Nie macie rano czasu na śniadanie? To kakaowe smoothie z bananem i orzechami spokojnie może zastąpić śniadanie. Wystarczy wieczorem zalać orzechy wodą a rano zmiksować z bananem, pastą tahini, daktylami i wodą. Podobne patenty już wcześniej były na blogu np gryczane smoothie z bananem i orzechami laskowymi lub gęste smoothie z orzechami, nasionami i gryką. ale takich pomysłów nigdy dość. Przygotowanie – 2 minuty, konsumpcja 1 minuta. My akurat lubimy sobie posiedzieć i pogadać przy śniadaniu i wolę wcześniej wstać 15 minut i zrobić śniadanie ale zakładam, że nie wszyscy tak mają (sama kiedyś wolałam pospać 15 minut dłużej i zjeść byle co w biegu:). Doskonale też sprawdzi się jako przekąska do pracy – często sobie takie robię na 2 śniadanie do pracy.
Smoothie najlepiej wypić tego samego dnia po przyrządzeniu.
Kakaowe smoothie z bananem, orzechami i tahini
Ingredients
- 1/2 szklanki orzechów włoskich
- 3 daktyle
- 1 łyżeczka kakao
- 1 łyżka pasty tahini
- 1 banan
- 1 szklanka wody
- 2 łyżeczki dżemu z czarnej porzeczki
Instructions
- Orzechy namoczyć na minimum 3 godziny a najlepiej na noc.Orzechy odsączyć z wody, przełożyć do blendera kielichowego, dodać banana, daktyle ( jak są twarde należy wcześniej na 10 minut zalać gorącą wodą), kakao, tahini i wodę – zblendować na gładkie smoothie i przelać do 2 szklanek.Do każdej przełożyć łyżeczkę dżemu z czarnej porzeczki i zamieszać.
Ewa says
Super pomysł! Totalnie moje klimaty, dodaję do ulubionych.
cookingforemily says
🙂 🙂
Majka says
Ale ciekawy patent z dżemem. Muszę zrobić tahini, bo dziś wykorzystałam resztki. Z gryką czesto powtarzam, bo to moje ulubione 🙂
cookingforemily says
Moje też:)
Daniel Wosiński says
Musi być pyszne. Szkoda,że nie mam tyle weny by zrobić samemu jakiś deser 🙁 🙁
Anna says
Czym można zastąpić tahini? Masłem orzechowym?
cookingforemily says
możesz pominą i tak będzie dobre. masło orzechowe też może być 🙂
Majka says
Genialne ❤