Bardzo lubię tajskie smaki, na blogu może tego nie widać, bo staram się tu umieszczać (w większości) przepisy , które też mogą zjeść dzieci a tajskie dania zwykle należą do ostrych i odważnych smaków. Często jednak w domu robie tak zwanego tajszczaka czyli danie z tym co akurat mam w lodówce ( różne warzywa, mięso, tofu albo krewetki) z pastą chilli, mlekiem kokosowym, trawą cytrynową, liśćmi limonki, na końcu doprawione sosami sojowy i rybny, brązowym cukrem i sokiem z limonki. To mój sposób na dyżurną potrawkę. Gdzie tylko mogę próbuję tajskich dań i chętnie testuję różne przepisy. Ten na orzechowe klopsiki z kaszy quinoa i ciecierzycy, który dziś na blogu, pochodzi z książki „Everyday cooking” autorki bloga Miminalist Baker’s, którą polecam – znajdziecie tam mnóstwo inspiracji na wegańskie dania, ale tego rodzaju, które spokojnie można podać i zagorzałym mięsożercom (burgery, pasty, zapiekanki etc).
Klopsiki są mocno orzechowe bo w ich skład wchodzi masło orzechowe i pokruszone orzeszki a do tego jeszcze całość skropiona jest sosem orzechowym więc wielbiciele fistaszków i masła orzechowego będą zachwyceni.
- KLOPSIKI
- puszka ciecierzycy w zalewie
- ½ szklanki ugotowanej kaszy quinoa
- 1 łyżka cukru trzcinowego
- 2 łyżki masła orzechowego
- 2 łyżki sosu sojowego
- ¼ szklanki posiekanej kolendry
- ¼ posiekanego szczypiorku
- 1 łyżeczka sosu chilli
- ¾ - 1 szklanka orzeszków ziemnych - można zamienić na bułkę tartą ale dodać jej mniej
- trochę pokruszonych orzeszkow do obtoczenia klopsików (opcjonalnie)
- SAŁATKA
- 4 marchewki
- garść kolendry
- garść orzeszków ziemnych
- garść kiełków fasoli mung (opcjonalnie)
- SOS
- 3 łyżki masła orzechowego
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżeczka brązowego cukru
- 1 łyżeczka soku z limonki
- ½ łyżeczki sosu chilli (opcjonalnie)
- 2-3 łyżki gorącej wody
- Odsączyć ciecierzycę.
- Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.
- Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia ułożyć ciecierzycę i piec ok 10 minut, aż się lekko wysuszy.
- Dodać ciecierzycę do robota kuchennego, i pulsacyjnie rozdrobnić (można też rozgnieść widelcem).
- Orzeszki rozdrobnić w mikserze.
- Wszystkie składniki umieścić w misce i dokładnie wymieszać. Orzeszki/bułkę tartą dozować tak, żeby uzyskać zwartą masę z której będzie można ulepić klopsiki.
- Można je dodatkowo obtoczyć w pokruszonych orzechach.
- Odstawić na minimum 2 godziny do lodówki.
- Przygotować sos: Wszystkie składniki umieścić w słoiku i dokładnie wymieszać.
- Marchewkę pokroić w cienkie wstążki ( najlepiej obieraczką) i blanszować przez 3 minuty we wrzątku, odstawić do odsączenia na sitku.
- Z masy uformować klopsiki, dobrze je zbijając w rękach.
- Blachę do pieczenie wyłożyć papierem, ułożyć na niej klopsiki i pokropić oliwą.
- Piec ok 15 minut i w połowie pieczenie przewrócić na drugą stronę.
- Klopsiki podawać z marchewką (można dodać kiełki) kolendrą i orzeszkami, polane sosem.
Klopsiki – fajny przepis, szybkie w przygotowaniu (moje czekały w lodówce tylko 30 min), nie rozpadają się po upieczeniu. W przepisie brakuje info w jakiej temperaturze piec 🙂 ja wybrałam 180 st i po 15 min wyszły ciut za suche. Ponieważ w masie nie ma nic surowego, wydaje mi się, że wystarczy piec przez 10 min. W każdym razie dzięki za dobry przepis!