Cooking for Emily

Gotowanie dla dzieci, zdrowe przepisy dla całej rodziny

  • Przepisy
  • Kadry z życia
  • Kontakt
  • O mnie
You are here: Home / Przepisy / Bezglutenowe / Ziemniaczana sałatka ze szparagami w pesto

Ziemniaczana sałatka ze szparagami w pesto

6 czerwca 2018 by cookingforemily 7 komentarzy

ziemniaczana-salatka-szparagi-pesto

Ta ziemniaczana sałatka powinna się raczej nazywać pochwała wiosny bo w jej skład wchodzi to co wiosną najlepsze- młode ziemniaczki, szparagi i mnóstwo ziół. Bardzo aromatyczna, z bazylią, koperkiem i natką pietruszki oraz czosnkiem, z dodatkiem jajek przepiórczych i parmezanu. Bardzo prosta bo właściwie z trzech podstawowych składników plus sos ale bardzo kompletna w smaku.

Emilka na wakacjach z dziadkami w Portugalii, niestety mają tam znacznie gorszą pogodę niż my w Polsce no ale kto by się spodziewał takiego lata jakie mamy teraz. Ja miałam nadrobić różne towarzyskie spotkania i ogarnąć tysiąc rzeczy w domu i co robię wieczorami… oglądam „Gilmore Girls”. Wkręciłam się tak samo jak 18 lat temu kiedy była pierwsza emisja w TV. Powiadam Wam, Netflix to przekleństwo.

ziemniaczana-salatka-szparagi-pesto

5.0 from 4 reviews
Ziemniaczana sałatka ze szparagami w pesto
 
Drukuj
Prep time
20 min
Cook time
25 min
Total time
45 min
 
Wiosenna ziemniaczana sałatka ze szparagami i jajkami przepiórczymi w pesto
Author: Cooking for Emily
Serves: 5
Ingredients
  • 800 g ziemniaków młodych
  • pęczek szparagów
  • jajka przepiórcze (15 sztuk) - można zastąpić zwykłymi jajkami ok 5 sztuk
  • 50 g parmezanu
  • pesto:
  • ok 50 g orzeszków piniowych i/lub płatków migdałowych ( ja miałam mieszankę)
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 duże garście mieszanych ziół - u mnie bazylia, koperek i natka pietruszki
  • 100 ml oliwy
  • 3 łyżki octu (winny albo ryżowy) albo 2 łyżki soku z cytryny
  • sól, pieprz do smaku
Instructions
  1. Ziemniaki ugotować w łupinkach, ostudzić, obrać i pokroić w plasterki.
  2. Jajka ugotować, obrać i przekroić na połówki ( duże jajka posiekać w kostkę)
  3. Szparagi pozbawić końcówek, obrać, pokroić na kawałki ( każdy szparag na 3 części) i ugotować. Parmezan zetrzeć.
  4. Pesto zmiksować na gładko.
  5. Wymieszać składniki sałatki z pesto, odstawić na minimum 30 minut, żeby się przegryzła.
3.5.3251

 

Related Posts

  • Zapiekanka ze szparagami na chlebie

    Ten rok to nie jest rok w którym przekonałam Emilkę do jedzenia szparagów, niestety. Rok…

  • Pesto ze szparagów do makaronu

    Po pierwszym dość nieudanym spotkaniu Emilki ze szparagami zrobiłam drugie podejście. Postanowiłam podejść do tematu…

  • Kluski z ricotty i parmezanu ze szparagami

    Przedwczoraj usłyszałam na straganie z warzywami jak sprzedawca mówił do kupującego przede mną - "trzeba…

Filed Under: Bezglutenowe, Na obiad, Sałatki, Wegetariańskie Tagged With: bezglutenowe, jajka, pesto, sałatka, szparagi, wegetariańskie, ziemniaki

« Paryż w maju
Crumble z truskawkami »

Comments

  1. Majka says

    10 czerwca 2018 at 18:22

    Wspaniała ❤️ Podana do obiadu! O tej porze to „Must be” ?

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      10 czerwca 2018 at 18:47

      idealna na taką pogodę, obiad na zimno:)

      Odpowiedz
  2. Konrad Michalski says

    11 czerwca 2018 at 09:21

    Mniam! Pyszny, zielony przepis. Koniecznie muszę spróbować!

    Odpowiedz
  3. Kamila says

    12 czerwca 2018 at 08:52

    Mega zielony przepis. Widać, że samo zdrowie!

    Odpowiedz
  4. Karolina says

    12 czerwca 2018 at 10:48

    Prawdziwa bomba witaminowa! Mniam!

    Odpowiedz
  5. Ewa says

    11 lutego 2021 at 11:16

    bardzo fajne danie. Smakuję wyśmienicie. Polecam.

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      14 lutego 2021 at 13:59

      dziękuję:)

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Oceń tę receptę:  

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Szukaj

Polub Cooking for Emily na facebooku

Tagi

avocado banany bezglutenowe chia ciastka ciasto ciecierzyca cukinia czekolada daktyle danie dla dzieci do szkoły dynia feta kasza jaglana kotlety kurczak makaron marchewka migdały mięso mleko kokosowe muffinki parmezan pesto placki pomidory płatki owsiane quinoa ryż smoothie sos pomidorowy szparagi szpinak słodkie truskawki w 30 minut wegańskie wegetariańskie zapiekanka zdrowe słodycze ziemniaki zupa śniadanie dla dziecka żurawina

Jesteśmy tu

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

 

rondel

Copyright © 2023 · Foodie Child Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress