Wraz z jesienią wróciły nasze weekendowe, zupowe rytuały. Najczęściej nastawiamy w sobotę gar wywaru – na mięsie wołowym i drobiowym albo na kościach. Kilka godzin sobie pyrka na wolnym ogniu rozsiewając aromaty. Potem część zostawiam do zupy, którą robię jeszcze tego samego lub następnego dnia, a resztę na gorąco wekuję w słoiku żeby wykorzystać potem w tygodniu do innej zupy, curry czy innego dania. Z mięsa ( jak jest) robię zawsze pastę do kanapek a warzywa przerabiam albo na kotlety, albo na pasztet ( z przepisu jadłonomi) albo na sałatkę dodając to co zalega w lodówce. Jeden gar zupy a jedzenia na pół tygodnia:)
W poprzedni weekend ugotowałam wywar na udkach z kurczaka, który od razu przerobiłam na zupę z kluseczkami. Ta zupa to trochę taka kombinacja dwóch dań. Kluseczki zrobiłam jak w tym przepisie na zupę z jarmużem i kiełbasą, a składniki zupy bardzo przypominają tę zapiekankę z kurczakiem i warzywami. Zupa jest gęsta, pożywna, pełna dobroci, idealna na jesień, deszcze i pierwsze zimne dni.
- KLUSECZKI:
- ½ szklanki mąki pszennej
- ½ szklanki mąki kukurydzianej
- ¾ łyżeczki proszku do pieczenia
- 5 łyżek jogurtu naturalnego
- 2 łyżki masła
- ⅓ łyżeczki soli
- trochę pieprzu
- ½ pęczka szczypiorku
- ZUPA:
- 4 udka z kurczaka
- 4 marchewki
- 4 łodygi selera naciowego
- dwa małe pory
- pietruszka
- kawałek selera
- 2 listki laurowe
- 3 ziarnka pieprzu
- 2 ziarnka ziela angielskiego
- 1 cebula
- 3 łyżki tłuszczu ( ja miałam kaczy tłuszcz, może być smalec, albo masło)
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki mąki
- 100 ml śmietany kwaśnej 18%
- ½ łyżeczki soli
- ⅓ łyżeczki pieprzu
- 2 łyżki soku z cytryny
- pół pęczka natki pietruszki
- Zaczynamy od ciasta na kluski: w misce umieścić oba rodzaje mąk, proszek i sól - wymieszać.
- Masło rozpuścić.
- Do mąki dodać jogurt, masło i posiekany szczypiorek - łyżką wymieszać i potem wyrobić ręką (lub łyżką) na gładkie ciasto - odstawić do lodówki.
- Z udek zdjęć skórę (wyrzucić albo oddać domowym zwierzętom:). Zalać udka wodą i zagotować - gotować aż pojawią się szumowiny.
- W tym czasie obrać jedną marchewką, pietruszkę, seler.
- Wodę z udek wylać, udka umyć i zalać świeżą wodą ( 2 litry) , dodać marchewkę, seler, pietruszkę, jeden umyty por i jedną łodygę selera, ziele, ziarna pieprzu i listki laurowe.
- Wywar gotować ok 40 minut.
- W tym czasie pokroić resztę marchewek i selera naciowego w kosteczkę, Por w półplasterki, czosnek posiekać.
- Z ciasta na kluski uformować małe kuleczki ( trochę mniejsze niż orzech włoski) - odstawić do lodówki.
- W drugim garnku rozgrzać tłuszcz, dodać pokrojone warzywa, smażyć ok 10-15 minut aż się zarumienią.
- Do warzyw dodać mąkę i mieszając przesmażyć kolejne 3 minuty.
- Na garnek z warzywami wyłożyć sitko i przelać przez nie rosół z drugiego garnka.
- Mięso i warzywa odstawić.
- Do rosołu dodać podsmażone warzywa i gotować 20 minut.
- Zdjąć mięso z kości, posiekać.
- Do miseczki przełożyć kilka łyżek gorącej zupy, dodać śmietanę i wymieszać, przelać do garnka.
- Rosół doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny ( spróbować i wg uznania doprawić więcej)
- Przełożyć mięso i czekać aż się zagrzej.
- Następnie wrzucić do zupy kluseczki i gotować na wolnym ogniu 10 minut.
- NA koniec dodać posiekaną natkę pietruszki.
Majka says
Doroto, od razu widać, że to ideał ? Będę ją na dniach robić i na pewno często powtarzać. Ostatnio często robię zupę ryżowa, którą moje dzieciaki uwielbiają ?
cookingforemily says
Rzeczywiście one są do siebie podobne, rozgrzewające rosoły z kurczakiem, w sam raz na taką pogodę:)
Karina says
Pyszności. Mniam
Majka says
Zupkę zrobiłam już w poniedziałek, ale sama wiesz jak to ostatnio z tymi komentarzami… Dla mnie to kolejny hit! ❤️ Wielbię Twoje zupy!
cookingforemily says
No wiem niestety. Raz działa raz nie działa.. Ale najważniejsze, że zupa smakowała??
Pietaszek says
Zupa wyszła świetna! Dopiero zaczynam przerabiać Pani przepisy ale jak na razie jest super ! bomby witaminowe:)
Pulpety z indyka i curry z kurczakiem rewelacja! Syn jest zakochany w Pani curry;)
cookingforemily says
Baaaardzo miło mi to czytać 🙂 🙂 🙂
Monkka says
Chce spróbować ! Zupę gotujesz pod przykryciem ? Te 40minut na małym ogniu? Jestem początkująca w kuchni i muszę mieć wszystko jak dziecku powiedziane 😉
cookingforemily says
tak zwykle pod przykryciem na małym ogniu