Ta ziemniaczana sałatka powinna się raczej nazywać pochwała wiosny bo w jej skład wchodzi to co wiosną najlepsze- młode ziemniaczki, szparagi i mnóstwo ziół. Bardzo aromatyczna, z bazylią, koperkiem i natką pietruszki oraz czosnkiem, z dodatkiem jajek przepiórczych i parmezanu. Bardzo prosta bo właściwie z trzech podstawowych składników plus sos ale bardzo kompletna w smaku.
Emilka na wakacjach z dziadkami w Portugalii, niestety mają tam znacznie gorszą pogodę niż my w Polsce no ale kto by się spodziewał takiego lata jakie mamy teraz. Ja miałam nadrobić różne towarzyskie spotkania i ogarnąć tysiąc rzeczy w domu i co robię wieczorami… oglądam „Gilmore Girls”. Wkręciłam się tak samo jak 18 lat temu kiedy była pierwsza emisja w TV. Powiadam Wam, Netflix to przekleństwo.
- 800 g ziemniaków młodych
- pęczek szparagów
- jajka przepiórcze (15 sztuk) - można zastąpić zwykłymi jajkami ok 5 sztuk
- 50 g parmezanu
- pesto:
- ok 50 g orzeszków piniowych i/lub płatków migdałowych ( ja miałam mieszankę)
- 2 ząbki czosnku
- 2 duże garście mieszanych ziół - u mnie bazylia, koperek i natka pietruszki
- 100 ml oliwy
- 3 łyżki octu (winny albo ryżowy) albo 2 łyżki soku z cytryny
- sól, pieprz do smaku
- Ziemniaki ugotować w łupinkach, ostudzić, obrać i pokroić w plasterki.
- Jajka ugotować, obrać i przekroić na połówki ( duże jajka posiekać w kostkę)
- Szparagi pozbawić końcówek, obrać, pokroić na kawałki ( każdy szparag na 3 części) i ugotować. Parmezan zetrzeć.
- Pesto zmiksować na gładko.
- Wymieszać składniki sałatki z pesto, odstawić na minimum 30 minut, żeby się przegryzła.
Majka says
Wspaniała ❤️ Podana do obiadu! O tej porze to „Must be” ?
cookingforemily says
idealna na taką pogodę, obiad na zimno:)
Konrad Michalski says
Mniam! Pyszny, zielony przepis. Koniecznie muszę spróbować!
Kamila says
Mega zielony przepis. Widać, że samo zdrowie!
Karolina says
Prawdziwa bomba witaminowa! Mniam!
Ewa says
bardzo fajne danie. Smakuję wyśmienicie. Polecam.
cookingforemily says
dziękuję:)