Cooking for Emily

Gotowanie dla dzieci, zdrowe przepisy dla całej rodziny

  • Przepisy
  • Kadry z życia
  • Kontakt
  • O mnie
You are here: Home / Do picia / Kakaowe smoothie z bananem, orzechami i tahini

Kakaowe smoothie z bananem, orzechami i tahini

5 grudnia 2018 by cookingforemily 8 komentarzy

smoothie baban orzech wloski tahini

Nie macie rano czasu na śniadanie? To kakaowe smoothie z bananem i orzechami spokojnie może zastąpić śniadanie. Wystarczy wieczorem zalać orzechy wodą a rano zmiksować z bananem, pastą tahini, daktylami i wodą. Podobne patenty już wcześniej były na blogu np gryczane smoothie z bananem i orzechami laskowymi lub gęste smoothie z orzechami, nasionami i gryką. ale takich pomysłów nigdy dość. Przygotowanie – 2 minuty, konsumpcja 1 minuta. My akurat lubimy sobie posiedzieć i pogadać przy śniadaniu i wolę wcześniej wstać 15 minut i zrobić śniadanie ale zakładam, że nie wszyscy tak mają (sama kiedyś wolałam pospać 15 minut dłużej i zjeść byle co w biegu:). Doskonale też sprawdzi się jako przekąska do pracy – często sobie takie robię na 2 śniadanie do pracy.

smoothie baban orzech wloski tahini

Smoothie najlepiej wypić tego samego dnia po przyrządzeniu.

smoothie baban orzech wloski tahini

smoothie baban orzech wloski tahini

Kakaowe smoothie z bananem, orzechami i tahini

Cooking for Emily
Śniadaniowe smoothie z bananem, orzechami włoskimi, pastą tahini z dodatkiem dżemu z czarnej porzeczki. Świetnie też sprawdzi się jako drugie śniadanie
Wydrukuj przepis Pin Recipe
Czas przygotowania 10 minuty minut
Łączny czas 10 minuty minut
Porcje 2

Składniki
  

  • 1/2 szklanki orzechów włoskich
  • 3 daktyle
  • 1 łyżeczka kakao
  • 1 łyżka pasty tahini
  • 1 banan
  • 1 szklanka wody
  • 2 łyżeczki dżemu z czarnej porzeczki

Instrukcje
 

  • Orzechy namoczyć na minimum 3 godziny a najlepiej na noc.
    Orzechy odsączyć z wody, przełożyć do blendera kielichowego, dodać banana, daktyle ( jak są twarde należy wcześniej na 10 minut zalać gorącą wodą), kakao, tahini i wodę – zblendować na gładkie smoothie i przelać do 2 szklanek.
    Do każdej przełożyć łyżeczkę dżemu z czarnej porzeczki i zamieszać.

Uwagi

Dżem z czarnej porzeczki można zmienić na jagodowy albo malinowy

Related Posts

  • Gryczane smoothie z bananem i orzechami laskowymi

    Środek tygodnia to idealny czas na szybkie i proste przepisy. Zwykle jesteśmy w samym środku…

  • Smoothie z matcha, avocado i ananasa

    Niedawno dostałam bardzo miły prezent w postaci herbaty matcha. Bardzo ucieszył mnie ten prezent bo…

  • Dwa oczyszczające, zielone smoothie

    Styczeń oficjalnie ogłaszam miesiącem zielonych smoothie, soków i koktajli! Po pierwsze dlatego, że za nami…

Filed Under: Do picia Tagged With: banan, koktajl, orzechy włoskie, smoothie, tahini

« Makaron z brokułami i kurczakiem w serowym sosie
Tarta z suszoną śliwką i pomarańczą »

Comments

  1. Ewa says

    5 grudnia 2018 at 09:14

    Super pomysł! Totalnie moje klimaty, dodaję do ulubionych.

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      5 grudnia 2018 at 14:15

      🙂 🙂

      Odpowiedz
  2. Majka says

    5 grudnia 2018 at 17:30

    Ale ciekawy patent z dżemem. Muszę zrobić tahini, bo dziś wykorzystałam resztki. Z gryką czesto powtarzam, bo to moje ulubione 🙂

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      5 grudnia 2018 at 20:49

      Moje też:)

      Odpowiedz
  3. Daniel Wosiński says

    5 grudnia 2018 at 22:25

    Musi być pyszne. Szkoda,że nie mam tyle weny by zrobić samemu jakiś deser 🙁 🙁

    Odpowiedz
  4. Anna says

    7 grudnia 2018 at 21:15

    Czym można zastąpić tahini? Masłem orzechowym?

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      7 grudnia 2018 at 21:31

      możesz pominą i tak będzie dobre. masło orzechowe też może być 🙂

      Odpowiedz
  5. Majka says

    10 grudnia 2018 at 12:17

    Genialne ❤

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena Przepisu




Ta strona używa Akismet do redukcji spamu. Dowiedz się, w jaki sposób przetwarzane są dane Twoich komentarzy.

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Szukaj

Polub Cooking for Emily na facebooku

Tagi

avocado banany bezglutenowe chia ciastka ciasto ciecierzyca cukinia czekolada daktyle danie dla dzieci do szkoły dynia feta kasza jaglana kotlety kurczak makaron marchewka migdały mięso mleko kokosowe muffinki parmezan pesto placki pomidory płatki owsiane quinoa ryż smoothie sos pomidorowy szparagi szpinak słodkie truskawki w 30 minut wegańskie wegetariańskie zapiekanka zdrowe słodycze ziemniaki zupa śniadanie dla dziecka żurawina

Jesteśmy tu

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

 

rondel

Copyright © 2025 · Foodie Child Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress