Cooking for Emily

Gotowanie dla dzieci, zdrowe przepisy dla całej rodziny

  • Przepisy
  • Kadry z życia
  • Kontakt
  • O mnie
You are here: Home / Przepisy / Na obiad / Sałatka z grillowanymi warzywami, fetą i sosem orzechowo-pietruszkowym

Sałatka z grillowanymi warzywami, fetą i sosem orzechowo-pietruszkowym

8 maja 2018 by cookingforemily Leave a Comment

salatka-a-grillowanymi-warzywami

I jak tam po majówce? Było grillowane? U nas troszkę w niedzielę, bez ekstrawagancji raczej klasycznie. To znaczy klasycznie w moim wydaniu bo mam swój ulubiony (klasyczny:) zestaw na grilla. Zwykle to są kotleciki ze skórką z cytryny, kminem, czosnkiem, ziołami i chilli ( tym razem dodałam też cukinię) i obowiązkowo sałatka z grillowanymi warzywami ( cukinią, bakłażanem, papryką i cebulą) z dodatkiem fety i sosu orzechowo-pietruszkowego. Ta sałatka to absolutny must have każdego grilla u nas. Niestety trochę wydłuża czas grillowania i oczekiwania na danie główne więc wiedząc to, rozpalały grilla dużo wcześniej zanim wszyscy będą głodni:)

Warzywa najpierw obtaczam w oliwie z dodatkiem przypraw, następnie grilluję, po ostygnięciu kroję na mniejsze kawałki, dodaję sałatę, kawałki fety i sos na bazie oliwy, soku z cytryny z mielonymi orzechami włoskimi, czosnkiem i natką pietruszki. Na potrzeby zdjęcia ułożyłam wszystko ładnie na talerzyku ale w rzeczywistości wszystko mieszam w misce – niestety nie wygląda to potem zbyt pięknie, ale sos pokrywa wszystko, feta się kruszy i oblepia warzywa  i wszyskie aromaty się mieszają. Sałatka jest wyjątkowa pod względem smaków – grillowane na ogniu warzywa mają swój niepowtarzalny aromat, a pietruszkowo – orzechowy sos dopełnia całość. A wiecie co jest w sałatce najlepsze? Grillowana cebula! słodkawa, opalona ogniem, przepyszna. Dajcie jej dużo:)

salatka-a-grillowanymi-warzywami

Sałatka z grillowanymi warzywami, fetą i sosem orzechowo-pietruszkowym
 
Drukuj
Prep time
15 min
Cook time
30 min
Total time
45 min
 
Moje ulubione danie z grilla - nieodłączny składnik naszego każdego grillowania - pyszna sałatka z grillowanymi warzywami i fetą w orzechowo-pietruszkowym sosie
Author: Cooking for Emily
Serves: 4
Ingredients
  • Warzywa do grillowania:
  • 2 cukinie
  • 1-2 bakłażany
  • 2 papryki
  • 2 cebule
  • ¼ szklanki oliwy, 1 łyżeczka przypraw ( oregano, bazylia, rozmaryn, ewentualnie suszone chilli), sól
  • 1 główka sałaty
  • 150 g sera feta
  • SOS:
  • garść orzechów włoskich
  • 1 ząbek czosnku
  • pół pęczka natki pietruszki
  • ¼ szklanki oliwy
  • sok z połowy cytryny
  • sól, pieprz do smaku
Instructions
  1. Warzywa umyć, cukinię i bakłażana pokroić w plasterki, paprykę w paski, cebulę w ósemki wzdłóż (jak duża to gęściej w 16tki).
  2. Oliwę z solą i przyprawami wymieszać w misce
  3. Warzywa przełożyć do dużej miski, zalać oliwą i dobrze wymieszać.
  4. Grillować na dobrze rozgrzanym grillu, z obu stron, przekładać do miski.
  5. Warzywa po przestygnięciu pokroić na mniejsze kawałki ( albo zostawić w całości)
  6. SOS - zmielić orzechy, dodać posiekaną natkę pietruszki i posiekany czosnek, oliwę, sok z cytryny i sól, pieprz - zmiksować na gładki sos.
  7. Warzywa obroczyć w sosie,
  8. Sałatę porwać na kawałki - zmieszać z warzywami i pokruszoną fetą.
3.5.3229

salatka-a-grillowanymi-warzywami

Related Posts

  • Tarta z grillowanymi warzywami i kurczakiem

    Tarta z grillowanymi warzywami brzmi lepiej niż tarta z resztkami po grillowaniu:) ale prawda jest…

  • Placki z kaszy quinoa z warzywami i jakiem w koszulce

    Placki (kotlety) z kaszy quinoa już wcześniej gościły na blogu w wersji z fetą i szpinakiem, dziś…

  • Zupa z cukinii z fetą i grzankami

    Jest taki czas w środku lata kiedy jemy codziennie cukinię. Niezależnie ile się jej zasieje,…

Filed Under: Na obiad, Sałatki, Wegetariańskie Tagged With: bakłażan, bezglutenowe, cukinia, feta, grill, papryka, sałatka

« Pizza na spodzie z kaszy quinoa
Labneh z rabarbarem gotowanym w soku pomarańczowym »

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena Przepisu




Oceń tę receptę:  

Ta strona używa Akismet do redukcji spamu. Dowiedz się, w jaki sposób przetwarzane są dane Twoich komentarzy.

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Szukaj

Polub Cooking for Emily na facebooku

Tagi

avocado banany bezglutenowe chia ciastka ciasto ciecierzyca cukinia czekolada daktyle danie dla dzieci do szkoły dynia feta kasza jaglana kotlety kurczak makaron marchewka migdały mięso mleko kokosowe muffinki parmezan pesto placki pomidory płatki owsiane quinoa ryż smoothie sos pomidorowy szparagi szpinak słodkie truskawki w 30 minut wegańskie wegetariańskie zapiekanka zdrowe słodycze ziemniaki zupa śniadanie dla dziecka żurawina

Jesteśmy tu

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

 

rondel

Copyright © 2025 · Foodie Child Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress