Cooking for Emily

Gotowanie dla dzieci, zdrowe przepisy dla całej rodziny

  • Przepisy
  • Kadry z życia
  • Kontakt
  • O mnie
You are here: Home / Przepisy / Bezglutenowe / Pizza na spodzie z kaszy quinoa

Pizza na spodzie z kaszy quinoa

24 kwietnia 2018 by cookingforemily 4 komentarze

pizza-bezglutenowa-kasza-quinoa

Pizza na diecie? Można? Można! Kasza quinoa jako jedna z niewielu kasz ma niski indeks glikemiczny. I druga dobra wiadomość – można z niej zrobić naprawdę doby spód do pizzy. Eksperymentowałam kiedyś z pizzą na spodzie kalafiora i dobra była, chociaż bardziej w kategorii „danie warzywne” niż pizza. Natomiast pizza na spodzie z kaszy quinoa ma ciastową konsystencję, chrupką na bokach co zdecydowanie plasuje ją w kategorii pizza. No jasne – nic nie zastąpi drożdżowego ciasta ale… jest naprawdę smaczna! Co więcej byłam przekonana, że Emilka nią pogardzi jednak bardzo mocno przywiązana do klasycznej domowej pizzy –  ale zjadła z apetytem cały kawałek, powiedziała, że pyszna.. i odmówiła kolejnego:)

Na wierzch możecie położyć swoje ulubione dodatki- u mnie było klasycznie – sos pomidorowy, mozzarella, suszone pomidory i rukola.

pizza-bezglutenowa-kasza-quinoa


5.0 from 1 reviews
Pizza na spodzie z kaszy quinoa
 
Drukuj
Prep time
10 min
Cook time
20 min
Total time
30 min
 
Bezglutenowa pizza na spodzie z kaszy quinoa
Author: Cooking for Emily
Serves: 2
Ingredients
  • ¾ szklanki kaszy quinoa
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka oliwy
  • Dodatki
  • sos pomidorowy (można użyć gotowego - ja podsmażyłam czosnek na oliwie, dodałam passaty pomidorowej z oregano i trochę odparowałam)
  • mozzarella
  • suszone pomidory
  • pesto bazyliowe
  • rukola
Instructions
  1. Kaszę umieścić na gęstym sitku i kilkukrotnie przepłukać wodą.
  2. Następnie przełożyć do miski i zalać wodą - zostawić tak na noc.
  3. Następnego dnia odlać wodę, kaszę ponownie przepłukać kila razy i umieścić w robocie kuchennym.
  4. Dodać do kaszy ¼ szklanki wody, sól i proszek do pieczenia - miksować ok 2 minuty, zbierając z boków kaszę.
  5. Okrągłą formę do pieczenia ciasta, albo patelnię z wyjmowaną rączką rozgrzać w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
  6. Na rozgrzaną formę wylać oliwę i równomiernie rozprowadzić,
  7. Następnie wylać zmiksowaną kaszę i rozprowadzić po spodzie.
  8. Piec 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, następnie przewrócić placek, piec kolejne 5 minut.
  9. Wyjąć formę z piekarnika, na spodzie ułożyć sos pomidorowy, pokrojone suszone pomidory, mozzarellę i pesto.
  10. Piec ok 5-10 minut aż mozzarella się rozpuści.
  11. Podawać z rukolą
3.5.3229

Pomysł na spód pizzy pochodzi z bloga „Oatmeal with a fork”

pizza-bezglutenowa-kasza-quinoa

 

Related Posts

  • Pizza na spodzie z kalafiora

    Na przepisy na pizzę na spodzie z kalafiora trafiałam w sieci co jakiś czas. I chociaż…

  • Szpinakowa tarta na spodzie z kaszy jaglanej

    Dzisiejszy wpis to właściwie bardziej pomysł niż przepis. Pomysł na to jaki sposób zastąpić kruche…

  • Czekoladowa quinoa na śniadanie

    Lubię dobrze i  zdrowo rozpoczynać dzień. Lubię tę świadomość, że mój organizm dostał zastrzyk energii,…

Filed Under: Bezglutenowe, Fit, Na obiad Tagged With: mozzarella, pizza, quinoa

« Naleśniki z mąki z ciecierzycy na 3 sposoby
Sałatka z grillowanymi warzywami, fetą i sosem orzechowo-pietruszkowym »

Comments

  1. Karina says

    25 kwietnia 2018 at 10:17

    Wygląda zacnie! Wypróbuje napewno:) czytasz w moich myślach!

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      26 kwietnia 2018 at 07:44

      no widzisz… zawsze jak jestem na diecie to myślę o tobie i naszym gotowaniu na zmianę:)

      Odpowiedz
      • Karina says

        27 kwietnia 2018 at 14:00

        Ja tez! To były cudowne czasy i wtedy ta dieta jakaś łatwiejsza do zniesienia była ?

        Odpowiedz
  2. Piotr says

    4 maja 2018 at 12:58

    Ooo… Bardzo oryginalny przepis, a pizza wygląda fantastycznie!

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Oceń tę receptę:  

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Szukaj

Polub Cooking for Emily na facebooku

Tagi

avocado banany bezglutenowe chia ciastka ciasto ciecierzyca cukinia czekolada daktyle danie dla dzieci do szkoły dynia feta kasza jaglana kotlety kurczak makaron marchewka migdały mięso mleko kokosowe muffinki parmezan pesto placki pomidory płatki owsiane quinoa ryż smoothie sos pomidorowy szparagi szpinak słodkie truskawki w 30 minut wegańskie wegetariańskie zapiekanka zdrowe słodycze ziemniaki zupa śniadanie dla dziecka żurawina

Jesteśmy tu

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

 

rondel

Copyright © 2023 · Foodie Child Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress