Cooking for Emily

Gotowanie dla dzieci, zdrowe przepisy dla całej rodziny

  • Przepisy
  • Kadry z życia
  • Kontakt
  • O mnie
You are here: Home / Przepisy / Ciasta i ciasteczka / Dyniowe muffinki z płatków owsianych z dodatkiem czekolady

Dyniowe muffinki z płatków owsianych z dodatkiem czekolady

17 listopada 2017 by cookingforemily 9 komentarzy

dyniowe-muffinki-platki-owsiane

Nadal w pełni korzystamy z sezonu dyniowego, robią nasze ulubione przepisy i próbując nowych. Ostatnio upiekłyśmy z Emilką dyniowe muffinki, gdzie zamiast mąki były zmielone płatki owsiane. Całość jest bardzo prosta i szybka w wykonaniu – trzeba jednak mieć gotowe pure z dyni, ale z tym u nas nie ma problemu bo dynię piekę co najmniej raz w tygodniu. Muffinki są słodzone syropem z agawy i dodatkowo atrakcyjności dodaje im pokruszona czekolada.

Z ogłoszeń parafialnych – mam ostatnio trochę problemów z wordpressem, co kilka dni nie daje mi się zalogować więc nie mogę dodawać wpisów, robić zmian i odpisywać na komentarze i chociaż strona działa, można korzystać z bloga to też nie można komentować. Mam nadzieję uda mi się jakoś rozwiązać szybko problem.

dyniowe-muffinki-platki-owsiane

dyniowe-muffinki-platki-owsiane

dyniowe-muffinki-platki-owsiane

5.0 from 1 reviews
Dyniowe muffinki z płatków owsianych z dodatkiem czekolady
 
Drukuj
Prep time
10 min
Cook time
15 min
Total time
25 min
 
Muffinki z płatków owsianych z dodatkiem pure z dyni i czekloadą
Serves: 15
Ingredients
  • 2 szklanki płatków owsianych
  • 1 szklanki pure z dyni
  • 150 ml jogurtu naturalnego
  • 5 łyżek syropu z agawy
  • ½ łyżeczki sody
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenie
  • 2 jajka
  • 2 łyżki oleju kokosowego- rozpuścić na małym godniu
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • gorzka czekolada
Instructions
  1. Płatki umieścić w mikserze kuchennym i rozdrobnić ( nie za drobno - nie może powstać mąka)
  2. Dodać do nich cynamon, proszek i sodę - wymieszać.
  3. Dodać pozostałe składniki i wymieszać/zmiksować na ciasto.
  4. Czekoladę posiekać na drobne kawałeczki - ¾ wmieszać do ciasta.
  5. Formę do pieczenie muffinek wyłożyć papierkami - nałożyć ciasto i wierzch posypać pozostałą czekoladą.
  6. Piec w 190 stopniach przez 15 minut.
3.5.3228

Inspiracja: blog „Pinch of yum”

dyniowe-muffinki-platki-owsiane

 

Related Posts

  • Szybkie, śniadaniowe ciasto z płatków owsianych i banana z dżemem truskawkowym

    Zastanawiałam się jak nazwać to danie- czy rzeczywiście ciasto z płatków owsianych czy też może…

  • Muffinki z jagodami

    Muffinki to wypiek idealny- szybko się je przygotowuje i szybko piecze, są proste w wykonaniu,…

  • Dyniowe gofry

    Złociste, chrupiące  dyniowe gofry - zrobione z mieszanki mąki ryżowej i orkiszowej. Idealne na śniadanie…

Filed Under: Ciasta i ciasteczka, Do szkoły, Przekąska Tagged With: czekolada, do szkoły, dynia, muffinki, płatki owsiane

« Warzywna zupa z kurczakiem i kluseczkami
Wegetariańskie bolognese z soczewicą »

Comments

  1. gin says

    17 listopada 2017 at 16:44

    Mmm, jestem pewna, że smakowały bajecznie 🙂

    Odpowiedz
  2. Majka says

    17 listopada 2017 at 17:54

    Rewelacja! Znów wzorcowe składniki ?

    Odpowiedz
  3. Majka says

    18 listopada 2017 at 12:42

    Super pychotka ☺️ Idealna zdrowa przekąska i nadaje się już dla maluchów, które jeszcze nie jedzą miodu ale czekoladę już tak ?

    Odpowiedz
  4. Alicja says

    20 listopada 2017 at 01:34

    Czym mogę zamienić syrop z agawy?

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      25 listopada 2017 at 18:30

      w zasadzie każdym innym słodziwem- syrop klonowy, syrop ryżowy, miód, albo ostatecznie cukier

      Odpowiedz
  5. Olimpia says

    26 listopada 2017 at 21:54

    Bez slodziwa wyjda?i bez proszku do pieczenia?corka ma nietolerancje fruktozy i refluks i to i to jest zakazane ;(

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      26 listopada 2017 at 22:24

      Będą zbite i nie słodkie więc niestety gorsze w smaku. Ale możesz spbrobowac ubic białka na pianę to powinno je rozpulchnić. Część dyni zastąpić bananem jest slodszy i z tego co kojarzę zawiera mało fruktozy.

      Odpowiedz
  6. Mag says

    12 listopada 2018 at 22:37

    Czym można zastąpić jogurt?

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      13 listopada 2018 at 19:17

      Mlekiem (krowim albo roślinnym) ale trzeba dodać trochę mniej

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Oceń tę receptę:  

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Szukaj

Polub Cooking for Emily na facebooku

Tagi

avocado banany bezglutenowe chia ciastka ciasto ciecierzyca cukinia czekolada daktyle danie dla dzieci do szkoły dynia feta kasza jaglana kotlety kurczak makaron marchewka migdały mięso mleko kokosowe muffinki obiad dla rocznego dziecka parmezan placki pomidory płatki owsiane ryż sałatka smoothie sos pomidorowy szparagi szpinak słodkie truskawki w 30 minut wegańskie wegetariańskie zapiekanka zdrowe słodycze ziemniaki zupa śniadanie dla dziecka żurawina

Jesteśmy tu

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

 

rondel

Copyright © 2023 · Foodie Child Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress