Cooking for Emily

Gotowanie dla dzieci, zdrowe przepisy dla całej rodziny

  • Przepisy
  • Kadry z życia
  • Kontakt
  • O mnie
You are here: Home / Przepisy / Bezglutenowe / Kotlety ryżowe z marchewką

Kotlety ryżowe z marchewką

13 stycznia 2018 by cookingforemily 4 komentarze

kotlety-ryzowe-marchewka

Blog ciągle działa z przerwami więc wybaczcie przerwy w nadawaniu:) Ale dziś już pierwsze danie z obiecanego na początku cyklu ” lekki styczeń” czyli kotlety ryżowe z marchewką. Proste i tanie danie wegetariańskie, w duchu kuchennego recyklingu bo do jego wykonania można użyć resztek ryżu. Kotleciki są bardzo przyjemnie chrupiące i bezpretensjonalne, ja podałam do nich sos jogurtowy ale można je zjeść np. z surówkami albo też mogą posłużyć jako dodatek do dania mięsnego.


4.0 from 1 reviews
Kotlety ryżowe z marchewką
 
Drukuj
Prep time
1 godzina
Cook time
20 min
Total time
1 godzina 20 min
 
Lekkie i chrupiące kotlety ryżowe z marchewką i jogurtowym sosem
Author: Cooking for Emily
Serves: 4
Ingredients
  • 1 szklanka ryżu
  • ½ szklanki płatków owsianych
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 cebule dymki wraz ze szczypiorkiem
  • ⅔ łyżeczki soli
  • ⅔ łyżeczki pieprzu
  • 2 duże marchewki
  • ½ pudełeczka sera ricotta (125 g)
  • 4 jajka
  • olej do smażenia
  • SOS
  • 200 ml jogurtu naturalnego
  • ¼ pęczka posiekanego szczypiorku
  • 1 łyżka soku z cytryny (lub limonki)
  • sól,pieprz do smaku
Instructions
  1. Ugotować ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu ( można też wykorzystać resztki).
  2. Do robota kuchennego dodać posiekany czosnek, posiekane dymki oraz płatki owsiane - rozdrobnić.
  3. Marchewki zetrzeć na tarce - dodać do płatków wraz z ryżem, solą i pieprzem, zmiksować lekko rozdrabniając marchewki i ryż i na koniec dodać jajka wraz z ricottą, wymieszać na jednolitą masę.
  4. Masę wstawić do lodówki na minimum 30 minut ( można przygotować wcześniej i zostawić na noc).
  5. Wszystkie składniki sosu zmieszać i odstawić do lodówki.
  6. Na patelni rozgrzać olej, masę nabierać łyżką i rozpłaszczać na patelni na cienkie placki ( masa jest dość lepiąca więc ja rozpłaszczałam drugą łyżką, moczoną w wodzie).
  7. Podawać z sosem jogurtowym i ewentualnie skropione limonką
  8. Smażyć z obu stron aż będą rumiane i chrupkie.
3.5.3229

kotlety-ryzowe-marchewka

Inspiracja: Naturally Ella

Filed Under: Bezglutenowe, Na obiad, Wegetariańskie Tagged With: bezglutenowe, kuchenny recykling, marchewka, placki, ryż

« Oczyszczające soki na Nowy Rok
Naleśniki z kaszy manny »

Comments

  1. Pam says

    15 stycznia 2018 at 03:14

    Wygląda smacznie, będzie trzeba kiedyś spróbować 😀

    Odpowiedz
  2. Anka says

    20 stycznia 2018 at 13:50

    Placuszki w smaku są przepyszne. Niestety wszystkie podczas smażenia mi się rozwalały 🙁 Starałam się je robić wg przepisu. Lepiły się ale może można je czymś zagęścić, np. mąką?

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      20 stycznia 2018 at 14:09

      Rozdrobnione płatki owsiane powinny zagęścić… a poczekałaś te 30 minut, żeby masa trochę stężała? Placki są delikatne ale mi nie rozwalił się ani jeden. Ważne, żeby były cienkie ( ja je rozpłaszczałam dodatkowo na patelni)i nie duże oraz, żeby się dobrze podsmażyły zanim przewrócisz. Mam nadzieję, że ta pierwsza próba Cię nie zniechęci i spróbujesz ponownie.

      Odpowiedz
      • Anka says

        20 stycznia 2018 at 15:58

        W lodówce były z 1,5 h. Może za grube je smażyłam. Na pewno spróbuję jeszcze raz ?

        Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Oceń tę receptę:  

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Szukaj

Polub Cooking for Emily na facebooku

Tagi

avocado banany bezglutenowe chia ciastka ciasto ciecierzyca cukinia czekolada daktyle danie dla dzieci do szkoły dynia feta kasza jaglana kotlety kurczak makaron marchewka migdały mięso mleko kokosowe muffinki parmezan pesto placki pomidory płatki owsiane quinoa ryż smoothie sos pomidorowy szparagi szpinak słodkie truskawki w 30 minut wegańskie wegetariańskie zapiekanka zdrowe słodycze ziemniaki zupa śniadanie dla dziecka żurawina

Jesteśmy tu

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

 

rondel

Copyright © 2023 · Foodie Child Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress