Cooking for Emily

Gotowanie dla dzieci, zdrowe przepisy dla całej rodziny

  • Przepisy
  • Kadry z życia
  • Kontakt
  • O mnie
You are here: Home / Przepisy / Na obiad / Placki z batatów z jajkiem i avocado

Placki z batatów z jajkiem i avocado

13 marca 2018 by cookingforemily 3 komentarze

placki z batatów z jajkiem i avocado

Przez chwilę czułam wiosnę, odstawiłam puchówkę i wyjęłam płaszcz. Od razu jakoś lepiej, ładniej. Ale już straszą, że ma być znów zimno i minusowo.. staram się nie przyzwyczajać ale ciężko się nie przyzwyczajać do dobrego.

A danie jakie mam dziś dla Was już mocno we wiosennym charakterze-chrupiące placki z batatów podane z jajkiem w koszulce i avocado. Wiosenne bo lekkie i przyjemne – no i te kolory!. Zaraz znów poczujemy ochotę na rozgrzewające zupy ale chwilowo można poudawać, że jest wiosna, przynajmniej na talerzu.

To taki typ dania – który bardzo lubię – proste i szybkie,  bardzo ograniczona liczba składników  (w zasadzie trzy: słodkie ziemniaki, jajko i avocado) tworzy świetną kompozycję smakową.

placki z batatów z jajkiem i avocado


5.0 from 1 reviews
Placki z batatów z jajkiem i avocado
 
Drukuj
Prep time
20 min
Cook time
20 min
Total time
40 min
 
Proste lekki danie - chrupiące placki z batatów podane z avocado i jajkiem w koszulce
Serves: 3
Ingredients
  • 2 średniej wielkości słodkie ziemniaki
  • 2 łyżki mąki ryżowej
  • 3 jajka
  • ⅓ łyżeczki soli
  • do smażenia: olej rzepakowy albo kokosowy
  • do podania
  • 3 jajka w koszulce
  • 1-2 avocado
  • szczypiorek
Instructions
  1. Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce.
  2. Jajka rozbełtać w misce z solą.
  3. Do startych batatów dodać mąkę i wymieszać a następnie jajka i ponownie wymieszać.
  4. Odstawić na 5 minut.
  5. Na patelni rozgrzać tłuszcz i nakładać małe porcje masy z batatów - rozpłaszczać łyżeszką, żeby utworzyły płaskie, zwarte i nieduże placki.
  6. Smażyć z obu stron - ale trzeba poczekać aż jedna strona się dobrze podsmaży zanim przewrócicie na drugą stroną ( żeby się nie rozpadły). Delikatnie przekładać na ręcznik papierowy.
  7. W czasie smażenia przygotować jajka w koszulce.
  8. Mój patent - zagotować wodę w garnku, filiżankę wyłożyć folią spożywcza, tak, żeby wystawały brzegi, lekko natłuścić (np olejem) - wbić jajko, folię zebrać u góry i uformować w sakiewkę.
  9. Włożyć do gotującej się wody tak, żeby góra wystawała z garnka i gotować ok 1,5 - 2 minuty.
  10. Ciepłe placki podawać z plasterkami avocado, jajkiem i szczypiorkiem.
3.5.3229

placki z batatów z jajkiem i avocado

 

Related Posts

  • Gryczane naleśniki z avocado i jajkiem

    Gryczane naleśniki są popularne we Francji, ale tam składa się je nie w rulonik ale…

  • Placki ziemniaczane z jarmużem i kiebłasą

    Mam trochę kłopot z jarmużem. Wiem, że modny, wiem że zdrowy (wapń, żelazo, witamina K,…

  • Makaron z avocado i suszonymi pomidorami

    Męczące jest to czekanie na wiosnę, człowiek chciałby już zrzucić te warstwy i czapki a…

Filed Under: Na obiad, Wegetariańskie Tagged With: avocado, jajko, słodkie ziemniaki

« Maroko w lutym
Królik w sosie musztardowym »

Comments

  1. Majka says

    13 marca 2018 at 16:26

    A właśnie zrobiłam krem z batatów ☺️ Placuszki też wykonam, tym bardziej że z moimi ulubionymi dodatkami.

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      13 marca 2018 at 21:17

      W tym zestawie wszystko genialnie do siebie pasuje:)

      Odpowiedz
  2. Majka says

    21 marca 2018 at 11:30

    Zgadza się ? Cudowne śniadanie ?

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Oceń tę receptę:  

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Szukaj

Polub Cooking for Emily na facebooku

Tagi

avocado banany bezglutenowe chia ciastka ciasto ciecierzyca cukinia czekolada daktyle danie dla dzieci do szkoły dynia feta kasza jaglana kotlety kurczak makaron marchewka migdały mięso mleko kokosowe muffinki obiad dla rocznego dziecka parmezan placki pomidory płatki owsiane ryż sałatka smoothie sos pomidorowy szparagi szpinak słodkie truskawki w 30 minut wegańskie wegetariańskie zapiekanka zdrowe słodycze ziemniaki zupa śniadanie dla dziecka żurawina

Jesteśmy tu

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

 

rondel

Copyright © 2023 · Foodie Child Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress