Cooking for Emily

Gotowanie dla dzieci, zdrowe przepisy dla całej rodziny

  • Przepisy
  • Kadry z życia
  • Kontakt
  • O mnie
You are here: Home / Bez kategorii / Naleśniki z mąki z ciecierzycy na 3 sposoby

Naleśniki z mąki z ciecierzycy na 3 sposoby

18 kwietnia 2018 by cookingforemily 6 komentarzy

alesniki z maki z ciecierzycy

Wiosna zastała mnie z kilkoma centymetrami za dużo tu i ówdzie. Po zimowych comfortfoodach, po świętach z paschą na śniadanie, obiad i kolację, po powrocie z Grecji, gdzie dużo czasu spędziłam się za stołem… no cóż, czas ogarnąć boczki. Nie za bardzo mi po drodze z dietami, nie mam silnej woli w kwestii jedzenia i w zasadzie każda podejmowana przeze mnie w życiu dieta kończyła się niewypałem. Jedyna, na której udało mi się kiedyś prawie wytrzymać i która nie była jakaś specjalnie uciążliwa to dieta o niskim indeksie glikemicznym. Ta mi jakoś specjalnie nie przeszkadza, chociaż też nie jestem w stanie trzymać się ściśle reguł. Więc ilekroć chcę coś zgubić to w mniejszym lub większym stopniu do niej wracam. Teraz też staram się jeść zgodnie z jej zaleceniami, więc mąka pszenna zamknięta na klucz. Niestety odpada też mąka ryżowa czy jaglana. Postanowiłam więc się zaprzyjaźnić z mąką z ciecierzycy kiedy w weekend zachciało mi się naleśników. Przyjaźni z tego pewnie wielkiej nie będzie, bo nie za bardzo mi odpowiada jej smak, ale dzięki fajnym nadzieniom naleśniki były zjadliwe ( no może nawet oczko wyżej niż zjadliwe:). Podaję więc Wam przepis na te naleśniki z mąki z ciecierzycy bo może się przydać też osobom na diecie bezglutenowej. A tym co nie muszą jeść bezglutenowo ani męczyć się z żadną dietą podpowiadam, że nadzienia można wykorzystać do klasycznych naleśników czy jeszcze lepiej – tortilli.

A ja się nie poddam i jeszcze powalczę z mąką z ciecierzycy- pewnie gdzieś czeka na mnie jakieś jej wydanie, które pokocham ( chociaż obawiam się, że może być to związane ze smażeniem w głębokim tłuszczu, albo dodaniem mnóstwa słodyczy..). Mam w domu książę całą poświęconą mące z ciecierzycy, więc czas poeksperymentować. A Wy macie na nią jakiś sposób?

nalesniki z maki z ciecierzycy


5.0 from 2 reviews
Naleśniki z mąki z ciecierzycy na 3 sposoby
 
Drukuj
Prep time
10 min
Cook time
20 min
Total time
30 min
 
Naleśniki z mąki z ciecierzycy i trzy propozycje nadzienia.
Author: Cooking for Emily
Serves: 8
Ingredients
  • 1 szklanka mąki z ciecierzycy
  • 1 szklanka wody
  • 1 duże jajko
  • ½ łyżeczki przypraw ( u mnie suszona bazylia, oregana i suszony czosnek)
  • trochę soli i pieprzu
  • PROPOZYCJE NADZIENIA
  • 1. pieczone z oliwą i solą bataty, rzogniecione z limonką avocado, feta
  • 2. czarna fasola z puszki przesmażona z cebulą, czosnkiem oraz odrobiną cynamonu i kminu rzymskiego, salsa z pomidorów, czerwonej cebuli i kolendry
  • 3. hummus, grillowana papryka i feta
Instructions
  1. Wszystkie składniki na naleśniki zmiksować na gładką masę.
  2. Odstawić na 15 minut.
  3. Smażyć cienkie naleśniki na patelni z odrobiną oleju
3.5.3229

1 propozycja nadzienie: hummus, grillowana (lub upieczona w piekarniku) papryka i ser feta

2 propozycja nadzienia: upieczone z solą i oliwą bataty, avocado rozgniecione z solą i limonką, feta

3 propozycja nadzienia: salsa z pomidorów, czerwonej cebuli i kolendry z odrobiną oliwy, chilli i soli plus smażona fasola. Można tu użyć czarnej lub czerwonej fasoli z puszki – żeby przygotować pastę, trzeba na oleju podsmażyć pół cebuli i dwa ząbki czosnku, dodać fasolę z zalewą, widelcem na patelni porozgniatać trochę fasolę, dodać mielony kmin rzymski, trochę cynamonu i sól -smażyć aż pasta zgęstnieje (ok 10 mint).

 

 

Related Posts

  • Zapiekane naleśniki z mąki ryżowej z mięsem i cukinią

    Chodziły za mną ostatnio nadziewane naleśniki. Koniecznie z mięsnym farszem i koniecznie pod serowo-pomidorową pierzynką.…

  • Brownie z masłem migdałowym, z dodatkiem mąki z ciecierzycy

    Styczeń to nie jest najlepszy miesiąc na przepisy ciast:) Po pierwsze świąteczne przesycenie słodyczami a…

  • Naleśniki szpinakowe

    Powoli się specjalizuję w przemycaniu zielonego do dań Emilki. Przenigdy nie zjadłaby ona liści szpinaku…

Filed Under: Bez kategorii, Bezglutenowe, Na obiad, Wegetariańskie Tagged With: bataty, bezglutenowe, hummus, mąka ciecierzycy, naleśniki, papryka

« Cynamonowy pudding chia z jabłkami
Pizza na spodzie z kaszy quinoa »

Comments

  1. Majka says

    18 kwietnia 2018 at 13:01

    Podobają mi się nadzienia ? Do naleśników wykorzystam mąkę z zielonego groszku. Tak tylko dla mnie, bo podejrzewam że reszta domowników będzie grymasić.

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      18 kwietnia 2018 at 14:25

      nie próbowałam jej nigdy, smaczna? chociaż jak sobie wyobrażam to pewnie podobna do tej z ciecierzycy, chociaż może nieco słodsza?

      Odpowiedz
  2. Majka says

    19 kwietnia 2018 at 07:45

    Smaczne, czuć oczywiście smak groszku. Naleśniki nie są super elastyczne ale podane z fasolką i salsą smakują wybornie ☺️

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      20 kwietnia 2018 at 08:09

      Te z ciecierzycy nie sa elastyczne jak te z pszennej mąki, ale mi udało się je wszystkie pozawijać:)

      Odpowiedz
  3. ewa says

    28 lipca 2020 at 16:55

    Przeczytalam komentarze i mysle,ze zeby nalesniki byly bardziej elastyczne,to trzba by dodac zmielonego siemienia lnianego,nie wiem tylko ile na te ilosc skladnikow.Trzeba by poeksperymentowac.

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      10 sierpnia 2020 at 20:08

      jak najdziesz czas na eksperymenty to koniecznie daj znać jaki efekt:)

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Oceń tę receptę:  

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Szukaj

Polub Cooking for Emily na facebooku

Tagi

avocado banany bezglutenowe chia ciastka ciasto ciecierzyca cukinia czekolada daktyle danie dla dzieci do szkoły dynia feta kasza jaglana kotlety kurczak makaron marchewka migdały mięso mleko kokosowe muffinki obiad dla rocznego dziecka parmezan placki pomidory płatki owsiane ryż sałatka smoothie sos pomidorowy szparagi szpinak słodkie truskawki w 30 minut wegańskie wegetariańskie zapiekanka zdrowe słodycze ziemniaki zupa śniadanie dla dziecka żurawina

Jesteśmy tu

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

 

rondel

Copyright © 2023 · Foodie Child Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress