Wiosna, ciepło, słońce… i od razu lepiej. Nie można tak zawsze??:) Cieszymy się ociepleniem, trochę nieśmiało i niedowierzając, że będzie to trwało i że można spakować puchówki i ciepłe buciory. Póki co może lepiej się wstrzymać…:)
Zima niestety pozostawiła różne niechciane fałdki i oponki, więc czas zacząć trochę lżej jeść. Więc coraz więcej sałatek, bardziej warzywnie, mniej kluchów i chleba, mniej cukru. Ale zdrowe słodycze zawsze przecież zjeść, i bez wyrzutów sumienia. Dziś proponuję kakaowo-cynamonowy pudding chia słodzony daktylami z prażonymi jabłkami i gruszkami. Deser, śniadanie albo przekąska w pracy/szkole. Jak lubicie połączenie jabłek i cynamonu to coś dla Was.
- 350 ml mleka ( ja użyłam migdałowego)
- 6 daktyli
- ½ łyżeczki cynamonu
- ½ łyżeczki kakao
- szczypta imbiru
- 40 g nasion chia ( ok 4 łyżki)
- 2 jabłka
- 1 gruszka
- ½ łyżeczki oleju kokosowego
- ¼ łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka miodu albo syrpou z agawy ( można pominąć)
- Mleko, migdały, kakao i cynamon umieścić w blenderze i blendować aż będzie gładkie (daktyle powinny się dobrze zmiksować, aczkolwiek jak zostaną drobne kawałki to nie przeszkadza).
- Do płynu dodać nasiona chia. Odstawić do lodówki na kilka godzin a najlepiej na całą noc.
- Następnie przełożyć pudding do indywidualnych naczyń ( np. słoiczki albo miseczki).
- Jabłka i gruszki obrać, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić na kostkę.
- Na patelni rozgrzać olej, przesmażyć owoce, pod koniec dodać cynamon i miód,
- Owoce przełożyć do słoiczków z puddingiem.
Dla nas dla nas, jak najbardziej ? Lubię te wieczorowe wersje by rano cieszyć się smakowitym śniadaniem ? Dziś będę robić.
Super, a czy używa Pani mleko z kartonu? Wszystkie są UHT, ale jak zrobię domowe to zawsze go brakuje, gdy jest potrzebne 🙁
Robię często w domu, ale czasem też używam to z kartonu. Mleko domowe bardzo szybko się robi, ale trzeba pamiętać o namoczeniu migdałów, a nie zawsze się pamięta:) więc karton czasem ratuje sytuacje 🙂