Cooking for Emily

Gotowanie dla dzieci, zdrowe przepisy dla całej rodziny

  • Przepisy
  • Kadry z życia
  • Kontakt
  • O mnie
You are here: Home / Przepisy / Na obiad / Makaron z pesto z avocado i szpinaku

Makaron z pesto z avocado i szpinaku

5 kwietnia 2018 by cookingforemily 6 komentarzy

makaron z pesto z avocado i szpinaku

No i po świętach, trochę uff. Chociaż biorę udział w tym całym planowaniu, gotowaniu, pieczeniu ale zawsze mnie trochę przeraża skala tego wszystkiego jak uświadomię sobie, że to tylko 2 dni – a zapasów się robi jak na miesiąc. Zawsze się potem conajmniej tydzień dojada to wszystko. Ja jeszcze w lodówce mam kawałek kurczaka i indyka no i resztki wędliny do przejedzenia ale niedługo będę wolna:) Zawsze wtedy przychodzi mi ogromna ochota na lekkie, warzywne gotowanie. To też jakiś cykl, dojadam święta i przechodzę na wiosenne menu ( albo na dietę:).

Jak Wy już dojedliście Wasze święta i lodówka opustoszała i też macie ochotę na bardziej wiosenne, lekkie gotowanie to mam dla Was przepis na kremowe pesto z avocado z dodatkiem szpinaku, pestek słonecznika i parmezanu. Klasycznie można je wykorzystać jako dodatek do makaronu, ale też jako dip do maczania warzyw lub też pastę na kanapkę. Niech w końcu będzie zielono, ciepło i lekko.

pesto z avocado i szpinaku


5.0 from 3 reviews
Makaron z pesto z avocado i szpinaku
 
Drukuj
Prep time
15 min
Cook time
19 min
Total time
34 min
 
Szybkie w przygotowaniu, kremowe pesto z avocado i szpinaku z dodatkiem ziaren słonecznika. Do makaronu albo jako dip do warzyw
Author: Cooking for Emily
Ingredients
  • 1 szklanka szpinaku
  • 1 avocado
  • 75 g startego parmezanu
  • ¼ szklanki nasion słonecznika
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 ząbek czosnku
  • ¾ łyżeczki oliwy
  • ¼ łyżeczki pieprzu
  • sok z połowy cytryny
  • 2 łyżki wody
  • do podania- makaron
Instructions
  1. Nasiona słonecznika zalać wodą na 30 minut a następnie odsączyć z wody.
  2. Wszystkie składniki pesto umieścić w blenderze i zmiksować na gładko dodając trochę wody do uzyskania kremowej konsystencji.
  3. Ugotowany makaron wymieszać z pesto ( można dodać kilka łyżek wody z gotowania makaronu)
  4. Pozostałe pesto umieścić w pudełku i szczelnie zamknąć.
  5. Można wykorzystać jako pastę do grzanek albo dip do warzyw.
3.5.3229

Related Posts

  • Makaron z avocado i suszonymi pomidorami

    Męczące jest to czekanie na wiosnę, człowiek chciałby już zrzucić te warstwy i czapki a…

  • 3 pomysły na sałatki na wynos w słoiku

    Dziś przepisy bardziej dla dorosłych bo na sałatki na wynos, które można zapakować do słoika…

  • Pesto ze szparagów do makaronu

    Po pierwszym dość nieudanym spotkaniu Emilki ze szparagami zrobiłam drugie podejście. Postanowiłam podejść do tematu…

Filed Under: Na obiad, Wegetariańskie Tagged With: avocado, danie dla dzieci, makaron, nasiona słonecznika, parmezan, pesto, szpinak, w 30 minut

« Pasztet z kaczki z pistacjami
Cynamonowy pudding chia z jabłkami »

Comments

  1. Majka says

    5 kwietnia 2018 at 12:00

    Mniam ? Będę robić!

    Odpowiedz
  2. Anna says

    9 kwietnia 2018 at 10:24

    Przepysznie wygląda ten makaron. Zrobię dziś na obiad 🙂

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      9 kwietnia 2018 at 20:12

      daj znać jak smakowało:)

      Odpowiedz
  3. Marianna says

    10 kwietnia 2018 at 14:38

    Pysznie wygląda! Uwielbiam makaron z pesto 🙂

    Odpowiedz
  4. Majka says

    11 kwietnia 2018 at 14:23

    Zrobione ? Fajna alternatywa.

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      15 kwietnia 2018 at 17:57

      ja pozostałą część zjadłam z surowymi warzywami( papryka, marchewka, ogórek) jako dip do maczania.

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Oceń tę receptę:  

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Szukaj

Polub Cooking for Emily na facebooku

Tagi

avocado banany bezglutenowe chia ciastka ciasto ciecierzyca cukinia czekolada daktyle danie dla dzieci do szkoły dynia feta kasza jaglana kotlety kurczak makaron marchewka migdały mięso mleko kokosowe muffinki parmezan pesto placki pomidory płatki owsiane quinoa ryż smoothie sos pomidorowy szparagi szpinak słodkie truskawki w 30 minut wegańskie wegetariańskie zapiekanka zdrowe słodycze ziemniaki zupa śniadanie dla dziecka żurawina

Jesteśmy tu

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

 

rondel

Copyright © 2023 · Foodie Child Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress