Cooking for Emily

Gotowanie dla dzieci, zdrowe przepisy dla całej rodziny

  • Przepisy
  • Kadry z życia
  • Kontakt
  • O mnie
You are here: Home / Przepisy / Ciasta i ciasteczka / Kruche, kokosowe ciastka z jeżynami i malinami

Kruche, kokosowe ciastka z jeżynami i malinami

22 sierpnia 2018 by cookingforemily 2 komentarze

kruche-ciastka-z-jezynami-i-malinami

W ogrodzie mojej mamy dojrzały jeżyny i zostało się jeszcze trochę malin, tych późniejszych. W ostatni weekend kiedy tam byłam upiekłam kruche, kokosowe ciastka z jeżynami i malinami. W myślach miałam angielskie scones ale ciasto mi się rozwałkowało trochę za cienko, i wyszły bardziej ciastka niż scones. Smaku to jednak nie zmieniło:) świetnie do nich pasował kremowy, białek serek. Można je przełożyć jak kanapkę takim serkiem i wyjdzie pyszne, drugie śniadanie. Osłodziły nam tamten deszczowy weekend, a z tego co dochodzą mnie słuchy kolejny też szykuje się deszczowy, duże ryzyko, że dopadnie Was melancholia końca lata, lepiej upiec coś dobrego.

kruche-ciastka-z-jezynami-i-malinami

 

5.0 from 1 reviews
Kruche, kokosowe ciastka z jeżynami i malinami
 
Drukuj
Prep time
30 min
Cook time
25 min
Total time
55 min
 
Kruche, kokosowe ciastka z jeżynami i malinami, idealne żeby przełożyć, lub posmarować kremowym serkiem
Ingredients
  • 2 i ⅓ szklanki mąki
  • 4 łyżki brązowego cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ szklanki wiórków kokosowych
  • szczypta soli
  • kostka masła (200 g)
  • 2 jajka
  • ⅔ szklanki jogurtu
  • 1 szklanka owoców ( mieszanka jeżyn i malin lub same maliny)
  • trochę jogurtu do posmarowania wierzchu
  • 1 łyżka cukru do posypania
Instructions
  1. W misce wymieszać mąkę, cukier, sól, proszek do pieczenia i wiórki.
  2. Dodać pokrojone w kostkę masło i wyrobić w palcach na kruszonkę.
  3. Dodać jajka i jogurt, zagnieść ciasto.
  4. Dodać owoce i bardzo delikatnie wmieszać do ciasta ( to jest dosyć trudny moment bo owoce się rozgniatają a ciasto zaczyna się lepić od soku -ważne żeby nie porozgniatać za bardzo owoców i jednocześnie wmieszać je w miarę równo w ciasto.
  5. Ciasto wyłożyć na powierzchnię dobrze posypaną maką, posypać po wierzchu obficie mąką i rozwałkować nie za cienki placek ( ok ½ - 1 cm na grubość).
  6. Za pomocą szklanki wykroić ciastka.
  7. Przekładać ciastka na blachę do pieczenia wyłożoną papierem.
  8. Blachę przed pieczeniem umieścić na co najmniej 30 minut w lodówce.
  9. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni, ciastka lekko posmarować jogurtem po wierzchu ( ja użyłam pędzelka) i posypać cukrem.
  10. Piec ok 25-30 minut.
3.5.3251

kruche-ciastka-z-jezynami-i-malinami

Related Posts

  • Kruche ciastka z figami

    Te ciastka z figami powstały na prośbę jaką otrzymałam od czytelniczki bloga. Prosiła o zdrowe…

  • Ciastka migdałowe z malinami

    Byliśmy w ten weekend u mojej mamy. W ogrodzie pełno malin więc objadaliśmy się nimi,…

  • Zimne smoothie bananowe z nerkowcami i malinami

    Jak znosicie upały? Ja je lubię, chociaż pewnie łatwo mi mówić jak większość dnia teraz…

Filed Under: Ciasta i ciasteczka, Do szkoły Tagged With: ciastka, jeżyny, maliny, słodkie, wiórki kokosowe

« Zapiekanka ziemniaczana z cukinią, boczkiem i białym serem
Kremowe kaszotto z kurakami »

Comments

  1. ada says

    28 sierpnia 2018 at 09:19

    Super wygladaja:) robie podobne tylko same kruche

    Odpowiedz
  2. Majka says

    29 sierpnia 2018 at 23:16

    Ciacha pycha ? Rozeszły się w mig ?

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Oceń tę receptę:  

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Szukaj

Polub Cooking for Emily na facebooku

Tagi

avocado banany bezglutenowe chia ciastka ciasto ciecierzyca cukinia czekolada daktyle danie dla dzieci do szkoły dynia feta kasza jaglana kotlety kurczak makaron marchewka migdały mięso mleko kokosowe muffinki obiad dla rocznego dziecka parmezan placki pomidory płatki owsiane ryż sałatka smoothie sos pomidorowy szparagi szpinak słodkie truskawki w 30 minut wegańskie wegetariańskie zapiekanka zdrowe słodycze ziemniaki zupa śniadanie dla dziecka żurawina

Jesteśmy tu

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

 

rondel

Copyright © 2023 · Foodie Child Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress