Cooking for Emily

Gotowanie dla dzieci, zdrowe przepisy dla całej rodziny

  • Przepisy
  • Kadry z życia
  • Kontakt
  • O mnie
You are here: Home / Przepisy / Na obiad / Królik w sosie musztardowym

Królik w sosie musztardowym

20 marca 2018 by cookingforemily 4 komentarze

królik w sosie musztardowym pieczony w patelni Woll z linii diamond lite

Na pewno macie takie swoje sztandarowe dania, które robicie przy okazji świąt, gości i innych okazji – sprawdzone, eleganckie i przede wszystkim smaczne. Królik w musztardzie to właśnie takie moje sztandarowe danie, które robiłam już wielokrotnie i zawsze wszystkim ( w tym mi ) smakuje. A ponieważ święta wielkanocne się zbliżają, więc chętnie podzielę się z Wami tym moim klasykiem, może przyda się Wam na świąteczny obiad i wejdzie i do Waszego żelaznego kanonu.

To danie z kuchni francuskiej, więc do jego wykonania najlepiej użyć klasycznej francuskiej musztardy dijon i wytrawnego, francuskiego wina. Ja podaję to danie najczęściej  z puree ziemniaczanym i duszonym groszkiem z sałatą (przepis na końcu wpisu).

królik w sosie musztardowym

Przepis ten też jest idealny do pokazania Wam też możliwości mojej nowej patelni do smażenia bez tłuszczu Woll z linii Diamond Lite z odpinaną rączką .To moja pierwsza patelnia z odpinaną rączką – chociaż już dawno myślałam o zakupie takiej. Wielokrotnie bowiem czułam w mojej kuchni potrzebę naczynia w którym mogłabym podsmażać a następnie zapiekać dania w piekarniku. I jak pomyślę o tych wszystkich moich frittatach, które dopiekałam pod grillem przy uchylonym piekarniku z którego wystawała rączka, która w połowie dopiekania zaczynała brzydko pachnieć i lekko dymić… to serio sama się sobie dziwię, że dopiero teraz taka patelnia wylądowała w mojej kuchni. Produkt firmy Wool to patelnia z odpinaną rączką posiadająca także przykrywkę, którą można także zapiekać w piekarniku do temperatury 250 stopni. Co sprawia, że 1/3 moich garnków, form do zapiekania i patelni może wylądować w koszu, bo nie są już potrzebne:) No i łatwo potem danie wstawić do lodówki bez potrzeby przesuwania słoików i słoiczków a także umyć w zmywarce. Ja mam patelnię o średnicy 28 cm, z wysokim rantem, więc to naprawdę kawał patelni i obiad dla 6 osób się zmieści.

królik w sosie musztardowym w patelnii do smażenia bez tłuszczu Woll Diamond Lite

Patelnia pokryta jest powłoką tytanowo-diamentową co czyni ją odporną na zarysowania i ta jej cecha na pewno też się przyda, bo wiadomo jak to bywa w ferworze gotowania, czasem akurat drewniana łyżka jest bardzo daleko a widelec tuż pod ręką… Jest przez to niestety dosyć ciężka, ale z drugiej strony trzymając ją w ręku czuje się ten ciężar gatunku i porządną robotę. Jak tylko pierwszy raz wzięłam ją do ręki to wiedziałam, że zostanie u mnie na długo.

Patelnia tez bardzo długo utrzymuje ciepło – więc jak wasz słowik stwierdzi, że wieczór piękny i wraca z pracy piechotą… to jest szansa, że jednak załapie się na ciepłą kolację:)

patelnia Wool Diamond Lite z odpinaną rączką i królik w sosie mustardowym

Spójrzcie jakie to proste: click i jest rączka, click i odpięta:)

odpinana rączka w patelnii Woll Diamnod Lite

A poniżej obiecany przepis. Jak nie macie patelni z odpinaną rączką.. no cóż – możecie go też oczywiście nadal zrobić ale będziecie mieć więcej naczyń do mycia:)

