Cooking for Emily

Gotowanie dla dzieci, zdrowe przepisy dla całej rodziny

  • Przepisy
  • Kadry z życia
  • Kontakt
  • O mnie
You are here: Home / Przepisy / Na obiad / Krokiety z mięsem z rosołu

Krokiety z mięsem z rosołu

6 lutego 2018 by cookingforemily 6 komentarzy

krokiety-z-miesem-z-rosołu

Weekendowy, bulgoczący gar rosołu. to u nas zimowy klasyk. Wierzę w jego dobroczynne właściwości to po pierwsze, a po drugie-  Emilka go uwielbia. A po trzecie, gar rosołu to jedzenie na tydzień:)  Zupa, z której jak się znudzi to można zrobić potem pomidorówkę (też uwielbiana),  warzywa można przerobić na sałatkę albo na kotlety), no i mięso. Z mięsa do tej pory najczęściej robiłam pastę do chleba ( to najpopularniejszy i najczęściej odwiedzany przepis na moim blogu) ale ostatnio koleżanka poddała mi pomysł mówiąc, że  krokiety z mięsem z rosołu to jedno z ulubionych dań jej syna. Więc w kolejny weekend zamiast pasty zrobiłam krokiety:)

Do naleśników dodałam trochę mąki gryczanej ale możecie tu bazować na Waszym sprawdzonym przepisie na naleśniki ( np. tylko z mąki pszennej albo tylko z gryczanej – można skorzystać z tego przepisu na gryczane naleśniki). Farsz jest bardzo prosty, oprócz mięsa jest cebulka, ricotta i natka pietruszki. Emilka polubiła chrupiące krokiety, więc mamy kolejny poweekendowy klasyk.

krokiety-z-miesem-z-rosołu

 

5.0 from 1 reviews
Krokiety z mięsem z rosołu
 
Drukuj
Prep time
30 min
Cook time
20 min
Total time
50 min
 
Krokiety z nadzieniem z mięsa z rosołu.
Author: Cooking for Emily
Ingredients
  • 1 szklanka maki pszennej
  • ½ szklanki mąki gryczanej
  • 1 jajko
  • 1 szklanka mleko
  • ½ szklanka wody gazowanej
  • 2 łyżki masła
  • trochę soli
  • olej do smażenia
  • NADZIENIE:
  • rosołowe mięso ( ja miałam kawałek kurczaka, kawałek wołowego i szyję z indyka)
  • 2 cebule
  • 1 łyżka oleju
  • 100 g ricotty
  • pół pęczka natki pietruszki
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • sol, pierz do smaku
Instructions
  1. Rozpuścić masło w małym garnku.
  2. Wszystkie składniki ciasta zmiksować żeby powstało gładkie ciasto, odstawić na minimum 30 minut.
  3. Usmażyć na oleju cienkie naleśniki.
  4. Posiekać cebulę. Na patelni rozgrzać olej i usmażyć cebulę aż zmięknie i będzie rumiana.
  5. Natkę posiekać.
  6. Mięso oddzielić od kości i umieścić w blendrze/robocie kuchennym. Dodać pozostałe składniki i całość zblendować na gładką masę, doprawić solą i pieprzem.
  7. Nadziewać mięsem naleśniki, zwijać w krokiety.
  8. Przed podaniem krokiety lekko podsmażyć na oleju.
3.5.3229

Related Posts

  • Kluski z kurczaka do rosołu

    Sezon przeziębieniowy w pełni, od miesiąca nie możemy wyjść z większych lub mniejszych katarów i…

  • Zapiekane naleśniki z mąki ryżowej z mięsem i cukinią

    Chodziły za mną ostatnio nadziewane naleśniki. Koniecznie z mięsnym farszem i koniecznie pod serowo-pomidorową pierzynką.…

  • Kotlety z warzyw z rosołu

    Nie znoszę wyrzucać jedzenia. Cierpię za każdym razem jak jakieś jedzenie w mojej kuchni ma…

Filed Under: Na obiad Tagged With: krokiety, kuchenny recykling, mięso z rosołu, naleśniki

« Zupa z pieczonych bakłażanów i papryki
Drożdżowe bułeczki pomarańczowe z żurawiną »

Comments

  1. oks says

    8 lutego 2018 at 09:06

    u mnie w farszu lądują też warzywa z rosołu

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      8 lutego 2018 at 09:08

      U mnie zwykle ładują w kotletach, sałatce albo zageszczak nimi pomidorowke ? ale spróbuje kasy razem dodać trochę do farszu

      Odpowiedz
  2. ag. says

    8 lutego 2018 at 19:30

    Dzizzz, jak to pysznie wyglada;)

    Odpowiedz
  3. Majka says

    11 marca 2018 at 11:25

    Bardzo ciekawe połączenie i wykorzystanie gotowanego mięsa. Wszyscy zajadali ☺️

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      11 marca 2018 at 21:21

      ja jutro robię je ponownie bo dziś ugotowałam kolejny gar rosołu:)

      Odpowiedz
  4. Monika Adamczyk says

    3 kwietnia 2019 at 09:32

    Świetny pomysł, spróbuje. Ja zwykle robię łazanki:)

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena Przepisu




Oceń tę receptę:  

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Szukaj

Polub Cooking for Emily na facebooku

Tagi

avocado banany bezglutenowe chia ciastka ciasto ciecierzyca cukinia czekolada daktyle danie dla dzieci do szkoły dynia feta kasza jaglana kotlety kurczak makaron marchewka migdały mięso mleko kokosowe muffinki parmezan pesto placki pomidory płatki owsiane quinoa ryż smoothie sos pomidorowy szparagi szpinak słodkie truskawki w 30 minut wegańskie wegetariańskie zapiekanka zdrowe słodycze ziemniaki zupa śniadanie dla dziecka żurawina

Jesteśmy tu

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

 

rondel

Copyright © 2025 · Foodie Child Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress