Cooking for Emily

Gotowanie dla dzieci, zdrowe przepisy dla całej rodziny

  • Przepisy
  • Kadry z życia
  • Kontakt
  • O mnie
You are here: Home / Przepisy / Na obiad / Orzechowe klopsiki z kaszy quinoa i ciecierzycy

Orzechowe klopsiki z kaszy quinoa i ciecierzycy

21 czerwca 2018 by cookingforemily Leave a Comment

orzechowe klopsiki z kaszy quinoa i ciecierzycy

Bardzo lubię tajskie smaki, na blogu może tego nie widać, bo staram się tu umieszczać (w większości) przepisy , które też mogą zjeść dzieci a tajskie dania zwykle należą do ostrych i odważnych smaków. Często jednak w domu robie tak zwanego tajszczaka czyli danie z tym co akurat mam w lodówce ( różne warzywa, mięso, tofu albo krewetki) z pastą chilli, mlekiem kokosowym, trawą cytrynową, liśćmi limonki, na końcu doprawione sosami sojowy i rybny, brązowym cukrem i sokiem z limonki. To mój sposób na dyżurną potrawkę. Gdzie tylko mogę próbuję tajskich dań i chętnie testuję różne przepisy. Ten na orzechowe klopsiki z kaszy quinoa i ciecierzycy, który dziś na blogu,  pochodzi z książki „Everyday cooking” autorki bloga Miminalist Baker’s, którą polecam – znajdziecie tam mnóstwo inspiracji na wegańskie dania, ale tego rodzaju, które spokojnie można podać i zagorzałym mięsożercom (burgery, pasty, zapiekanki etc).

Klopsiki są mocno orzechowe bo w ich skład wchodzi masło orzechowe i pokruszone orzeszki a do tego jeszcze całość skropiona jest sosem orzechowym więc wielbiciele fistaszków i masła orzechowego będą zachwyceni.


Orzechowe klopsiki z kaszy quinoa i ciecierzycy
 
Drukuj
Prep time
30 min
Cook time
25 min
Total time
55 min
 
Klopsiki z kaszy quinoa z ciecierzycą i orzeszkami ziemnymi z sałatką z marchewki i kiełków w sosie orzeszkowym
Ingredients
  • KLOPSIKI
  • puszka ciecierzycy w zalewie
  • ½ szklanki ugotowanej kaszy quinoa
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • ¼ szklanki posiekanej kolendry
  • ¼ posiekanego szczypiorku
  • 1 łyżeczka sosu chilli
  • ¾ - 1 szklanka orzeszków ziemnych - można zamienić na bułkę tartą ale dodać jej mniej
  • trochę pokruszonych orzeszkow do obtoczenia klopsików (opcjonalnie)
  • SAŁATKA
  • 4 marchewki
  • garść kolendry
  • garść orzeszków ziemnych
  • garść kiełków fasoli mung (opcjonalnie)
  • SOS
  • 3 łyżki masła orzechowego
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • 1 łyżeczka soku z limonki
  • ½ łyżeczki sosu chilli (opcjonalnie)
  • 2-3 łyżki gorącej wody
Instructions
  1. Odsączyć ciecierzycę.
  2. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.
  3. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia ułożyć ciecierzycę i piec ok 10 minut, aż się lekko wysuszy.
  4. Dodać ciecierzycę do robota kuchennego, i pulsacyjnie rozdrobnić (można też rozgnieść widelcem).
  5. Orzeszki rozdrobnić w mikserze.
  6. Wszystkie składniki umieścić w misce i dokładnie wymieszać. Orzeszki/bułkę tartą dozować tak, żeby uzyskać zwartą masę z której będzie można ulepić klopsiki.
  7. Można je dodatkowo obtoczyć w pokruszonych orzechach.
  8. Odstawić na minimum 2 godziny do lodówki.
  9. Przygotować sos: Wszystkie składniki umieścić w słoiku i dokładnie wymieszać.
  10. Marchewkę pokroić w cienkie wstążki ( najlepiej obieraczką) i blanszować przez 3 minuty we wrzątku, odstawić do odsączenia na sitku.
  11. Z masy uformować klopsiki, dobrze je zbijając w rękach.
  12. Blachę do pieczenie wyłożyć papierem, ułożyć na niej klopsiki i pokropić oliwą.
  13. Piec ok 15 minut i w połowie pieczenie przewrócić na drugą stronę.
  14. Klopsiki podawać z marchewką (można dodać kiełki) kolendrą i orzeszkami, polane sosem.
3.5.3251

 

Related Posts

  • Czekoladowa quinoa na śniadanie

    Lubię dobrze i  zdrowo rozpoczynać dzień. Lubię tę świadomość, że mój organizm dostał zastrzyk energii,…

  • Pizza na spodzie z kaszy quinoa

    Pizza na diecie? Można? Można! Kasza quinoa jako jedna z niewielu kasz ma niski indeks…

  • Placki z kaszy quinoa z warzywami i jakiem w koszulce

    Placki (kotlety) z kaszy quinoa już wcześniej gościły na blogu w wersji z fetą i szpinakiem, dziś…

Filed Under: Na obiad, Wegetariańskie Tagged With: ciecierzyca, klopsiki, masło orzechowe, orzeszki ziemne, quinoa, wegańskie, wegetariańskie

« Crumble z truskawkami
Pieczony naleśnik czyli dutch baby »

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Oceń tę receptę:  

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Szukaj

Polub Cooking for Emily na facebooku

Tagi

avocado banany bezglutenowe chia ciastka ciasto ciecierzyca cukinia czekolada daktyle danie dla dzieci do szkoły dynia feta kasza jaglana kotlety kurczak makaron marchewka migdały mięso mleko kokosowe muffinki parmezan pesto placki pomidory płatki owsiane quinoa ryż smoothie sos pomidorowy szparagi szpinak słodkie truskawki w 30 minut wegańskie wegetariańskie zapiekanka zdrowe słodycze ziemniaki zupa śniadanie dla dziecka żurawina

Jesteśmy tu

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

 

rondel

Copyright © 2023 · Foodie Child Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress