Cooking for Emily

Gotowanie dla dzieci, zdrowe przepisy dla całej rodziny

  • Przepisy
  • Kadry z życia
  • Kontakt
  • O mnie
You are here: Home / Przepisy / Wegetariańskie / Zupa z pieczonych bakłażanów i papryki

Zupa z pieczonych bakłażanów i papryki

29 stycznia 2018 by cookingforemily 4 komentarze

zupa-zpiecz0nych-baklazanow-papryki

Mróz trochę odpuścił ale ciągle zupy są naszym ulubionym aktualnie rodzajem obiadu. Lubimy te ciężkie z dużą ilością składników ( jak np. niezawodna gulaszowa lub indyjska z ciecierzycą, kalafiorem i ziemniakami albo gołąbkowa ), które wystarczają z powodzeniem za cały obiad. Ale lubimy też lżejsze, warzywne zupy-krem, które idealnie sprawdzają się na kolację. Dziś taka właśnie zupa z pieczonych bakłażanów i papryki z dodatkiem pomidorów i orzechów. Bardzo gęsta i kremowa, z lekko przypieczonym smaczkiem, idelna z łyżką śmietany i chlebową grzanką. Robię takie zupy jesienią, gdzie wszystkie warzywa  (w tym świeże pomidory) lądują w piekarniku, ale teraz używam pomidorów z puszki.

zupa-zpiecz0nych-baklazanow-papryki

5.0 from 1 reviews
Zupa z pieczonej papryki i bakłażana
 
Drukuj
Prep time
45 min
Cook time
10 min
Total time
55 min
 
Gęsta zupa z pieczonej papryki i bakłażanów z dodatkiem orzechów włoskich i pasty tahini. Podana z parmezanową śmietaną
Author: Cooking for Emily
Serves: 5
Ingredients
  • 2 bakłażany
  • 4 papryki
  • 6 łyżek oliwy
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • duża garść orzechów włoskich
  • 1i ½ litra wywaru warzywnego (albo rosołku)
  • 1 puszka pomidorów w zalewie ( w sezonie na pomidory mozna użyć świeżych i należy je upiec razem z pozostałymi warzywami)
  • 2 łyżeczki pasty tahini
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól, pieprz do smaku
  • do podania
  • 150 ml śmietany
  • kawałek ( ok 30 g) startego parmezanu
  • posiekana natka pietruszki albo bazylia
  • do posypania posiekane orzechy włoskie (opcjonalnie)
  • grzanki skropione oliwą
Instructions
  1. Piekarnik rozgrzać do 190 stopni.
  2. Bakłażany pokroić na kawałki, przełożyć do miski, polać 5 łyżkami oliwy i wymieszać.
  3. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć na nią bakłażany.
  4. Papryki umyć, wykroić zielone szypułki i pozbawić gniazd nasiennych. Położyć na blasze, spodami do góry.
  5. Piec 30 minut, co jakiś czas mieszając bakłażany i przekręcając paprykę, żeby się opiekła z każdej strony - paprykę wyjąć i przełożyć do foliowej torebki. Bakłażany odstawić.
  6. Po 10-15 minutach jak papryka przestygnie wyjąć z torebki i zdjąć z niej skórkę.
  7. Skórka powinna gładko odchodzić ale jak nie będzie to nie trzeba się przejmować, wszystko i tak się zblenduje.
  8. Wszystkie składniki zupy (pieczone warzywa, rosół i resztę składników) umieścić w blenderze i zmiksować ( można też blenderem ręcznym). Ja to robiłam w 2 porcjach.
  9. Zupę przelać do garnka i zagotować, gotować ok 10 minut pod przykryciem. Doprawić solą i pieprze, w razie potrzeby
  10. Śmietanę wymieszać z tartym parmezanem i posiekaną natką/kolendrą.
  11. Zupę podawać ze śmietaną i pokruszonymi orzechami oraz grzankami polanymi oliwą.
3.5.3229

 

Related Posts

  • Zupa z pieczonej papryki i kalafiora

    Końcówka zimy to dla mnie zawsze ciężki czas..przygnębiający i bez energii. Wszystko szare, szara i…

  • Zupa marchewkowa

      Kmin i kolendrę pokochałam po wakacjach w Maroko, to było jakieś 10 lat temu.…

  • Zupa gulaszowa z kluseczkami na zimne dni

    Winter is coming. Poczułam to bardzo wyraźnie. Przez chwilę można było udawać, że w tym…

Filed Under: Wegetariańskie, Zupy Tagged With: bakłażan, papryka, pomidory, wegetariańskie, zupa

« Zapiekany makaron z serowym sosem z dyni
Krokiety z mięsem z rosołu »

Comments

  1. Majka says

    29 stycznia 2018 at 17:14

    Jest pyszna ☺️ To widać ?

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      29 stycznia 2018 at 20:52

      Taka właśnie jest:)

      Odpowiedz
  2. Majka says

    11 kwietnia 2018 at 15:54

    Zupka też zrobiona ☺️ Wyjątkowa! Dodatki mają tu kluczową rolę.

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      15 kwietnia 2018 at 17:56

      Dodatki też na pewno, ale ja lubię chyba najbardziej w tej zupie ten jej przysmolony smaczek:)

      Odpowiedz

Pozostaw odpowiedź Majka Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Recipe Rating




Oceń tę receptę:  

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Szukaj

Polub Cooking for Emily na facebooku

Tagi

avocado banany bezglutenowe chia ciasto ciecierzyca cukinia czekolada daktyle danie dla dzieci do szkoły dynia feta kasza jaglana kotlety kurczak makaron marchewka migdały mięso mleko kokosowe muffinki obiad dla rocznego dziecka parmezan placki pomidory płatki owsiane quinoa ryż sałatka smoothie sos pomidorowy szparagi szpinak słodkie truskawki w 30 minut wegańskie wegetariańskie zapiekanka zdrowe słodycze ziemniaki zupa śniadanie dla dziecka żurawina

Obserwuj nas na Instagramie

cooking_for_emily

cooking_for_emily
Zapiekanka z jarmużem, kiełbasą i ricottą. Tro Zapiekanka z jarmużem, kiełbasą i ricottą. Trochę jak quiche bez ciasta, trochę jak fritatta. I najważniejsze: pysznie.
Przepis na blogu, link do bloga w opisie profilu. #jarmuż#ricotta#kiełbasa#zapiekanka#quiche#frittata#obiad#kolacja#zdrowejedzenie#zdroweodżywianie#zdroweprzepisy#wiemcojem#zdrowojem #healthyfood#food#foodphotography #foodblogger#warzywa#warzywa #przepis#mniam#smaczne#foodstagram#jedzenie#pyszne#gotowanie
Zupa pieczarkowo-porowa z kluskami z twarogu. Pros Zupa pieczarkowo-porowa z kluskami z twarogu. Proste, zimowe gotowanko.
🥣🥣🥣🥣🥣🥣🥣🥣🥣🥣
Przepis na blogu, link do bloga w opisie profilu. #zdrowejedzenie#zdroweodżywianie#zdroweprzepisy#wiemcojem#zdrowojem #healthyfood#food#foodphotography #foodblogger#warzywa#wegetariańskie#przepis#mniam#smaczne#foodstagram#jedzenie#pyszne#gotowanie#zupa#soup#pieczarki#kluski#obiad#kolacja
Nowy rok na blogu inauguruje makaron w sosie jogur Nowy rok na blogu inauguruje makaron w sosie jogurtowym z pieczoną dynią, sosem pomidorowym z chilli i chrupiący czosnkiem. Ottolenghi się nie myli:)
Przepis na blogu, link do bloga w opisie profilu. #makaron#dynia#jogurt#obiad iad#kolacja#pasta#squash#ottolenghi #zdrowejedzenie#zdroweodżywianie#zdroweprzepisy#wiemcojem#zdrowojem #healthyfood#food#foodphotography #foodblogger#warzywa#wegetariańskie#przepis#mniam#smaczne#foodstagram#jedzenie#pyszne#gotowanie
Na blogu podsumowanie najczęściej przez Was czyt Na blogu podsumowanie najczęściej przez Was czytanych przepisów z 2020. Był, minął, i dobrze ale zostały po nim przepisy warte wypróbowania
🌮🌯🥙🥩🥘🍲🥣🥗🍛🍜🍱🍝🥮🍪🥧🧁
 #zdrowejedzenie#zdroweodżywianie#zdroweprzepisy#wiemcojem#zdrowojem #healthyfood#food#foodphotography #foodblogger#warzywa #przepis#mniam#smaczne#foodstagram#jedzenie#pyszne#gotowanie
Gorąca czekolada z tahini i cynamonem i pierniczk Gorąca czekolada z tahini i cynamonem i pierniczki. Wprawiamy się w świąteczny nastrój.
 🎄🍪☕🍫🎄🍪☕🍫🎄🍪☕🍫
Kubeczek od @potoczone
 Przepis na blogu, link do bloga w opisie profilu. #czekolada#goracaczekolada #goracaczekolada #tahini#pierniki #wiemcojem#zdrowojem #healthyfood#food#foodphotography #foodblogger#wegetariańskie#przepis#mniam#smaczne#foodstagram#jedzenie#pyszne#gotowanie#zoomnasmak @aniawlodarczyk
W ostatni weekend w końcu udało się przewietrz W ostatni weekend w końcu  udało się przewietrzyć głowę i pooddychać lasem.
Jest jesień jest dynia. A konkretnie pierożki z Jest jesień jest dynia. A konkretnie pierożki z dynią i soczewicą do maczania w jogurtowym sosie. Przekąska do rączki.
A wszystko to w pięknych naczyniach od @potoczone -zerknijcie na 3 zdjęcie gdzie dokładnie widać ich urodę i polecam zajrzyjcie do Kingi bo może znajdziecie u niej coś dla siebie/bliskich. Wszak święta tuż tuż a w tym roku  szczególnie warto w swoich decyzjach prezentowych wspierać małe biznesy.
🎁🎁🎁🎁🎁
Przepis na blogu, link do bloga w opisie profilu. #pierożki#przekąska#dynia#soczewica#wegeteriańskie#zdrowejedzenie#zdroweodżywianie#zdroweprzepisy#wiemcojem#zdrowojem #healthyfood#food#foodphotography #foodblogger#warzywa#wegetariańskie#przepis#mniam#smaczne#foodstagram#jedzenie#pyszne#gotowanie
Drożdżowe paluchy z parmezanem i bazylią. Do ch Drożdżowe paluchy z parmezanem i bazylią. Do chrupania na długie, listopadowe wieczory pod kocem z książką lub filmem.
🥨🥨🥨🥨🥨🥨🥨
Przepis na blogu, link do bloga w opisie profilu. #paluchy#przekąska#drożdżowe #wypieki#parmezan#zdrowejedzenie#zdroweodżywianie#zdroweprzepisy#wiemcojem#zdrowojem #healthyfood#food#foodphotography #foodblogger#warzywa#wegetariańskie#przepis#mniam#smaczne#foodstagram#jedzenie#pyszne#gotowanie
Siła jest kobietą! #strajkkobiet Autorka @karo Siła jest kobietą! #strajkkobiet 

Autorka @karo.koto
@strajk_kobiet

Btw. To mój tysięczny post na instagramie. Jakby uroczyście
Follow on Instagram
This error message is only visible to WordPress admins

Jesteśmy tu

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

 

rondel

Copyright © 2021 · Foodie Child Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress