Cooking for Emily

Gotowanie dla dzieci, zdrowe przepisy dla całej rodziny

  • Przepisy
  • Kadry z życia
  • Kontakt
  • O mnie
You are here: Home / Kadry z życia / Paryż w maju

Paryż w maju

3 czerwca 2018 by cookingforemily 4 komentarze

Co roku w maju z moją przyjaciółką Renią jedziemy na kilka dni do Paryża. Jakoś tak się składa, że co roku na trochę dłużej więc nie wiem co będzie za kilka lat:). Jest to nasz  przyjemnościowy i hedonistyczny wyjazd z mocno kulturalnym zacięciem i mnóstwem zrobionych kroków. Całe  dni chodzimy po mieście, odwiedzając najlepsze wystawy i muzea, jemy pyszności i pijemy wino, i od czasu do czasu robimy jakieś zakupy. Mamy też swoje stałe punkty np. zawsze Pompidou i moje ukochane paryskie muzeum – Maillol, obowiązkowo odwiedzamy też targi staroci ( Renia zwozi nałogowo popielniczki chociaż sama nie pali a ja poluję na winyle i drobiazgi do zdjęć jedzenia- w tym roku przywiozłam z kilogram sztućców). Tym razem wzięłam też ze sobą aparat ale nie zrobiłam za dużo zdjęć. Jakoś tak tam jest, że zwykle więcej patrzę i przeżywam niż robię zdjęcia ale coś tam jest więc wrzucam.

 Do Le Loir dans la la Theiere  trafiłyśmy z polecenia naszego gospodarza z airbnb. I rzeczywiście było pysznie – domowe ciasta, domowych rozmiarów, najlepsza beza z kremem kasztanowym – obłędna.

Tym razem mieszałyśmy przy kanale St Martin i muszę powiedzieć z całą pewnością, że to moja ulubiona dzielnica w Paryżu. Żywa, bezpretensjonalna, pełna klimatycznych knajpek z pysznościami. No i kanałek, gdzie co wieczór przy ładnej pogodzie pełno młodych ludzi i ciągła impreza.

widok ze schodów w Pompidou

Musee Maillol – moje ulubione muzeum w Paryżu. Każda wystawa na której tam byłam była doskonała! A byłam już na wielu wystawach tam a pierwszy raz w 2000 na Fridzie Khalo. Więc można iść w ciemno. I tak było tym razem, bo o istnieniu pana Foujita wcześniej nie wiedziałam.

Marche des Enfants Rouges warto odwiedzić żeby zjeść nie drogi obiad z wybranej kuchni świata, my tym razem postawiłyśmy na libańskie frykasy.

nad Sekwaną

nad Sekwaną

pod domem Serge’a Gainsbourga

Related Posts

  • Mazurskie wakacje

    Dziś niekulinarnie, tylko wspominkowo - kilka kadrów z naszych mazurskich wakacji w Ulnowie.

  • Wielkanocne migawki

      Kilka kadrów z przerwy wielkanocnej. Pogoda dopisała więc większość czasu spędziliśmy w ogrodzie. No…

  • Dzień Dobry

    Dzień Dobry Mam na imię Dorota i jestem mamą obecnie 22 miesięcznej Emilki. To przede…

Filed Under: Kadry z życia Tagged With: paryż, podróże

« Pieczony kalafior z sosem tahini i granatem
Ziemniaczana sałatka ze szparagami w pesto »

Comments

  1. Kulinarne Wyskoki says

    3 czerwca 2018 at 15:05

    Ach, ten Paryż! To miasto jest wyjątkowe 🙂 Super zdjęcia!

    Odpowiedz
  2. Ewa says

    3 czerwca 2018 at 18:49

    Całe wieki nie byłam w Paryżu i w ogóle mnie tam ciągnęło, ale po Twoim wpisie… hmmm, może warto „przeprosić się” z tym miastem 🙂

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      3 czerwca 2018 at 19:48

      Ja uwielbiam. Mieszkałam tam przez rok i wracam regularnie. Mam swoje ulubione miejscówki i wspomnienia. Ale zgadzam się, że Paryż w stricte turystycznych miejscach jest nieznośny. Montmartre stał się koszmarem, pod wieżą czy pod Sacre-Coeur badziew, tłok i jarmark. Ale poza turystycznymi szlakami jest naprawdę piękny. Warto

      Odpowiedz
  3. Majka says

    3 czerwca 2018 at 22:34

    Jest klimat ?

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena Przepisu




Ta strona używa Akismet do redukcji spamu. Dowiedz się, w jaki sposób przetwarzane są dane Twoich komentarzy.

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Szukaj

Polub Cooking for Emily na facebooku

Tagi

avocado banany bezglutenowe chia ciastka ciasto ciecierzyca cukinia czekolada daktyle danie dla dzieci do szkoły dynia feta kasza jaglana kotlety kurczak makaron marchewka migdały mięso mleko kokosowe muffinki parmezan pesto placki pomidory płatki owsiane quinoa ryż smoothie sos pomidorowy szparagi szpinak słodkie truskawki w 30 minut wegańskie wegetariańskie zapiekanka zdrowe słodycze ziemniaki zupa śniadanie dla dziecka żurawina

Jesteśmy tu

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

 

rondel

Copyright © 2025 · Foodie Child Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress