Cooking for Emily

Gotowanie dla dzieci, zdrowe przepisy dla całej rodziny

  • Przepisy
  • Kadry z życia
  • Kontakt
  • O mnie
You are here: Home / Przepisy / Na obiad / Kurczak pieczony z ziemniakami i szpinakiem w parmezanowym sosie

Kurczak pieczony z ziemniakami i szpinakiem w parmezanowym sosie

19 września 2018 by cookingforemily 11 komentarzy

kurczak-pieczony-z-ziemniakami-szpinak

No i zaczęło się. Chociaż lato wciąż astrologicznie trwa a pogoda jeszcze całkiem przyjemna to mój ogranizm już zaczyna czuć jesień i się zbroi na tą okoliczność. Coraz więcej zup, wróciłam do weekendowego gotowania garu rosołu, mam ochotę na kojące, domowe dania – zapiekanki, makarony z sosem, pieczenie.. no i po głowie mi krążą jabłka i cynamon. W mojej kuchni już jesień się rozpoczęła.

W ostatni weekend w piekarniku wylądował więc kurczak pieczony z ziemniakami i szpinakiem, zalany białym sosem z dodatkiem parmezanu i śmietany. Mało dietetyczne ale pyszne:)


4.7 from 3 reviews
Kurczak pieczony z ziemniakami i szpinakiem w parmezanowym sosie
 
Drukuj
Prep time
15 min
Cook time
45 min
Total time
1 godzina
 
Kurczak pieczony z ziemniakami i szpinakiem w białym parezanowym sosie - pyszny, domowy obiad
Author: Cooking for Emily
Serves: 4
Ingredients
  • 8-10 udek z kurczaka ( albo podudzi)
  • sól, pieprz, włoskie zioła do kurczaka
  • 2 łyżki masła
  • 1 kg ziemniaków
  • 250 g szpinaku
  • SOS:
  • 3 łyżki masła
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 szklanka wywaru warzywnego albo z kurczaka
  • ½ szklanki mleka
  • 3 łyżki śmietany
  • 50 g startego parmezanu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól, pierz do smaku
  • 2 łyżki mąki
Instructions
  1. Obrać ziemniaki , pokroić w połówki lub ćwiartki , wstawić wodę do gotowania, na wrzącą wodę wrzucić ziemniaki, gotować ok 7 minut, oddcedzić.
  2. Kurczaka posypać przyprawami, solą i pieprzem.
  3. Na dużej patelni rozgrzać masło,podsmażyć kurczaka ze wszyskich stron na rumiano, przełożyć na talerz.
  4. Na patelnię wrzucić oczyszczony szpinak i smażyć 2-3 minuty aż zmniejszy objętość.
  5. Przygotować sos: Posiekać czosnek, w garnku rozgrzać masło, dodać czosnek i smażyć minutę, dodać mąkę i zamieszać, żeby zrobiła się zasmażka.
  6. Do zasmażki wlać rosołek i energicznie mieszać aż mąka się rozpuści ( najlepiej za pomocą trzepaczki), dodać mleko i całość zagotować aż zgęstnieje.
  7. Do śmietany dodać trochę gorącego płynu, wymieszać i wlać do sosu, chwilę podgotować, dodać parmezan, przyprawić solą, pieprzem i sosem z cytryny.
  8. W formie do pieczenia ułożyć ziemniaki i szpinak, dodać sos i przemieszć całość, na wierzchu ułożyć kurczaka.
  9. Piec 35 minut w 180 stopniach.
3.5.3251

 

Related Posts

  • Pieczony kurczak ze szparagami, ziemniakami i rzodkiewkami

    Szukałam ostatnio inspiracji szparagowej i  znalazłam ją w newsletterze z "Bon appetit", gdzie między różnymi…

  • Szwedzkie klopsiki w żurawinowym sosie

    Nowy Rok witam daniem idealnym na zimę i kojarzącym się z "zimnym" krajem czyli Szwecją.…

  • Gnocchi w sosie szpinakowo-śmietanowym

    Raczej nie ma ryzyka, że dziecko nie polubi tego dania, gnocchi vel kopytka czyli kluseczki…

Filed Under: Na obiad Tagged With: drób, kurczak, mięso, szpinak, ziemniaki

« Kokosowy pudding chia ze śliwkami
Szarlotkowa granola »

Comments

  1. Majka says

    22 września 2018 at 12:26

    Będziemy robić, bo zapowiada się pysznie ☺️

    Odpowiedz
    • Zdrowe jedzenie says

      25 września 2018 at 09:25

      oo mam akurat wszystkie składniki – robię 🙂

      Odpowiedz
    • Majka says

      1 października 2018 at 16:36

      I wyszło pysznie?

      Odpowiedz
      • cookingforemily says

        1 października 2018 at 22:22

        :):):)

        Odpowiedz
  2. Maja says

    27 października 2018 at 20:44

    Zrobiłam leniwą wersję: ziemniaki z kurczakiem do piekarnika – surowe, podpiekłam, a potem zalałam sosem. Wyszło pysznie! Dzięki! Super przepisy, śledzę na bieżąco 🙂

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      28 października 2018 at 16:09

      dziękuję:)

      Odpowiedz
  3. Pyszne says

    1 listopada 2019 at 16:29

    Bardzo wyśmienite,ale jak szpinak to naturalny nie jakiś mrożony !!! 😀

    Odpowiedz
  4. Kasia says

    8 czerwca 2020 at 12:15

    Piec pod przykrywką czy bez? (Jestem nowa w gotowaniu)

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      8 czerwca 2020 at 22:23

      bez przykrywki:) wtedy ładnie się podpiecze i zarumieni

      Odpowiedz
  5. Emilia says

    30 września 2020 at 18:18

    Kurcze zrobilam wszystko jak trzeba a ziemniaki wraz twarde 🙁

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      2 października 2020 at 11:57

      pewnie to zalezy od rodzaju ziemniakow, wielkosci, i sily piekarnika – wiec to zawsze trzeba jednak na wyczucie robic i sprawdzajac czy juz miekkie.

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena Przepisu




Oceń tę receptę:  

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Szukaj

Polub Cooking for Emily na facebooku

Tagi

avocado banany bezglutenowe chia ciastka ciasto ciecierzyca cukinia czekolada daktyle danie dla dzieci do szkoły dynia feta kasza jaglana kotlety kurczak makaron marchewka migdały mięso mleko kokosowe muffinki parmezan pesto placki pomidory płatki owsiane quinoa ryż smoothie sos pomidorowy szparagi szpinak słodkie truskawki w 30 minut wegańskie wegetariańskie zapiekanka zdrowe słodycze ziemniaki zupa śniadanie dla dziecka żurawina

Jesteśmy tu

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

 

rondel

Copyright © 2025 · Foodie Child Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress