Te zawijane bułeczki drożdżowe to właściwie połączenie pizzy z muffinkami. Drożdżowe ciasto posmarowane koncentratem, posypane fetą, oliwkami i suszonymi pomidorami oraz oregano, zawinięte w rulon, pocięte na kawałki i upieczone w formie na muffinki. Oczywiście można by było z tych proporcji zrobić jedną dużą pizzę ale takie bułeczki- muffinki lepiej się transportują i przechwytują więc są idealne do wzięcia gdzieś ze sobą.
U nas zaczął się sezon wakacyjny, Emilka już u babci więc w domu lekki rozprężenie kuchenne, nie gotuję tak często, częściej jemy na mieście, więc pewnie trochę to przełoży się na aktywność na blogu. Chociaż w weekend jadę do mojej mamy na wieś co też działa na mnie zawsze inspirująco, zaczęły się maliny i szpinak- więc mam nadzieję ogródek mnie natchnie do gotowania i ekseprymentowania.
Przepis ten wymyśliłam na konkurs Apetiny i przyniósł mi szczęście a konkretnie drugą nagrodę, więc jest to dla mnie szczęśliwy przepis. Mam nadzieję, że Wam posmakuje.
Uwaga- w przepisie jest czas przygotowania 30 minut ale to jest czynny czas. Jak chcecie oszacować całość to trzeba doliczyć czas wyrastania ciasta – czyli 1.5 h.
- Ciasto:
- 250 g mąki
- połowa opakowania drożdży ( 3,5 g)
- ¼ łyżeczki cukru
- ½ szklanki wody
- 1 łyżka oliwy
- nadzienie:
- 70 g twardego sera feta ( pokroić w drobne kawałeczki)
- 100 g koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka oregano
- garść posiekanej bazylii
- garść oliwek drobno posiekanych
- kilka suszonych pomidorów ( ok 6-7) pociętych w kawałeczki
- oliwa do smarowania
- orzeszki piniowe do posypania (opcjonalnie)
- Wodę lekko zagrzać, powinna być lekko ciepła. Dodać drożdże i cukier, wymieszać, zostawić na 10 minut.
- Do miski wsypać mąkę i sól, wymieszać, dodać drożdże z wodą i oliwę - zagnieść ciasto.
- Ciasto wyrabiać ręką ok 10 minut, aż będzie zwarte i elastyczne i będzie odchodziło od ręki.
- Odstawić na godzinę do wyrośnięcia.
- Formę do muffinek wyłożyć papierkami, i każdy papierek lekko posmarować oliwą (najlepiej za pomocą pędzelka).
- Ciasto wyłożyć na matę do wałkowania (albo stolnicę lub inną płaską powierzchnię) wysypaną mąką.
- Rozwałkować ciasto w prostokątną formę. Mniej więcej na długość ok 40 cm i szerokość ok 20 cm.
- Na cieście rozprowadzić koncentrat, zostawiając ok 4 cm wolne z jednego z dłuższych brzegów, posypać oregano, posiekaną drobno fetą, pomidorami suszonymi i oliwkami oraz bazylią.
- Zawinąć ciasto w rulon, zaczynając od posmarowanego brzegu. Pokroić ciasto na 12 równych kawałków, przełożyć do papierków na muffinki. Ostawić na 30 minut.
- Nagrzać piekarnik do 190 stopni.
- Wierzch babeczek można posypać orzeszkami piniowymi.
- Piec ok 20 minut.
wjosna says
Fajne, małe bułeczki do rączki:) zawsze jest problem z zimną pizzą a tu proszę, fajne rozwiązanie
Majka says
Gratuluję wygranej ☺️ Lubię drożdżowe zawijańce ?
Katarzyna says
Mniam! Pyszna przekąska do pracy czy szkoły 🙂
Piotr says
Pyszne danie na imprezy! Muszę spróbować 🙂