Cooking for Emily

Gotowanie dla dzieci, zdrowe przepisy dla całej rodziny

  • Przepisy
  • Kadry z życia
  • Kontakt
  • O mnie
You are here: Home / Przepisy / Na obiad / Tarta z dynią, fetą i karmelizowaną cebulą

Tarta z dynią, fetą i karmelizowaną cebulą

3 października 2018 by cookingforemily 15 komentarzy

tarta-z-dynia-cebula-feta

Oto moje otwarcie sezonu na dynię! W poprzedni weekend podczas pobytu u mamy zerwałam pierwszą w tym roku dynię z ogródka. Piękną, pomarańczową, nie za dużą – w sam raz żeby z części zrobić tartę z dynią a z reszty zupę. Pomysł na tartę nie był zupełnie nowy – podobny skład był w tym placku z dynią, cebulką i serem pleśniowym tylko tym razem zamiast sera pleśniowego dałam fetę, a do ciasta zmielone orzechy. Feta z dynią pasują do siebie też dobrze co przetestowałam tym przepisie na fritattę z dynią, fetą i szpinakiem. A z kolei orzechy do kruchego ciasta dodawałam też w przepisie na placek z cukinią i serami. Więc to taki składak pomysłów, który okazał się spójną, pyszną całością, pełną różnych smaków.

Niestety Emilka ciągle takich dań nie jada, walczymy z rozszerzaniem preferencji smakowych ale to jednak dla niej na za dużo, chociaż oskubała moją porcję z ciasta, które jej bardzo smakowało.

 

5.0 from 5 reviews
Tarta z dynią, fetą i karmelizowaną cebulą
 
Drukuj
Prep time
1 godzina
Cook time
50 min
Total time
1 godzina 50 min
 
Pełna smaków tarta z dynią, fetą i karmelizowaną cebulą na spodzie z kruchego ciasta z dodatkiem orzechów włoskich
Author: Cooking for Emily
Ingredients
  • Ciasto:
  • 200 g mąki
  • ¼ łyżeczki soli
  • 60 g zmielonych orzechów włoskich
  • 150 g masła
  • 1 jajko
  • Nadzienie
  • kawałek dyni ( ok 700 - 800 g)
  • 1 łyżka oliwy
  • kilka listków szałwi
  • 2 cebule
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • 150 g sera feta
  • 2 jajka]
  • 200 ml śmietany kwaśnej 180 %
  • sól, pieprz
Instructions
  1. Przygotować ciasto - w misce rozmieszać mąkę, sól i zmielone orzechy, dodać zimne masło i wyrobić w palcach na kruszonkę, dodać jajko i zagnieść ciasto - przełożyć do folii i wstawić do lodówki na minimum 30 minut.
  2. W tym czasie upiec dynię - najpierw pokroić ją w niedużą kostkę i ułożyć na blasze do pieczenia, polać oliwą i lekko posolić - wymieszać i posypać posiekaną szałwią.
  3. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, i piec ok 15 minut ( nie mieszać w czasie pieczenia), wyjąć.
  4. Cebulę przekroić na połowę i następnie pokroić w cienkie prążki. Na patelni rozgrzać masło i oliwę dodać cebulę i smażyć na wolnym ogniu, mieszając co jakiś czas ok 30 minut aż cebula zbrązowieje, na koniec dodać cukier, wymieszać i smażyć kolejne 2 minuty, wyłączyć ogień.
  5. Gdy cebula się smaży- formę do pieczenia tarty wysmarować lekko masłem i wyłożyć ciastem (ciasto jest dość delikatne i przez orzechy może być ciężko je rozwałkować w jeden duży placek więc ja wylepiłam spód rozwałkowanymi kawałkami ciasta) - wylepioną formę wstawić na 20 minut do zamrażarki. Po wyjęciu ponakłuwać ciasto widelcem, obłożyć folią aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni - piec ciasto 10 minut, zdjąć folię i piec kolejne 5 minut, wyjąć.
  6. NA cieście rozłożyć kawałki dyni, cebulę i fetę.
  7. Jajka rozmieszać, dodać śmietanę, sól i pieprz -wymieszać.
  8. Zalać masą tartę i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec 30 minut.
3.5.3251

Related Posts

  • Sezon na dynię otwieramy! I przypominamy zeszłoroczne przepisy na dania z dyni.

    Otwieram na blogu sezon na dynię! Tak wiem, że dynie już od jakiegoś czasu panoszą…

  • Placek z dynią, serem pleśniowym i karmelizowaną cebulą

    Połączenie dyni i sera pleśniowego uważam za idealne i wykorzystuję je często w zapiekankach, naleśnikach…

  • Tarta z botwinką

    Botwinka, rabarbar i szparagi to coś co najbardziej lubię w majowym jadłospisie. Te smaki to…

Filed Under: Na obiad Tagged With: dynia, feta, tarta na słono

« Szarlotkowa granola
Trufle z orzechów laskowych i daktyli »

Comments

  1. Majka says

    4 października 2018 at 13:17

    Oj, poważna pozycja na weekend ? Piękne, pobudzające apetyt zdjęcia ?

    Odpowiedz
  2. Adrian says

    5 października 2018 at 11:50

    Nie widziałem nigdy nawet podobnego przepisu! Ciekawi mnie to połączenie smaków.

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      5 października 2018 at 19:12

      to chyba warto się przekonać na własnych kubkach smakowych:)

      Odpowiedz
  3. Dominika says

    10 października 2018 at 08:51

    Ta tarta wygląda naprawdę pysznie. Uwielbiam przepisy z dynią, więc koniecznie muszę spróbować.

    Odpowiedz
  4. Majka says

    18 października 2018 at 13:22

    U mnie dynię w tym sezonie zapoczątkowała zupa z gruszkami, to dla mnie bestseller. Ta tarta to kolejne pyszne danie z dynią 😍

    Odpowiedz
  5. ewa says

    26 października 2018 at 09:54

    Przepis nie jest pospolity i to sprawia, że chce się robić tę tartę bez końca

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      26 października 2018 at 20:12

      Cudownie to czytać, dziękuję:)

      Odpowiedz
  6. Dominika says

    30 października 2018 at 11:16

    Muszę spróbować tej tarty! Wygląda przepysznie 🙂

    Odpowiedz
  7. Agata says

    28 sierpnia 2019 at 21:48

    O matko! Jakie to było dobre 🤤

    Odpowiedz
  8. Agnieszka says

    29 grudnia 2019 at 14:27

    Dzień dobry, dziękuję za przepis, na pewno zagosci u mnie na stole🙂 a proszę powiedzieć, jakiej wielkości jest forma na tartę?🙂

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      30 grudnia 2019 at 10:34

      ja piekłam w takiej o średnicy 28 cm

      Odpowiedz
  9. franca says

    16 listopada 2020 at 12:21

    Super przepis! Robiłam już kilka razy. Z tym wyjątkiem, że zamienilam śmietanę raz na mascarpone a raz na jogurt grecki. Wychodzi super 😉

    Odpowiedz
  10. Magdalena says

    29 października 2021 at 21:01

    Świetny przepis!
    Przepyszna tarta- polecam 😋

    Odpowiedz
  11. M says

    21 listopada 2024 at 23:17

    Czy orzechy można zamienić na migdały?

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      17 lutego 2025 at 12:13

      można, ale moim zdaniem smak włoskich pasuje tu lepiej

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena Przepisu




Oceń tę receptę:  

Ta strona używa Akismet do redukcji spamu. Dowiedz się, w jaki sposób przetwarzane są dane Twoich komentarzy.

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Szukaj

Polub Cooking for Emily na facebooku

Tagi

avocado banany bezglutenowe chia ciastka ciasto ciecierzyca cukinia czekolada daktyle danie dla dzieci do szkoły dynia feta kasza jaglana kotlety kurczak makaron marchewka migdały mięso mleko kokosowe muffinki parmezan pesto placki pomidory płatki owsiane quinoa ryż smoothie sos pomidorowy szparagi szpinak słodkie truskawki w 30 minut wegańskie wegetariańskie zapiekanka zdrowe słodycze ziemniaki zupa śniadanie dla dziecka żurawina

Jesteśmy tu

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

 

rondel

Copyright © 2025 · Foodie Child Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress