Cooking for Emily

Gotowanie dla dzieci, zdrowe przepisy dla całej rodziny

  • Przepisy
  • Kadry z życia
  • Kontakt
  • O mnie
You are here: Home / Przepisy / Bezglutenowe / Kuleczki z masła orzechowego, daktyli i ekspandowanej jaglanki

Kuleczki z masła orzechowego, daktyli i ekspandowanej jaglanki

11 grudnia 2017 by cookingforemily 7 komentarzy

Dziś mam dla was zdrowy deser, który ładnie zapakowany może też być prezentem – kuleczki z masła orzechowego, z dodatkiem kakao i daktyli, polane gorzką czekoladą. Połączenie masła orzechowego i czekolady jak dla mnie jest idealne, niestety Emilka nie przepada za masłem orzechowym a w tych kuleczkach jest ono mocno wyczuwalne .Większość kulek zjadłam więc  sama, ale tak mi smakowały, że w sumie cieszyłam się, że ona za nimi nie przepada. W okresie zimowym mam jakieś zwiększone zapotrzebowanie na słodycze, szczególnie po obiedzie mój organizm się domaga czegoś słodkiego i wtedy w desperacji w pracy poszukuję w pracy słodyczy i niestety kończę często na nie najlepszych rozwiązaniach:) 🙂 Dzięki tym kuleczkom, miałam obstawione poobiadowe ssanie na słodkie, bez wyrzutów sumienia.

Jeżeli chodzi o kuleczki to ulubionymi Emilki nadal są te trufle daktylowe z karobem , póki co nie znalazły konkurenta, chociaż co jakiś czas próbuję i eksperymentuję z różnymi składnikami ( jak np. te migdałowo-jabłkowe ).

Ale jak lubicie masło orzechowe i czekoladę to na pewno przypadną Wam do gustu.


5.0 from 2 reviews
Kuleczki z masła orzechowego, daktyli i ekspandowanej jaglanki
 
Drukuj
Prep time
20 min
Cook time
Total time
20 min
 
Serves: 12
Ingredients
  • 12 miękkich daktyli
  • 5 niesiarkowanych suszonych moreli ( można zamienić na daktyle)
  • 1 czubata łyżeczka kakao
  • 4 łyżki masła orzechowego
  • 4 łyżki ekspandowanej jaglanki
  • pół tabliczki gorzkiej czekolady
Instructions
  1. Daktyle, morele i kakao umieścić w robocie kuchenny, i zmiksować na gładką masę, dodać masło orzechowe i miksować aż całość się połączy w lepką kulę.
  2. Dodać jaglankę i wmieszać (pulsacyjnie mikserem albo za pomocą łyżki).
  3. Masa powinna być zwarta ale przez jaglankę może się lekko kruszyć,
  4. Ręką trzeba ulepić kulki wielkości orzecha włoskiego, ugniatając w ręku żeby były zwarte.
  5. Odłożyć do lodówki na minimum godzinę.
  6. Rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej. Za pomocą łyżki oblać każdą kuleczkę czekoladą.
  7. Odstawić do lodówki żeby czekolada stężała.
  8. Przechowywać w lodówce.
3.5.3229

Related Posts

  • Imbrowo-cynamonowa jaglanka z karmelizowanymi jabłkami

    Cynamon jest dla mnie najbardziej jesienną przyprawą. W połączeniu z jabłkami to niezawodny sposób na…

  • Batoniki z daktyli, żurawin i migdałów

    Kolejny przepis na zdrowe słodycze. A właściwie kolejny przepis na szybkie i proste, zdrowe słodycze.…

  • Krem z orzechów, czekolady i daktyli aka domowa nutella

    Lubię nutellę, kto nie lubi. Połączenie smaku orzecha laskowego i czekolady chyba powstało w niebie.…

Filed Under: Bezglutenowe, Ciasta i ciasteczka, Desery, Dla najmłodszych Tagged With: czekolada, daktyle, jaglanka, masło orzechowe, zdrowe słodycze

« Zupa z dyni, marchewki i soczewicy
Sernik mango »

Comments

  1. Majka says

    11 grudnia 2017 at 15:09

    Przekonałaś mnie, że sobie też trzeba robić słodkie przyjemności ☺️ Już chciałam odłożyć wykonanie na później, bo część domowników w tej chwili jest wykluczona przez chorobę. Ale posmakują kolejnym razem ?

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      11 grudnia 2017 at 15:20

      Ja uważam, że zima ma swoje prawa:) Jest tak słąbo na dworze, że jakoś gdzieś trzeba szukać pocieszenia, organizm się tego domaga. Trzeba się z tym pogodzić i zabezpieczyć na taką ewentualność żeby potem nie lądować w ręku z jakimś syfem z autoamtu;)

      Odpowiedz
  2. Majka says

    11 grudnia 2017 at 22:51

    Zgadza się ? Nie wiem jak bardzo musiałam być zaćmiona, ale nie dałam kaszy jaglanej ? Powstały kulki bez jej udziału. I są świetne, zdążyłam na szczęście spróbować bo mnie też dorwał już wirus ?

    Odpowiedz
  3. zawszegłodna says

    29 stycznia 2018 at 22:10

    Czy ekspandowaną jaglankę można zastąpić tą bio? Czy do zrobienia kulek kasza ma być ugotowana?

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      29 stycznia 2018 at 22:15

      Ekspandowaną jaglankę możesz zastąpić np ekspandowanym amarantusem lub pszenicą ale raczej nie zwykłą kaszą po ugotowaniu. Tzn. może wyjdzie ok ale nie wiem bo nie próbowałam. A na pewno to będzie juz inny deser?

      Odpowiedz
  4. Aga says

    7 marca 2018 at 20:50

    Moje daktyle są raczej twardawe – można je jakoś namoczyć albo inaczej zmiękczyć? Bo szkoda mi ich nie wykorzystać skoro są… 🙂

    Odpowiedz
  5. Aleksandra Niewiadomska says

    14 maja 2018 at 09:40

    Lubię takie domowe słodkości. Zapisuję przepis 🙂

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena Przepisu




Oceń tę receptę:  

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Szukaj

Polub Cooking for Emily na facebooku

Tagi

avocado banany bezglutenowe chia ciastka ciasto ciecierzyca cukinia czekolada daktyle danie dla dzieci do szkoły dynia feta kasza jaglana kotlety kurczak makaron marchewka migdały mięso mleko kokosowe muffinki parmezan pesto placki pomidory płatki owsiane quinoa ryż smoothie sos pomidorowy szparagi szpinak słodkie truskawki w 30 minut wegańskie wegetariańskie zapiekanka zdrowe słodycze ziemniaki zupa śniadanie dla dziecka żurawina

Jesteśmy tu

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

 

rondel

Copyright © 2025 · Foodie Child Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress