Nadal w pełni korzystamy z sezonu dyniowego, robią nasze ulubione przepisy i próbując nowych. Ostatnio upiekłyśmy z Emilką dyniowe muffinki, gdzie zamiast mąki były zmielone płatki owsiane. Całość jest bardzo prosta i szybka w wykonaniu – trzeba jednak mieć gotowe pure z dyni, ale z tym u nas nie ma problemu bo dynię piekę co najmniej raz w tygodniu. Muffinki są słodzone syropem z agawy i dodatkowo atrakcyjności dodaje im pokruszona czekolada.
Z ogłoszeń parafialnych – mam ostatnio trochę problemów z wordpressem, co kilka dni nie daje mi się zalogować więc nie mogę dodawać wpisów, robić zmian i odpisywać na komentarze i chociaż strona działa, można korzystać z bloga to też nie można komentować. Mam nadzieję uda mi się jakoś rozwiązać szybko problem.
- 2 szklanki płatków owsianych
- 1 szklanki pure z dyni
- 150 ml jogurtu naturalnego
- 5 łyżek syropu z agawy
- ½ łyżeczki sody
- ½ łyżeczki proszku do pieczenie
- 2 jajka
- 2 łyżki oleju kokosowego- rozpuścić na małym godniu
- ½ łyżeczki cynamonu
- gorzka czekolada
- Płatki umieścić w mikserze kuchennym i rozdrobnić ( nie za drobno - nie może powstać mąka)
- Dodać do nich cynamon, proszek i sodę - wymieszać.
- Dodać pozostałe składniki i wymieszać/zmiksować na ciasto.
- Czekoladę posiekać na drobne kawałeczki - ¾ wmieszać do ciasta.
- Formę do pieczenie muffinek wyłożyć papierkami - nałożyć ciasto i wierzch posypać pozostałą czekoladą.
- Piec w 190 stopniach przez 15 minut.
Inspiracja: blog „Pinch of yum”
gin says
Mmm, jestem pewna, że smakowały bajecznie 🙂
Majka says
Rewelacja! Znów wzorcowe składniki ?
Majka says
Super pychotka ☺️ Idealna zdrowa przekąska i nadaje się już dla maluchów, które jeszcze nie jedzą miodu ale czekoladę już tak ?
Alicja says
Czym mogę zamienić syrop z agawy?
cookingforemily says
w zasadzie każdym innym słodziwem- syrop klonowy, syrop ryżowy, miód, albo ostatecznie cukier
Olimpia says
Bez slodziwa wyjda?i bez proszku do pieczenia?corka ma nietolerancje fruktozy i refluks i to i to jest zakazane ;(
cookingforemily says
Będą zbite i nie słodkie więc niestety gorsze w smaku. Ale możesz spbrobowac ubic białka na pianę to powinno je rozpulchnić. Część dyni zastąpić bananem jest slodszy i z tego co kojarzę zawiera mało fruktozy.
Mag says
Czym można zastąpić jogurt?
cookingforemily says
Mlekiem (krowim albo roślinnym) ale trzeba dodać trochę mniej