Cooking for Emily

Gotowanie dla dzieci, zdrowe przepisy dla całej rodziny

  • Przepisy
  • Kadry z życia
  • Kontakt
  • O mnie
You are here: Home / Przepisy / Bezglutenowe / Pasztet z kaczki z pistacjami

Pasztet z kaczki z pistacjami

27 marca 2018 by cookingforemily 6 komentarzy

pasztet z kaczki z pistacjami

Dużo ostatnio mięsa na blogu. I jak zwykle jednak warzywa przeważają w naszej diecie, to jednak okres świąteczny jest zwykle bardziej tradycyjny i co za tym idzie- mięsny. Pieczyste na obiad, domowe wędzonki no i oczywiście pasztety. Z przyjemnością potem wracam do warzyw i lżejszej diety, ale rozumiem, że święta mają swoje prawa:) Zwykle jednak staram się nie popadać w rutynę i trochę przemycać eksperymentów na świąteczny stół. Do tego też i Was zachęcam, i proponuję pasztet z kaczki z pistacjami.

W skład pasztetu wchodzi cała kaczka – razem ze skórą i tłuszczem, dzięki czemu pasztet nie jest suchy, dodatkowo jest trochę mięsa mielonego i wątróbki, oraz pistacje, które nadają fajnej, lekko chrupiącej struktury. Mięso jest przed upieczeniem surowe, więc inaczej niż w naszym klasycznym polskim pasztecie i całość się lekko kurczy podczas gotowania, więc niech Was nie zdziwi, że pasztet będzie krótszy niż się spodziewaliście. To francuski sposób na pasztet (zwany tam pâté lub terrine). Do niego żurawina, musztarda, ogórki, albo chrzan. Wszystko będzie pasowało:)

pasztet z kaczki

Po upieczeniu pasztetu zostanie Wam korpus z kaczki. Ja go najpierw podpiekłam w piekarniku ( ok 20 minut) a następnie ugotowałam na nim rosół z dodatkiem podpalonej cebuli, marchewki, imbiru i gwiazdki anyżu. Po odcedzeniu doprawiłam sokiem z cytryny i sosem sojowym – do tego makaron sojowy, papryczka chilli i kolendra i pyszny orientalny rosół z kaczki gotowy.

pasztet z kaczki

5.0 from 2 reviews
Pasztet z kaczki z pistacjami
 
Drukuj
Prep time
30 min
Cook time
2 godzin
Total time
2 godzin 30 min
 
Pasztet z kaczki na sposób francuski. Z dodatkiem mięsa mielonego, wątróbki i pistacji.
Author: Cooking for Emily
Ingredients
  • 1 kaczka (ok 1,5 kg wagi)
  • 250 g mielonej wieprzowiny
  • 350 g wątróbki kurzej
  • 50 ml brandy (albo podobnego alkoholu)
  • 150 g wyłuskanych pistacji
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1.5 łyżeczki soli
  • ⅔ łyżeczki pieprzu
  • tłuszcz kaczy albo smalec do nasmarowania formy
Instructions
  1. Kaczkę obrać z mięsa i razem ze skórą i tłuszczem zmielić w maszynce albo rozdrobnić w robocie kuchennym.
  2. Wątróbkę oczyścić z błon i drobno posiekać.
  3. Do miski dodać mięso z kaczki i wieprzowe, wątróbkę, brandy, pistacje oraz przyprawy i całość dobrze wymieszać ręką.
  4. Najlepiej sprawdzić mięso czy jest wystarczająco doprawione.
  5. Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
  6. Formę do pasztetów wysmarować tłuszczem i umieścić w niej mięso. Przykryć folią aluminiową.
  7. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 2 godziny.
  8. minut przed końcem zdjąć folię.
  9. Całkowicie ostudzić przed wyjęciem z formy i pokrojeniem ( najlepiej zostawić na noc w lodówce).
3.5.3229

pasztet z kaczki

Related Posts

  • Gofry gryczane

    Ostatnio u mnie króluje mąka orkiszowa - z powodzeniem zastępują nią mąkę pszenną we wszystkich…

  • Czekoladowa quinoa na śniadanie

    Lubię dobrze i  zdrowo rozpoczynać dzień. Lubię tę świadomość, że mój organizm dostał zastrzyk energii,…

  • Pizza na spodzie z kalafiora

    Na przepisy na pizzę na spodzie z kalafiora trafiałam w sieci co jakiś czas. I chociaż…

Filed Under: Bezglutenowe, Na okazję, Przekąska Tagged With: kaczka, mięso, na okazje, pasztet, pistacje, Wielkanoc

« Królik w sosie musztardowym
Makaron z pesto z avocado i szpinaku »

Comments

  1. Majka says

    27 marca 2018 at 22:26

    Wygląda przepysznie ☺️ Do tej pory nie miałam zupełnie pomysłu na kaczkę (każda upieczona nie była udana), tak samo jak i na królika ?

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      28 marca 2018 at 21:34

      no proszę, to mogą być święta kiedy polubisz kaczkę i królika 🙂 🙂

      Odpowiedz
  2. Karolina says

    28 marca 2018 at 15:56

    Przepysznie wygląda ten pasztet. Uwielbiam pasztety z kaczki, ale nigdy nie próbowałam wersji z pistacjami. Koniecznie muszę wypróbować w te święta.

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      28 marca 2018 at 21:33

      Daj znać czy smakowało:)

      Odpowiedz
  3. Anka says

    27 kwietnia 2018 at 08:57

    Kochana, czy mogłabyś więcej napisać o tym obraniu mięsa? Czy tak poprostu wykrawan co się da? Rozumiem że skóry nie?
    I jeszcze pytanko czym mogłabym zastąpić brandy?

    Mój syn ma urodziny, pomyślałam sobie że na kolacje urodzinową takie coś – to byłoby coś!!! ?

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      27 kwietnia 2018 at 19:13

      Tak, kaczkę okrajam ostrym nożykiem to co się da (a na kościach rosołek). Skóra też – wszystko trzeba zmielić w maszynce. Brandy można zastąpić whiskey albo śliwowicą.

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Oceń tę receptę:  

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Szukaj

Polub Cooking for Emily na facebooku

Tagi

avocado banany bezglutenowe chia ciastka ciasto ciecierzyca cukinia czekolada daktyle danie dla dzieci do szkoły dynia feta kasza jaglana kotlety kurczak makaron marchewka migdały mięso mleko kokosowe muffinki parmezan pesto placki pomidory płatki owsiane quinoa ryż smoothie sos pomidorowy szparagi szpinak słodkie truskawki w 30 minut wegańskie wegetariańskie zapiekanka zdrowe słodycze ziemniaki zupa śniadanie dla dziecka żurawina

Jesteśmy tu

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

 

rondel

Copyright © 2023 · Foodie Child Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress