Blog ciągle działa z przerwami więc wybaczcie przerwy w nadawaniu:) Ale dziś już pierwsze danie z obiecanego na początku cyklu ” lekki styczeń” czyli kotlety ryżowe z marchewką. Proste i tanie danie wegetariańskie, w duchu kuchennego recyklingu bo do jego wykonania można użyć resztek ryżu. Kotleciki są bardzo przyjemnie chrupiące i bezpretensjonalne, ja podałam do nich sos jogurtowy ale można je zjeść np. z surówkami albo też mogą posłużyć jako dodatek do dania mięsnego.
Kotlety ryżowe z marchewką
Prep time
Cook time
Total time
Lekkie i chrupiące kotlety ryżowe z marchewką i jogurtowym sosem
Author: Cooking for Emily
Serves: 4
Ingredients
- 1 szklanka ryżu
- ½ szklanki płatków owsianych
- 3 ząbki czosnku
- 2 cebule dymki wraz ze szczypiorkiem
- ⅔ łyżeczki soli
- ⅔ łyżeczki pieprzu
- 2 duże marchewki
- ½ pudełeczka sera ricotta (125 g)
- 4 jajka
- olej do smażenia
- SOS
- 200 ml jogurtu naturalnego
- ¼ pęczka posiekanego szczypiorku
- 1 łyżka soku z cytryny (lub limonki)
- sól,pieprz do smaku
Instructions
- Ugotować ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu ( można też wykorzystać resztki).
- Do robota kuchennego dodać posiekany czosnek, posiekane dymki oraz płatki owsiane - rozdrobnić.
- Marchewki zetrzeć na tarce - dodać do płatków wraz z ryżem, solą i pieprzem, zmiksować lekko rozdrabniając marchewki i ryż i na koniec dodać jajka wraz z ricottą, wymieszać na jednolitą masę.
- Masę wstawić do lodówki na minimum 30 minut ( można przygotować wcześniej i zostawić na noc).
- Wszystkie składniki sosu zmieszać i odstawić do lodówki.
- Na patelni rozgrzać olej, masę nabierać łyżką i rozpłaszczać na patelni na cienkie placki ( masa jest dość lepiąca więc ja rozpłaszczałam drugą łyżką, moczoną w wodzie).
- Podawać z sosem jogurtowym i ewentualnie skropione limonką
- Smażyć z obu stron aż będą rumiane i chrupkie.
Inspiracja: Naturally Ella
Pam says
Wygląda smacznie, będzie trzeba kiedyś spróbować 😀
Anka says
Placuszki w smaku są przepyszne. Niestety wszystkie podczas smażenia mi się rozwalały 🙁 Starałam się je robić wg przepisu. Lepiły się ale może można je czymś zagęścić, np. mąką?
cookingforemily says
Rozdrobnione płatki owsiane powinny zagęścić… a poczekałaś te 30 minut, żeby masa trochę stężała? Placki są delikatne ale mi nie rozwalił się ani jeden. Ważne, żeby były cienkie ( ja je rozpłaszczałam dodatkowo na patelni)i nie duże oraz, żeby się dobrze podsmażyły zanim przewrócisz. Mam nadzieję, że ta pierwsza próba Cię nie zniechęci i spróbujesz ponownie.
Anka says
W lodówce były z 1,5 h. Może za grube je smażyłam. Na pewno spróbuję jeszcze raz ?