W ogrodzie mojej mamy dojrzały jeżyny i zostało się jeszcze trochę malin, tych późniejszych. W ostatni weekend kiedy tam byłam upiekłam kruche, kokosowe ciastka z jeżynami i malinami. W myślach miałam angielskie scones ale ciasto mi się rozwałkowało trochę za cienko, i wyszły bardziej ciastka niż scones. Smaku to jednak nie zmieniło:) świetnie do nich pasował kremowy, białek serek. Można je przełożyć jak kanapkę takim serkiem i wyjdzie pyszne, drugie śniadanie. Osłodziły nam tamten deszczowy weekend, a z tego co dochodzą mnie słuchy kolejny też szykuje się deszczowy, duże ryzyko, że dopadnie Was melancholia końca lata, lepiej upiec coś dobrego.
- 2 i ⅓ szklanki mąki
- 4 łyżki brązowego cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ½ szklanki wiórków kokosowych
- szczypta soli
- kostka masła (200 g)
- 2 jajka
- ⅔ szklanki jogurtu
- 1 szklanka owoców ( mieszanka jeżyn i malin lub same maliny)
- trochę jogurtu do posmarowania wierzchu
- 1 łyżka cukru do posypania
- W misce wymieszać mąkę, cukier, sól, proszek do pieczenia i wiórki.
- Dodać pokrojone w kostkę masło i wyrobić w palcach na kruszonkę.
- Dodać jajka i jogurt, zagnieść ciasto.
- Dodać owoce i bardzo delikatnie wmieszać do ciasta ( to jest dosyć trudny moment bo owoce się rozgniatają a ciasto zaczyna się lepić od soku -ważne żeby nie porozgniatać za bardzo owoców i jednocześnie wmieszać je w miarę równo w ciasto.
- Ciasto wyłożyć na powierzchnię dobrze posypaną maką, posypać po wierzchu obficie mąką i rozwałkować nie za cienki placek ( ok ½ - 1 cm na grubość).
- Za pomocą szklanki wykroić ciastka.
- Przekładać ciastka na blachę do pieczenia wyłożoną papierem.
- Blachę przed pieczeniem umieścić na co najmniej 30 minut w lodówce.
- Piekarnik rozgrzać do 180 stopni, ciastka lekko posmarować jogurtem po wierzchu ( ja użyłam pędzelka) i posypać cukrem.
- Piec ok 25-30 minut.
ada says
Super wygladaja:) robie podobne tylko same kruche
Majka says
Ciacha pycha ? Rozeszły się w mig ?