Cooking for Emily

Gotowanie dla dzieci, zdrowe przepisy dla całej rodziny

  • Przepisy
  • Kadry z życia
  • Kontakt
  • O mnie
You are here: Home / Przepisy / Sałatki / Sałatka z soczewicy z pieczarkami i rukolą

Sałatka z soczewicy z pieczarkami i rukolą

1 sierpnia 2018 by cookingforemily 1 Comment

salatka-z-soczewicy-z-pieczarkami-rukola

Upały dają się we znaki, w cenie obiady, które można zjeść na zimno, u nas najlepiej sprawdzają się w takich przypadkach sałaki. Ta jest bardzo prosta – w jej skład wchodzi czarna soczewica i usmażone na chrupko pieczarki w sosie z octu balsamicznego i miodu, z cebulką, czosnkiem i dodatkiem rukoli.

My wróciliśmy z Ulnowa ale urlopowania ciąg dalszy,  ja we Wrocławiu, oglądam filmy od rana do wieczora a Emilka u babci.


Sałatka z soczewicy z pieczarkami i rukolą
 
Drukuj
Prep time
15 min
Cook time
20 min
Total time
35 min
 
Sałatka z czarnej soczewicy i smażonych pieczarek w sosie z miodu i octu balsamicznego, z dodatkiem rukoli
Author: Cooking dfor Emily
Ingredients
  • 1 szklanka czarnej (lub brązowej) soczewicy
  • ½ kg pieczarek
  • 5 łyżek oliwy
  • 2 łyżki masła
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • sok z połowy cytryny
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 1 łyżka miodu
  • sól, pieprz do smaku
  • dwie garście rukoli
Instructions
  1. Soczewicę ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu, przestudzić.
  2. Pieczarki umyć i pokroić na plasterki.
  3. Na dużej patelni rozgrzać pół łyżki oliwy, wrzucić połowę pieczarek i smażyć na dużym ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż się zarumienią, posolić pod koniec smażenia – przełożyć do miski.
  4. Tak samo postąpić z pozostałą częścią pieczarek, zdjąć z patelni.
  5. Cebulę i czosnek posiekać.
  6. Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy, dodać cebulę, przesmażyć aż się zarumieni, dodać czosnek i smażyć koleją minutę.
  7. Na patelnię dodać pozostałą część oliwy, masło, przełożyć pieczarki, dodać sok z cytryny, ocet balsamiczny i miód – wymieszać aż wszystko się dobrze połączy, posolić i popieprzyć.
  8. Dodać soczewicę i wszystko wymieszać dokładnie, w razie potrzeby doprawić solą, pieprzem albo cytryną.
3.5.3251

salatka-z-soczewicy-z-pieczarkami-rukola

Related Posts

  • 3 przepisy na wiosenne sałatki

    Ostatni wpis o  sałatkach na wynos w słoiku cieszył się dużym powodzeniem więc postanowiłam zrobić…

  • 3 pomysły na sałatki na wynos w słoiku

    Dziś przepisy bardziej dla dorosłych bo na sałatki na wynos, które można zapakować do słoika…

  • Zupa ze słodkich ziemniaków i soczewicy z avo-kolendrowym sosem

    I po świętach.. uff. Teraz tylko trzeba dojeść zapasy sałatki jarzynowej, żurku,  niedobitki wędlin i…

Filed Under: Sałatki, Wegetariańskie Tagged With: pieczarki, sałtka, soczewica

« Ziemniaczane gofry z żółtym serem
Ziemniaczana sałatka z jajkiem i selerem naciowym »

Comments

  1. Katarzyna says

    3 sierpnia 2018 at 14:39

    Wygląda naprawdę pysznie. Chętnie spróbuję tę sałatkę 🙂

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena Przepisu




Oceń tę receptę:  

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Szukaj

Polub Cooking for Emily na facebooku

Tagi

avocado banany bezglutenowe chia ciastka ciasto ciecierzyca cukinia czekolada daktyle danie dla dzieci do szkoły dynia feta kasza jaglana kotlety kurczak makaron marchewka migdały mięso mleko kokosowe muffinki parmezan pesto placki pomidory płatki owsiane quinoa ryż smoothie sos pomidorowy szparagi szpinak słodkie truskawki w 30 minut wegańskie wegetariańskie zapiekanka zdrowe słodycze ziemniaki zupa śniadanie dla dziecka żurawina

Jesteśmy tu

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

 

rondel

Copyright © 2025 · Foodie Child Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress