Cooking for Emily

Gotowanie dla dzieci, zdrowe przepisy dla całej rodziny

  • Przepisy
  • Kadry z życia
  • Kontakt
  • O mnie
You are here: Home / Przepisy / Sałatki / Ziemniaczana sałatka z jajkiem i selerem naciowym

Ziemniaczana sałatka z jajkiem i selerem naciowym

9 sierpnia 2018 by cookingforemily 3 komentarze

ziemniaczana-salatka-seler-jajko

Emilka ciągle na wakacjach u babci, nie widziałam jej od dwóch tygodni i już bardzo tęsknię. Ale jutro jedziemy zrobić transfer do drugich dziadków więc spędzimy razem weekend. Biega po ogródku, zajada maliny z krzaka, kąpie się w basenie, chodzi na lody więc znacznie lepiej jej tam niż nam tu w niemiłosiernie nagrzanym bloku lub w klimie w pracy.  Obiadowo jestem teraz monotonna – zdecydowanie królują sałatki,bo raz nie muszę gotować dla Emilki ( a ona raczej sałatek nie jada) dwa to teraz dla mnie najwygodniejsze rozwiązania- wrzucić wszystko co mam w lodówce do miski, dodać sos i gotowe, a trzy można to potem zjeść na zimno co przy tym upale bardzo pomocne.

Wczoraj zrobiłam tę ziemniaczaną sałatkę z jajkami, selerem i kukurydzą. Dodałam do niej sos na bazie jogurtu i majonezu. Smak raczej klasyczny, wszystko tu do siebie pasuje.

ziemniaczana-salatka-seler-jajko

5.0 from 2 reviews
Ziemniaczana sałatka z jajkiem i selerem naciowym
 
Drukuj
Prep time
20 min
Cook time
20 min
Total time
40 min
 
Klasyczna ziemniaczana sałatka z jajkiem z dodatkiem selera i ciecierzycy w sosie na bazie jogurtu i majonezu
Ingredients
  • 1 kg ziemniakow
  • 4 jajka
  • ½ czerwonej cebuli
  • 1 kukurydza (albo pół puszki konserwowej)
  • 2 łodygi selera naciowego
  • pół pęczka koperku
  • SOS
  • opakowanie jogurtu naturalnego 200 g
  • 3 łyżki majonezu
  • sos z połowy cytryny
  • 2 łyżeczki musztardy
  • ½ łyżeczki curry
  • sol, pieprz
Instructions
  1. Ziemniaki ugotować w mundurkach (ważne żeby nie przegotować, muszą być lekko twarde)
  2. Przestudzić, obrać i pokroić w kostkę
  3. Kukurydzę ugotować i odkroić nasiona.
  4. Jajka ugotować, lekko przestudzić i pokroić w kosteczkę ( ja gotowałam jajka razem z jajkami)
  5. Cebulę posiekać w drobną kosteczkę, zioła posiekać.
  6. Łodygi selera pokroić w cienkie plasterki.
  7. Składniki sałatki umieścić w misce.
  8. Składniki sosu wymieszać, wlać do sałatki i zmieszać. Odstawić na co-najmniej godzinę do lodówki
3.5.3251

 

Related Posts

  • Ziemniaczana sałatka ze szparagami w pesto

    Ta ziemniaczana sałatka powinna się raczej nazywać pochwała wiosny bo w jej skład wchodzi to…

  • 3 przepisy na wiosenne sałatki

    Ostatni wpis o  sałatkach na wynos w słoiku cieszył się dużym powodzeniem więc postanowiłam zrobić…

  • 3 pomysły na sałatki na wynos w słoiku

    Dziś przepisy bardziej dla dorosłych bo na sałatki na wynos, które można zapakować do słoika…

Filed Under: Sałatki Tagged With: jajka, kukurydza, sałatka, seler naciowy, ziemniaki

« Sałatka z soczewicy z pieczarkami i rukolą
Zapiekanka ziemniaczana z cukinią, boczkiem i białym serem »

Comments

  1. Majka says

    13 sierpnia 2018 at 15:52

    Rewelacyjna sałatka ? Idealna do grilla i dużo jej wyszło ☺️

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      14 sierpnia 2018 at 07:45

      masz racje, do grilla powinna dobrze pasować!

      Odpowiedz
  2. mopswkuchni says

    19 sierpnia 2018 at 23:07

    Bardzo mi się podoba ta sałatka! Zapraszam do dodania przepisu do mojej akcji Warzywa psiankowate 2018! Pozdrawiam

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Oceń tę receptę:  

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Szukaj

Polub Cooking for Emily na facebooku

Tagi

avocado banany bezglutenowe chia ciastka ciasto ciecierzyca cukinia czekolada daktyle danie dla dzieci do szkoły dynia feta kasza jaglana kotlety kurczak makaron marchewka migdały mięso mleko kokosowe muffinki parmezan pesto placki pomidory płatki owsiane quinoa ryż smoothie sos pomidorowy szparagi szpinak słodkie truskawki w 30 minut wegańskie wegetariańskie zapiekanka zdrowe słodycze ziemniaki zupa śniadanie dla dziecka żurawina

Jesteśmy tu

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

 

rondel

Copyright © 2023 · Foodie Child Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress