No i po świętach, trochę uff. Chociaż biorę udział w tym całym planowaniu, gotowaniu, pieczeniu ale zawsze mnie trochę przeraża skala tego wszystkiego jak uświadomię sobie, że to tylko 2 dni – a zapasów się robi jak na miesiąc. Zawsze się potem conajmniej tydzień dojada to wszystko. Ja jeszcze w lodówce mam kawałek kurczaka i indyka no i resztki wędliny do przejedzenia ale niedługo będę wolna:) Zawsze wtedy przychodzi mi ogromna ochota na lekkie, warzywne gotowanie. To też jakiś cykl, dojadam święta i przechodzę na wiosenne menu ( albo na dietę:).
Jak Wy już dojedliście Wasze święta i lodówka opustoszała i też macie ochotę na bardziej wiosenne, lekkie gotowanie to mam dla Was przepis na kremowe pesto z avocado z dodatkiem szpinaku, pestek słonecznika i parmezanu. Klasycznie można je wykorzystać jako dodatek do makaronu, ale też jako dip do maczania warzyw lub też pastę na kanapkę. Niech w końcu będzie zielono, ciepło i lekko.
- 1 szklanka szpinaku
- 1 avocado
- 75 g startego parmezanu
- ¼ szklanki nasion słonecznika
- 3 łyżki oliwy
- 1 ząbek czosnku
- ¾ łyżeczki oliwy
- ¼ łyżeczki pieprzu
- sok z połowy cytryny
- 2 łyżki wody
- do podania- makaron
- Nasiona słonecznika zalać wodą na 30 minut a następnie odsączyć z wody.
- Wszystkie składniki pesto umieścić w blenderze i zmiksować na gładko dodając trochę wody do uzyskania kremowej konsystencji.
- Ugotowany makaron wymieszać z pesto ( można dodać kilka łyżek wody z gotowania makaronu)
- Pozostałe pesto umieścić w pudełku i szczelnie zamknąć.
- Można wykorzystać jako pastę do grzanek albo dip do warzyw.
Majka says
Mniam ? Będę robić!
Anna says
Przepysznie wygląda ten makaron. Zrobię dziś na obiad 🙂
cookingforemily says
daj znać jak smakowało:)
Marianna says
Pysznie wygląda! Uwielbiam makaron z pesto 🙂
Majka says
Zrobione ? Fajna alternatywa.
cookingforemily says
ja pozostałą część zjadłam z surowymi warzywami( papryka, marchewka, ogórek) jako dip do maczania.