5.0 from 1 reviews
Królik w sosie musztardowym
 
Drukuj
Prep time
20 min
Cook time
1 godzina 20 min
Total time
1 godzina 40 min
 
Klasyczny francuski przepis - królik w sosie musztardowym
Author: Cooking for Emily
Serves: 6
Ingredients
  • 1 królik o wadze ok 1.5 kg
  • 1 królik o wadze ok 1.5 kg
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki oliwy
  • 4 szalotki
  • 4 szalotki
  • 200 ml białego wytrawnego wina
  • 200 ml białego wytrawnego wina
  • 2- 3 szklanki wody
  • 2- 3 szklanki wody
  • 3 czubate łyżki kwaśnej śmietany 18%
  • 3 czubate łyżki kwaśnej śmietany 18%
  • 3 łyżeczki musztardy dijon
  • 3 łyżeczki musztardy dijon
  • sól, pieprz do smaku
  • sól, pieprz do smaku
  • natka pietruszki do posypania
Instructions
  1. Królika poporcjować ( mi wychodzi 6 porcji). Posypać solą i pieprzem.
  2. Na patelni rozgrzać po jednej łyżce oliwy i masła, usmażyć królika na rumiano z obu stron. Przełożyć na talerz.
  3. Szalotkę posiekać.
  4. Na patelnię dodać pozostałą łyżkę masła i wrzucić szalotkę, usmażyć na rumiano.
  5. Na patelnię przełożyć z powrotem królika ( wraz z sosem który wyciekł z królika). Chwilę podsmażyć i wlać wino.
  6. Smażyć aż wino w większości wyparuje, wlać wodę (powinna w większości przykrywać królika) i całość przemieszać lekko.
  7. Jeżeli macie patelnię z wyjmowaną rączką to wstawić całość do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
  8. Jeżeli nie macie to można przełożyć całość do formy do zapiekania albo do garnka.
  9. Piec w piekarniku, albo gotować w garnku na ogniu przez ok 40 minut aż królik zmięknie (w piekarniku trzeba mięso co jakiś czas przewracać, żeby się zbytnio nie przypiekło).
  10. Wyjąć patelnię/naczynie do zapiekania z piekarnika.
  11. Królika wyjąć na talerz
  12. Do miski przelać kilka łyżek sosu z gotowania królika, dodać śmietanę i musztardę i dokładnie wymieszać- przelać do sosu i dokładnie przemieszać, doprawić solą i pieprzem.
  13. Przełożyć królika do sosu i piec/gotować jeszcze 10 minut.
  14. Na koniec dodać posiekaną natkę pietruszki.
3.5.3229

A poniżej jeszcze przepis na groszek z sałatą, idealny dodatek do królika.

Kremowy groszek z sałatą i patelnia Woll Diamond Lite

Kremowy groszek z sałatą

2 łyżki masła

1 łyżeczka oliwy

2 cebula dymka bez szczypiorku ( albo ½ dużej cebuli)

1 ząbek czosnku

1 mała główka sałaty rzymskiej „mini“

400-500 g mrożonego groszku

1 łyżka mąki

woda

sól, pieprz do smaku

trochę soku z cytryny

Cebulę pokroić w kosteczkę, czosnek posiekać. Sałatę pokroić na kawałki

W garnku rozgrzać masło i oliwę. Dodać cebulę, smażyć kilka minut aż się zeszkli, dodać czosnek i smażyć jeszcze chwilę.

Dodać sałatę i smażyć kolejne 2-3 minuty.

Dodać groszek, zwiększyć ogień i smażyć chwilę.

Dodać łyżkę mąki i całość dobrze wymieszać a następnie zalać wodą, żeby pokrywła cały groszek.

Gotować ok 15 minut aż groszek zmięknie.

Doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny.

Related Posts

  • Klopsiki w sosie pomidorowym na polencie

    Klopsiki mają w sobie coś takiego domowego i kojącego.. dla mnie to takie proste, codzienne…

  • Szwedzkie klopsiki w żurawinowym sosie

    Nowy Rok witam daniem idealnym na zimę i kojarzącym się z "zimnym" krajem czyli Szwecją.…

  • Gnocchi w sosie szpinakowo-śmietanowym

    Raczej nie ma ryzyka, że dziecko nie polubi tego dania, gnocchi vel kopytka czyli kluseczki…

Filed Under: Na obiad, Na okazję Tagged With: królik, mięso, zielony gorszek

« Placki z batatów z jajkiem i avocado
Pasztet z kaczki z pistacjami »

Comments

  1. Majka says

    27 czerwca 2019 at 01:03

    Nie mogłam się przemóc do tego dania, ale trafiłam na już poporcjowanego królika, więc trzeba było w końcu spróbować. Mięso koniecznie z groszkiem wykwintne i bardzo smaczne 🙂

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      27 czerwca 2019 at 11:25

      to mój ulubiony sposób na królika, właściwie robię tylko w ten sposób:)

      Odpowiedz
  2. Agata says

    18 grudnia 2019 at 20:39

    Rozumiem że królika piecze się bez przykrycia? Pozdrawiam

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      18 grudnia 2019 at 21:57

      jak duszę w garnku – przykrywam. w piekarniku raczej nie przykrywam ale często obracam – ale jak wolisz delikatnie i nie przypieczone – możesz przykryć

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Oceń tę receptę:  

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Szukaj

Polub Cooking for Emily na facebooku

Tagi

avocado banany bezglutenowe chia ciastka ciasto ciecierzyca cukinia czekolada daktyle danie dla dzieci do szkoły dynia feta kasza jaglana kotlety kurczak makaron marchewka migdały mięso mleko kokosowe muffinki obiad dla rocznego dziecka parmezan placki pomidory płatki owsiane ryż sałatka smoothie sos pomidorowy szparagi szpinak słodkie truskawki w 30 minut wegańskie wegetariańskie zapiekanka zdrowe słodycze ziemniaki zupa śniadanie dla dziecka żurawina

Jesteśmy tu

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

 

rondel

Copyright © 2023 · Foodie Child Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress