Czy macie jakieś świąteczne ciasto? Takie, bez którego nie wyobrażacie sobie świąt? U nas jest to sernik mango, jakkolwiek wydaje się to dziwne. Zrobiłam go pierwszy raz naście lat temu na Boże Narodzenie, w ramach urozmaicania menu i tak wszystkim posmakował, że powtórzyłam to w kolejne święta i kolejne.. i tak do dziś. Robię go jeden raz w roku, dzięki czemu zachowuje swój odświętny charakter i wszystkim u nas kojarzy się ze świętami… jak smak karpia czy makowca. Jeżeli jednak macie już listę wypieków zamkniętą, zróbcie go przy innej okazji. U Was może to być ciasto na dzień kobie, urodzinowe czy na walentynki:)
Bardzo delikatny i kremowy, rozpływający się w ustach sernik na spodzie z ciasteczek. Pierwotnie robiłam ten spód z ciasteczek divestive, lekko słonych, które świetnie przełamują smak, ale od kilku lat nie mogę ich nigdzie znaleźć, więc używam maślanych ciasteczek, lekko je soląc.
- SPÓD
- 300 g ciasteczek (najlepsze są digestive, ewentualnie inne maślane ale trzeba je lekko posolić)
- 140 g masła
- MASA NA SERNIK
- 4 mango
- 600 g sera białego na serniki ( ja preferuję Piątnica)
- 250 mascarpone
- ⅔ szklanki cukru
- 6 jajek
- sok z połowy limonki
- +ewentualnie mango do ozdoby
- Rozgrzać piekarnik do 180 stopni.
- Ciasteczka rozdrobnić (można to zrobić ręcznie - ja uderzam opakowanie wałkiem- albo w robocie kuchennym.
- Masło rozpuścić i zmieszać z ciasteczkami.
- Okrągłą formę do sernika wyłożyć papierem do pieczenia ( ja piekę w dużej formie, 28 cm średnicy) Na dno wyłożyć masę ciasteczkową, Wygładzić dobrze ubijając. Wstawić do piekarnika.
- Piec 10 minut i wyjąć z piekarnika.
- Mango obrać, oddzielić od pestki i zmiksować na pure.
- W dużej misce zmieszać ser i mascarpone, dodać cukier.
- Miksować na wolnych obrotach, dodając pojedynczo jajka.
- Na koniec dodać mango i sok z limonki.
- Wylać na podpieczony spód.
- Sernik wstawić do nagrzanego piekarnika na 15 minut. Potem zmniejszyć temperaturę do 140 stopni i piec 1h i 30 minut ( góra i dół).
- Po wyłączeniu piekarnika nie otwierać drzwiczek tylko zostawić sernik na minimum 15 minut,następnie uchylić lekko drzwiczki.
- Po całkowitym ostygnięciu wstawić sernik do lodówki ( najlepiej na noc).
świąte
Majka says
To prawda, pomysł zaskakuje ale smak na pewno wyjątkowy. Może na Sylwestra ?
Hanka says
Znalazłam swój sernik idealny! Klasyczne są dla mnie za suche. A ten jest odpowiednio kremowy i nie za ciężki.
Cukru dałam połowę mniej, słodycz głównie z owoców, twaróg miałam bardzo tłusty, więc już go nie dotłuszczałam mascarpone. Sernik wyszedł brzydki, ale przepyszny, rodzina wsunęła całą blachę już pierwszego dnia świąt 🙂
Dzięki!
cookingforemily says
No niestety nie jest on za ładny… próbowałam już go piec w różnych temperaturach ale niestety albo popęka albo się spiecze:) na szczęście smak to rekompensuje:) 🙂 Cieszę się, że Wam smakowało:)
JolibordPastry says
Bardzo interesujący przepis… A co do wyglądu, ja piekę serniki w kąpieli wodnej i wychodzą piękne. Po prostu owijamy dokładnie tortownicę folią aluminiową i wstawiam do brytwanki z wodą. Woda powinna dochodzić do połowy tortownicy. Pozdrawiam