Cooking for Emily

Gotowanie dla dzieci, zdrowe przepisy dla całej rodziny

  • Przepisy
  • Kadry z życia
  • Kontakt
  • O mnie
You are here: Home / Przepisy / Do szkoły / Zawijane bułeczki drożdżowe z pomidorami i fetą

Zawijane bułeczki drożdżowe z pomidorami i fetą

3 lipca 2018 by cookingforemily 4 komentarze

zawijane-buleczki-drodzdzowe-z-pomidorami-feta

Te zawijane bułeczki drożdżowe to właściwie połączenie pizzy z muffinkami. Drożdżowe ciasto posmarowane koncentratem, posypane fetą, oliwkami i suszonymi pomidorami oraz oregano, zawinięte w rulon, pocięte na kawałki i upieczone w formie na muffinki. Oczywiście można by było z tych proporcji zrobić jedną dużą pizzę ale takie bułeczki- muffinki lepiej się transportują i przechwytują więc są idealne do wzięcia gdzieś ze sobą.

U nas zaczął się sezon wakacyjny, Emilka już u babci więc w domu lekki rozprężenie kuchenne, nie gotuję tak często, częściej jemy na mieście, więc pewnie trochę to przełoży się na aktywność na blogu. Chociaż w weekend jadę do mojej mamy na wieś co też działa na mnie zawsze inspirująco, zaczęły się maliny i szpinak- więc mam nadzieję ogródek mnie natchnie do gotowania i ekseprymentowania.

zawijane-buleczki-drodzdzowe-z-pomidorami-feta

Przepis ten wymyśliłam na konkurs Apetiny i przyniósł mi szczęście a konkretnie drugą nagrodę, więc jest to dla mnie szczęśliwy przepis. Mam nadzieję, że Wam posmakuje.

Uwaga- w przepisie jest czas przygotowania 30 minut ale to jest czynny czas. Jak chcecie oszacować całość to trzeba doliczyć czas wyrastania ciasta – czyli 1.5 h.

5.0 from 3 reviews
Zawijane bułeczki drożdżowe z pomidorami i fetą
 
Drukuj
Prep time
30 min
Cook time
20 min
Total time
50 min
 
Zawijane bułeczki drożdżowe z fetą i pomidorami, przypominające w smaku pizze, doskonałe na przekąskę czy drugie śniadanie
Serves: 12
Ingredients
  • Ciasto:
  • 250 g mąki
  • połowa opakowania drożdży ( 3,5 g)
  • ¼ łyżeczki cukru
  • ½ szklanki wody
  • 1 łyżka oliwy
  • nadzienie:
  • 70 g twardego sera feta ( pokroić w drobne kawałeczki)
  • 100 g koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka oregano
  • garść posiekanej bazylii
  • garść oliwek drobno posiekanych
  • kilka suszonych pomidorów ( ok 6-7) pociętych w kawałeczki
  • oliwa do smarowania
  • orzeszki piniowe do posypania (opcjonalnie)
Instructions
  1. Wodę lekko zagrzać, powinna być lekko ciepła. Dodać drożdże i cukier, wymieszać, zostawić na 10 minut.
  2. Do miski wsypać mąkę i sól, wymieszać, dodać drożdże z wodą i oliwę - zagnieść ciasto.
  3. Ciasto wyrabiać ręką ok 10 minut, aż będzie zwarte i elastyczne i będzie odchodziło od ręki.
  4. Odstawić na godzinę do wyrośnięcia.
  5. Formę do muffinek wyłożyć papierkami, i każdy papierek lekko posmarować oliwą (najlepiej za pomocą pędzelka).
  6. Ciasto wyłożyć na matę do wałkowania (albo stolnicę lub inną płaską powierzchnię) wysypaną mąką.
  7. Rozwałkować ciasto w prostokątną formę. Mniej więcej na długość ok 40 cm i szerokość ok 20 cm.
  8. Na cieście rozprowadzić koncentrat, zostawiając ok 4 cm wolne z jednego z dłuższych brzegów, posypać oregano, posiekaną drobno fetą, pomidorami suszonymi i oliwkami oraz bazylią.
  9. Zawinąć ciasto w rulon, zaczynając od posmarowanego brzegu. Pokroić ciasto na 12 równych kawałków, przełożyć do papierków na muffinki. Ostawić na 30 minut.
  10. Nagrzać piekarnik do 190 stopni.
  11. Wierzch babeczek można posypać orzeszkami piniowymi.
  12. Piec ok 20 minut.
3.5.3251

 

Related Posts

  • Sezon na dynię otwieramy! I przypominamy zeszłoroczne przepisy na dania z dyni.

    Otwieram na blogu sezon na dynię! Tak wiem, że dynie już od jakiegoś czasu panoszą…

  • Gryczany placek z cukinią, szpinakiem i pomidorami

    Uwielbiam letnie gotowanie na zasadzie "z ogródka na stół". Buszuję w ogrodzie mamy i to…

  • Masło dyniowe, które jak dla mnie jest bardziej konfiturą

    Przepisy na masło dyniowe ostatnio krążą w sieci i mocno zastawiam się dlaczego ten specyfik…

Filed Under: Do szkoły, Przekąska, Wegetariańskie Tagged With: bułeczki, do szkoły, drożdżowe, feta, muffinki, oliwki, pomidory suszone

« Pieczony naleśnik czyli dutch baby
Kruche ciasto z jagodami i kremem cytrynowym »

Comments

  1. wjosna says

    5 lipca 2018 at 07:43

    Fajne, małe bułeczki do rączki:) zawsze jest problem z zimną pizzą a tu proszę, fajne rozwiązanie

    Odpowiedz
  2. Majka says

    5 lipca 2018 at 19:45

    Gratuluję wygranej ☺️ Lubię drożdżowe zawijańce ?

    Odpowiedz
  3. Katarzyna says

    11 lipca 2018 at 08:46

    Mniam! Pyszna przekąska do pracy czy szkoły 🙂

    Odpowiedz
  4. Piotr says

    12 lipca 2018 at 14:43

    Pyszne danie na imprezy! Muszę spróbować 🙂

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena Przepisu




Oceń tę receptę:  

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Szukaj

Polub Cooking for Emily na facebooku

Tagi

avocado banany bezglutenowe chia ciastka ciasto ciecierzyca cukinia czekolada daktyle danie dla dzieci do szkoły dynia feta kasza jaglana kotlety kurczak makaron marchewka migdały mięso mleko kokosowe muffinki parmezan pesto placki pomidory płatki owsiane quinoa ryż smoothie sos pomidorowy szparagi szpinak słodkie truskawki w 30 minut wegańskie wegetariańskie zapiekanka zdrowe słodycze ziemniaki zupa śniadanie dla dziecka żurawina

Jesteśmy tu

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

 

rondel

Copyright © 2025 · Foodie Child Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress