Cooking for Emily

Gotowanie dla dzieci, zdrowe przepisy dla całej rodziny

  • Przepisy
  • Kadry z życia
  • Kontakt
  • O mnie
You are here: Home / Przepisy / Zupy / Warzywna zupa z kurczakiem i kluseczkami

Warzywna zupa z kurczakiem i kluseczkami

9 listopada 2017 by cookingforemily 9 komentarzy

zupa-z-kurczakiem-kukurydzianymi-kluskami

Wraz z jesienią wróciły nasze weekendowe, zupowe  rytuały. Najczęściej nastawiamy w sobotę gar wywaru – na mięsie wołowym i drobiowym albo na kościach. Kilka godzin sobie pyrka na wolnym ogniu rozsiewając aromaty. Potem część zostawiam do zupy, którą robię jeszcze tego samego lub następnego dnia, a resztę na gorąco wekuję w słoiku żeby wykorzystać potem w tygodniu do innej zupy, curry czy innego dania. Z mięsa ( jak jest) robię zawsze pastę do kanapek a warzywa przerabiam albo na  kotlety, albo na pasztet ( z przepisu jadłonomi) albo na sałatkę dodając to co zalega w lodówce. Jeden gar zupy a jedzenia na pół tygodnia:)

W poprzedni weekend ugotowałam wywar na udkach z kurczaka, który od razu przerobiłam na zupę z kluseczkami.  Ta zupa to trochę taka kombinacja dwóch dań. Kluseczki zrobiłam jak w tym przepisie na zupę z jarmużem i kiełbasą, a składniki zupy bardzo przypominają tę zapiekankę z kurczakiem i warzywami.  Zupa jest gęsta, pożywna, pełna dobroci, idealna na jesień, deszcze i pierwsze zimne dni.


5.0 from 2 reviews
Warzywna zupa z kurczakiem i kluseczkami
 
Drukuj
Prep time
30 min
Cook time
1 godzina 20 min
Total time
1 godzina 50 min
 
Serves: 6
Ingredients
  • KLUSECZKI:
  • ½ szklanki mąki pszennej
  • ½ szklanki mąki kukurydzianej
  • ¾ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 łyżek jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki masła
  • ⅓ łyżeczki soli
  • trochę pieprzu
  • ½ pęczka szczypiorku
  • ZUPA:
  • 4 udka z kurczaka
  • 4 marchewki
  • 4 łodygi selera naciowego
  • dwa małe pory
  • pietruszka
  • kawałek selera
  • 2 listki laurowe
  • 3 ziarnka pieprzu
  • 2 ziarnka ziela angielskiego
  • 1 cebula
  • 3 łyżki tłuszczu ( ja miałam kaczy tłuszcz, może być smalec, albo masło)
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki mąki
  • 100 ml śmietany kwaśnej 18%
  • ½ łyżeczki soli
  • ⅓ łyżeczki pieprzu
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • pół pęczka natki pietruszki
Instructions
  1. Zaczynamy od ciasta na kluski: w misce umieścić oba rodzaje mąk, proszek i sól - wymieszać.
  2. Masło rozpuścić.
  3. Do mąki dodać jogurt, masło i posiekany szczypiorek - łyżką wymieszać i potem wyrobić ręką (lub łyżką) na gładkie ciasto - odstawić do lodówki.
  4. Z udek zdjęć skórę (wyrzucić albo oddać domowym zwierzętom:). Zalać udka wodą i zagotować - gotować aż pojawią się szumowiny.
  5. W tym czasie obrać jedną marchewką, pietruszkę, seler.
  6. Wodę z udek wylać, udka umyć i zalać świeżą wodą ( 2 litry) , dodać marchewkę, seler, pietruszkę, jeden umyty por i jedną łodygę selera, ziele, ziarna pieprzu i listki laurowe.
  7. Wywar gotować ok 40 minut.
  8. W tym czasie pokroić resztę marchewek i selera naciowego w kosteczkę, Por w półplasterki, czosnek posiekać.
  9. Z ciasta na kluski uformować małe kuleczki ( trochę mniejsze niż orzech włoski) - odstawić do lodówki.
  10. W drugim garnku rozgrzać tłuszcz, dodać pokrojone warzywa, smażyć ok 10-15 minut aż się zarumienią.
  11. Do warzyw dodać mąkę i mieszając przesmażyć kolejne 3 minuty.
  12. Na garnek z warzywami wyłożyć sitko i przelać przez nie rosół z drugiego garnka.
  13. Mięso i warzywa odstawić.
  14. Do rosołu dodać podsmażone warzywa i gotować 20 minut.
  15. Zdjąć mięso z kości, posiekać.
  16. Do miseczki przełożyć kilka łyżek gorącej zupy, dodać śmietanę i wymieszać, przelać do garnka.
  17. Rosół doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny ( spróbować i wg uznania doprawić więcej)
  18. Przełożyć mięso i czekać aż się zagrzej.
  19. Następnie wrzucić do zupy kluseczki i gotować na wolnym ogniu 10 minut.
  20. NA koniec dodać posiekaną natkę pietruszki.
3.5.3228

zupa-z-kurczakiem-kukurydzianymi-kluskami

Related Posts

  • Pasta do kanapek z mięsa rosołowego

    Jestem podejrzliwa w stosunku do sklepowego drobiu. Owszem my jemy czasem na obiad pierś z…

  • Kluski z kurczaka do rosołu

    Sezon przeziębieniowy w pełni, od miesiąca nie możemy wyjść z większych lub mniejszych katarów i…

  • Kotlety z warzyw z rosołu

    Nie znoszę wyrzucać jedzenia. Cierpię za każdym razem jak jakieś jedzenie w mojej kuchni ma…

Filed Under: Zupy Tagged With: danie dla dzieci, kluseczki, kurczak, marchewka, zupa

« Owsianka z dynią i śliwkami
Dyniowe muffinki z płatków owsianych z dodatkiem czekolady »

Comments

  1. Majka says

    12 listopada 2017 at 10:42

    Doroto, od razu widać, że to ideał ? Będę ją na dniach robić i na pewno często powtarzać. Ostatnio często robię zupę ryżowa, którą moje dzieciaki uwielbiają ?

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      12 listopada 2017 at 21:24

      Rzeczywiście one są do siebie podobne, rozgrzewające rosoły z kurczakiem, w sam raz na taką pogodę:)

      Odpowiedz
  2. Karina says

    12 listopada 2017 at 20:33

    Pyszności. Mniam

    Odpowiedz
  3. Majka says

    17 listopada 2017 at 17:57

    Zupkę zrobiłam już w poniedziałek, ale sama wiesz jak to ostatnio z tymi komentarzami… Dla mnie to kolejny hit! ❤️ Wielbię Twoje zupy!

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      17 listopada 2017 at 23:43

      No wiem niestety. Raz działa raz nie działa.. Ale najważniejsze, że zupa smakowała??

      Odpowiedz
  4. Pietaszek says

    16 sierpnia 2018 at 19:08

    Zupa wyszła świetna! Dopiero zaczynam przerabiać Pani przepisy ale jak na razie jest super ! bomby witaminowe:)
    Pulpety z indyka i curry z kurczakiem rewelacja! Syn jest zakochany w Pani curry;)

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      17 sierpnia 2018 at 07:37

      Baaaardzo miło mi to czytać 🙂 🙂 🙂

      Odpowiedz
  5. Monkka says

    5 września 2023 at 22:39

    Chce spróbować ! Zupę gotujesz pod przykryciem ? Te 40minut na małym ogniu? Jestem początkująca w kuchni i muszę mieć wszystko jak dziecku powiedziane 😉

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      19 września 2023 at 12:55

      tak zwykle pod przykryciem na małym ogniu

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena Przepisu




Oceń tę receptę:  

Ta strona używa Akismet do redukcji spamu. Dowiedz się, w jaki sposób przetwarzane są dane Twoich komentarzy.

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Szukaj

Polub Cooking for Emily na facebooku

Tagi

avocado banany bezglutenowe chia ciastka ciasto ciecierzyca cukinia czekolada daktyle danie dla dzieci do szkoły dynia feta kasza jaglana kotlety kurczak makaron marchewka migdały mięso mleko kokosowe muffinki parmezan pesto placki pomidory płatki owsiane quinoa ryż smoothie sos pomidorowy szparagi szpinak słodkie truskawki w 30 minut wegańskie wegetariańskie zapiekanka zdrowe słodycze ziemniaki zupa śniadanie dla dziecka żurawina

Jesteśmy tu

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

 

rondel

Copyright © 2025 · Foodie Child Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress