No i zaczęło się. Chociaż lato wciąż astrologicznie trwa a pogoda jeszcze całkiem przyjemna to mój ogranizm już zaczyna czuć jesień i się zbroi na tą okoliczność. Coraz więcej zup, wróciłam do weekendowego gotowania garu rosołu, mam ochotę na kojące, domowe dania – zapiekanki, makarony z sosem, pieczenie.. no i po głowie mi krążą jabłka i cynamon. W mojej kuchni już jesień się rozpoczęła.
W ostatni weekend w piekarniku wylądował więc kurczak pieczony z ziemniakami i szpinakiem, zalany białym sosem z dodatkiem parmezanu i śmietany. Mało dietetyczne ale pyszne:)
Kurczak pieczony z ziemniakami i szpinakiem w parmezanowym sosie
Prep time
Cook time
Total time
Kurczak pieczony z ziemniakami i szpinakiem w białym parezanowym sosie - pyszny, domowy obiad
Author: Cooking for Emily
Serves: 4
Ingredients
- 8-10 udek z kurczaka ( albo podudzi)
- sól, pieprz, włoskie zioła do kurczaka
- 2 łyżki masła
- 1 kg ziemniaków
- 250 g szpinaku
- SOS:
- 3 łyżki masła
- 2 ząbki czosnku
- 1 szklanka wywaru warzywnego albo z kurczaka
- ½ szklanki mleka
- 3 łyżki śmietany
- 50 g startego parmezanu
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól, pierz do smaku
- 2 łyżki mąki
Instructions
- Obrać ziemniaki , pokroić w połówki lub ćwiartki , wstawić wodę do gotowania, na wrzącą wodę wrzucić ziemniaki, gotować ok 7 minut, oddcedzić.
- Kurczaka posypać przyprawami, solą i pieprzem.
- Na dużej patelni rozgrzać masło,podsmażyć kurczaka ze wszyskich stron na rumiano, przełożyć na talerz.
- Na patelnię wrzucić oczyszczony szpinak i smażyć 2-3 minuty aż zmniejszy objętość.
- Przygotować sos: Posiekać czosnek, w garnku rozgrzać masło, dodać czosnek i smażyć minutę, dodać mąkę i zamieszać, żeby zrobiła się zasmażka.
- Do zasmażki wlać rosołek i energicznie mieszać aż mąka się rozpuści ( najlepiej za pomocą trzepaczki), dodać mleko i całość zagotować aż zgęstnieje.
- Do śmietany dodać trochę gorącego płynu, wymieszać i wlać do sosu, chwilę podgotować, dodać parmezan, przyprawić solą, pieprzem i sosem z cytryny.
- W formie do pieczenia ułożyć ziemniaki i szpinak, dodać sos i przemieszć całość, na wierzchu ułożyć kurczaka.
- Piec 35 minut w 180 stopniach.
Majka says
Będziemy robić, bo zapowiada się pysznie ☺️
Zdrowe jedzenie says
oo mam akurat wszystkie składniki – robię 🙂
Majka says
I wyszło pysznie?
cookingforemily says
:):):)
Maja says
Zrobiłam leniwą wersję: ziemniaki z kurczakiem do piekarnika – surowe, podpiekłam, a potem zalałam sosem. Wyszło pysznie! Dzięki! Super przepisy, śledzę na bieżąco 🙂
cookingforemily says
dziękuję:)
Pyszne says
Bardzo wyśmienite,ale jak szpinak to naturalny nie jakiś mrożony !!! 😀
Kasia says
Piec pod przykrywką czy bez? (Jestem nowa w gotowaniu)
cookingforemily says
bez przykrywki:) wtedy ładnie się podpiecze i zarumieni
Emilia says
Kurcze zrobilam wszystko jak trzeba a ziemniaki wraz twarde 🙁
cookingforemily says
pewnie to zalezy od rodzaju ziemniakow, wielkosci, i sily piekarnika – wiec to zawsze trzeba jednak na wyczucie robic i sprawdzajac czy juz miekkie.