Ta ziemniaczana sałatka powinna się raczej nazywać pochwała wiosny bo w jej skład wchodzi to co wiosną najlepsze- młode ziemniaczki, szparagi i mnóstwo ziół. Bardzo aromatyczna, z bazylią, koperkiem i natką pietruszki oraz czosnkiem, z dodatkiem jajek przepiórczych i parmezanu. Bardzo prosta bo właściwie z trzech podstawowych składników plus sos ale bardzo kompletna w smaku.
Emilka na wakacjach z dziadkami w Portugalii, niestety mają tam znacznie gorszą pogodę niż my w Polsce no ale kto by się spodziewał takiego lata jakie mamy teraz. Ja miałam nadrobić różne towarzyskie spotkania i ogarnąć tysiąc rzeczy w domu i co robię wieczorami… oglądam „Gilmore Girls”. Wkręciłam się tak samo jak 18 lat temu kiedy była pierwsza emisja w TV. Powiadam Wam, Netflix to przekleństwo.
- 800 g ziemniaków młodych
- pęczek szparagów
- jajka przepiórcze (15 sztuk) - można zastąpić zwykłymi jajkami ok 5 sztuk
- 50 g parmezanu
- pesto:
- ok 50 g orzeszków piniowych i/lub płatków migdałowych ( ja miałam mieszankę)
- 2 ząbki czosnku
- 2 duże garście mieszanych ziół - u mnie bazylia, koperek i natka pietruszki
- 100 ml oliwy
- 3 łyżki octu (winny albo ryżowy) albo 2 łyżki soku z cytryny
- sól, pieprz do smaku
- Ziemniaki ugotować w łupinkach, ostudzić, obrać i pokroić w plasterki.
- Jajka ugotować, obrać i przekroić na połówki ( duże jajka posiekać w kostkę)
- Szparagi pozbawić końcówek, obrać, pokroić na kawałki ( każdy szparag na 3 części) i ugotować. Parmezan zetrzeć.
- Pesto zmiksować na gładko.
- Wymieszać składniki sałatki z pesto, odstawić na minimum 30 minut, żeby się przegryzła.
Wspaniała ❤️ Podana do obiadu! O tej porze to „Must be” ?
idealna na taką pogodę, obiad na zimno:)
Mniam! Pyszny, zielony przepis. Koniecznie muszę spróbować!
Mega zielony przepis. Widać, że samo zdrowie!
Prawdziwa bomba witaminowa! Mniam!
bardzo fajne danie. Smakuję wyśmienicie. Polecam.
dziękuję:)