Cooking for Emily

Gotowanie dla dzieci, zdrowe przepisy dla całej rodziny

  • Przepisy
  • Kadry z życia
  • Kontakt
  • O mnie
You are here: Home / Przepisy / Ciasta i ciasteczka / Korzenna tarta z dynią i mascarpone

Korzenna tarta z dynią i mascarpone

20 października 2017 by cookingforemily 4 komentarze

tarta-z-dynia-i-mascarpone

No i  stało się – mój sezon na dynię się rozpoczął. W zeszły weekend zerwaliśmy i rozkroiliśmy pierwszą w tym sezonie dynię z ogródka mojej mamy. Jest ich w tym roku sporo, pewnie koło 15-20 więc znów jesień i połowa zimy upłynie pod znakiem dyni u nas. A resztę babcia przerobi na pure do zamrażalnika i na pasteryzowany sok z dyni i jabłek.

Połowa tej dyni leży teraz w mojej lodówce ( w weekend zrobię curry) a połowa została od razu upieczona i przerobiona na pure, z którego potem powstała ta tarta z dynią i mascarpone, korzenna i bardzo delikatna, na kakaowym spodzie. Doskonałe ciasto na jesień, która obecnie jest tak piękna i oby jak najdłużej.

tarta-z-dynia-i-mascarpone

Zanim zabierzecie się za pieczenie tarty i robienie ciasta kruchego polecam lekturze te uniwersalne wskazówki odnośnie pieczenia tart i ciasta kruchego.

5.0 from 1 reviews
Korzenna tarta z dynią i mascarpone
 
Drukuj
Prep time
20 min
Cook time
45 min
Total time
1 godzina 5 min
 
Korzenna tarta z dynią i mascarpone na kruchym, kakaowym spodzie
Author: Cooking for Emily
Ingredients
  • Ciasto:
  • 250 g mąki orkiszowej
  • 1 łyżeczka kakao
  • 150 g masła,
  • 1 jajko
  • Nadzienie:
  • 1 i ½ szklanki gęstego pure z dyni ( jak pure będzie zbyt wodniste trzeba je najpierw odparować na suchej patelni)
  • 2 jajka
  • 4 łyżki cukru trzcinowego
  • 250 g mascarpone
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
Instructions
  1. Mąkę i kakao wymieszać.
  2. Dodać zimnie, pokrojone w kostkę masło i całość wyrobić w palcach na kruszonkę.
  3. Dodać jajko i wyrobić ręką ciasto.
  4. Jak ciasto będzie zbyt suche można dodać łyżkę śmietany/jogurtu.
  5. Ciasto odłożyć do lodówki na godzinę.
  6. Piekarnik rozgrzać do 190 stopni.
  7. Po godzinie wyłożyć ciastem formę, ponakłuwać spód, przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika na 10 minut, po czym zdjąć folię i piec jeszcze 5 minut.
  8. Podczas pieczenia ciasta przygotować farsz - zmiksować wszystkie składniki nadzienia.
  9. Wyciągnąć ciasto z piekarnika - przełożyć na nie masę i wstawić na 35 minut z powrotem do piekarnika, skręcając temperaturę do 180 stopni.
  10. Kroić całkowicie ostudzone ciasto.
3.5.3228

tarta-z-dynia-i-mascarpone

Filed Under: Ciasta i ciasteczka Tagged With: ciasto, dynia, mąka orkiszowa, mascarpone, tarta na słodko

« Zapiekanka z kaszy jaglanej i grzybów
Zapiekanka makaronowa z bakłażanem i pomidorami »

Comments

  1. Majka says

    21 października 2017 at 17:28

    Piękne zdjęcia ? Wszystko mam, w tym swoją ogródkową dynię. Będę robić ?

    Odpowiedz
  2. Majka says

    28 października 2017 at 10:10

    Bardzo przyjemny smak. Idealnie skomponowane ? Czy masa po upieczeniu miała u Ciebie konsystencję zwartej pianki?

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      28 października 2017 at 17:43

      Tak masa była zwarta ale bardzo delikatna, taki mus. A u Ciebie?

      Odpowiedz
      • Majka says

        29 października 2017 at 11:08

        Tak samo ? Czyli udało się ?

        Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Oceń tę receptę:  

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Szukaj

Polub Cooking for Emily na facebooku

Tagi

avocado banany bezglutenowe chia ciastka ciasto ciecierzyca cukinia czekolada daktyle danie dla dzieci do szkoły dynia feta kasza jaglana kotlety kurczak makaron marchewka migdały mięso mleko kokosowe muffinki parmezan pesto placki pomidory płatki owsiane quinoa ryż smoothie sos pomidorowy szparagi szpinak słodkie truskawki w 30 minut wegańskie wegetariańskie zapiekanka zdrowe słodycze ziemniaki zupa śniadanie dla dziecka żurawina

Jesteśmy tu

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

 

rondel

Copyright © 2023 · Foodie Child Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress