekend zrobię curry) a połowa została od razu upieczona i przerobiona na pure, z którego potem powstała ta tarta z dynią i mascarpone, korzenna i bardzo delikatna, na kakaowym spodzie. Doskonałe ciasto na jesień, która obecnie jest tak piękna i oby jak najdłużej.
Zanim zabierzecie się za pieczenie tarty i robienie ciasta kruchego polecam lekturze te uniwersalne wskazówki odnośnie pieczenia tart i ciasta kruchego.
- Ciasto:
- 250 g mąki orkiszowej
- 1 łyżeczka kakao
- 150 g masła,
- 1 jajko
- Nadzienie:
- 1 i ½ szklanki gęstego pure z dyni ( jak pure będzie zbyt wodniste trzeba je najpierw odparować na suchej patelni)
- 2 jajka
- 4 łyżki cukru trzcinowego
- 250 g mascarpone
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika
- Mąkę i kakao wymieszać.
- Dodać zimnie, pokrojone w kostkę masło i całość wyrobić w palcach na kruszonkę.
- Dodać jajko i wyrobić ręką ciasto.
- Jak ciasto będzie zbyt suche można dodać łyżkę śmietany/jogurtu.
- Ciasto odłożyć do lodówki na godzinę.
- Piekarnik rozgrzać do 190 stopni.
- Po godzinie wyłożyć ciastem formę, ponakłuwać spód, przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika na 10 minut, po czym zdjąć folię i piec jeszcze 5 minut.
- Podczas pieczenia ciasta przygotować farsz - zmiksować wszystkie składniki nadzienia.
- Wyciągnąć ciasto z piekarnika - przełożyć na nie masę i wstawić na 35 minut z powrotem do piekarnika, skręcając temperaturę do 180 stopni.
- Kroić całkowicie ostudzone ciasto.
Majka says
Piękne zdjęcia ? Wszystko mam, w tym swoją ogródkową dynię. Będę robić ?
Majka says
Bardzo przyjemny smak. Idealnie skomponowane ? Czy masa po upieczeniu miała u Ciebie konsystencję zwartej pianki?
cookingforemily says
Tak masa była zwarta ale bardzo delikatna, taki mus. A u Ciebie?
Majka says
Tak samo ? Czyli udało się ?