Upały dają się we znaki, w cenie obiady, które można zjeść na zimno, u nas najlepiej sprawdzają się w takich przypadkach sałaki. Ta jest bardzo prosta – w jej skład wchodzi czarna soczewica i usmażone na chrupko pieczarki w sosie z octu balsamicznego i miodu, z cebulką, czosnkiem i dodatkiem rukoli.
My wróciliśmy z Ulnowa ale urlopowania ciąg dalszy, ja we Wrocławiu, oglądam filmy od rana do wieczora a Emilka u babci.
Sałatka z soczewicy z pieczarkami i rukolą
Prep time
Cook time
Total time
Sałatka z czarnej soczewicy i smażonych pieczarek w sosie z miodu i octu balsamicznego, z dodatkiem rukoli
Author: Cooking dfor Emily
Ingredients
- 1 szklanka czarnej (lub brązowej) soczewicy
- ½ kg pieczarek
- 5 łyżek oliwy
- 2 łyżki masła
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- sok z połowy cytryny
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 1 łyżka miodu
- sól, pieprz do smaku
- dwie garście rukoli
Instructions
- Soczewicę ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu, przestudzić.
- Pieczarki umyć i pokroić na plasterki.
- Na dużej patelni rozgrzać pół łyżki oliwy, wrzucić połowę pieczarek i smażyć na dużym ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż się zarumienią, posolić pod koniec smażenia – przełożyć do miski.
- Tak samo postąpić z pozostałą częścią pieczarek, zdjąć z patelni.
- Cebulę i czosnek posiekać.
- Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy, dodać cebulę, przesmażyć aż się zarumieni, dodać czosnek i smażyć koleją minutę.
- Na patelnię dodać pozostałą część oliwy, masło, przełożyć pieczarki, dodać sok z cytryny, ocet balsamiczny i miód – wymieszać aż wszystko się dobrze połączy, posolić i popieprzyć.
- Dodać soczewicę i wszystko wymieszać dokładnie, w razie potrzeby doprawić solą, pieprzem albo cytryną.
Katarzyna says
Wygląda naprawdę pysznie. Chętnie spróbuję tę sałatkę 🙂