I jak tam po majówce? Było grillowane? U nas troszkę w niedzielę, bez ekstrawagancji raczej klasycznie. To znaczy klasycznie w moim wydaniu bo mam swój ulubiony (klasyczny:) zestaw na grilla. Zwykle to są kotleciki ze skórką z cytryny, kminem, czosnkiem, ziołami i chilli ( tym razem dodałam też cukinię) i obowiązkowo sałatka z grillowanymi warzywami ( cukinią, bakłażanem, papryką i cebulą) z dodatkiem fety i sosu orzechowo-pietruszkowego. Ta sałatka to absolutny must have każdego grilla u nas. Niestety trochę wydłuża czas grillowania i oczekiwania na danie główne więc wiedząc to, rozpalały grilla dużo wcześniej zanim wszyscy będą głodni:)
Warzywa najpierw obtaczam w oliwie z dodatkiem przypraw, następnie grilluję, po ostygnięciu kroję na mniejsze kawałki, dodaję sałatę, kawałki fety i sos na bazie oliwy, soku z cytryny z mielonymi orzechami włoskimi, czosnkiem i natką pietruszki. Na potrzeby zdjęcia ułożyłam wszystko ładnie na talerzyku ale w rzeczywistości wszystko mieszam w misce – niestety nie wygląda to potem zbyt pięknie, ale sos pokrywa wszystko, feta się kruszy i oblepia warzywa i wszyskie aromaty się mieszają. Sałatka jest wyjątkowa pod względem smaków – grillowane na ogniu warzywa mają swój niepowtarzalny aromat, a pietruszkowo – orzechowy sos dopełnia całość. A wiecie co jest w sałatce najlepsze? Grillowana cebula! słodkawa, opalona ogniem, przepyszna. Dajcie jej dużo:)
- Warzywa do grillowania:
- 2 cukinie
- 1-2 bakłażany
- 2 papryki
- 2 cebule
- ¼ szklanki oliwy, 1 łyżeczka przypraw ( oregano, bazylia, rozmaryn, ewentualnie suszone chilli), sól
- 1 główka sałaty
- 150 g sera feta
- SOS:
- garść orzechów włoskich
- 1 ząbek czosnku
- pół pęczka natki pietruszki
- ¼ szklanki oliwy
- sok z połowy cytryny
- sól, pieprz do smaku
- Warzywa umyć, cukinię i bakłażana pokroić w plasterki, paprykę w paski, cebulę w ósemki wzdłóż (jak duża to gęściej w 16tki).
- Oliwę z solą i przyprawami wymieszać w misce
- Warzywa przełożyć do dużej miski, zalać oliwą i dobrze wymieszać.
- Grillować na dobrze rozgrzanym grillu, z obu stron, przekładać do miski.
- Warzywa po przestygnięciu pokroić na mniejsze kawałki ( albo zostawić w całości)
- SOS - zmielić orzechy, dodać posiekaną natkę pietruszki i posiekany czosnek, oliwę, sok z cytryny i sól, pieprz - zmiksować na gładki sos.
- Warzywa obroczyć w sosie,
- Sałatę porwać na kawałki - zmieszać z warzywami i pokruszoną fetą.
Dodaj komentarz