Dzieci nie lubią ryb. Dzieci jedzą oczami. Łącząc te dwie myśli powstał przepis na paszteciki z rybą. Delikatne, kruche z polędwiczką z dorsza, skórką z cytryny i koperkiem będą doskonałą przekąską na świątecznym stole i dobrą propozycją dla dzieci, które w wigilię stoją zwykle przed dużym wyzwaniem- na stole bowiem goszczą dość odważne w smakach dania ( kapusta, grzyby, barszcz, śledzie).
Ponieważ to mój ostatni wpis przed Świętami to życzę Wam wszystkich spokojnych, rodzinnych i smacznych Świąt!
Oczywiście jeżeli nie chcecie się bawić w wycinanie rybek to paszteciki można zrobić w każdym innym kształcie, ale jak danie mają jeść dzieci – to kształt rybek doda punktów do atrakcyjności.
I przy okazji przypominam inne danie dobre dla dzieci na Wigilię – delikatne pierogi z rybą
Kruche paszteciki z rybą
Ingredients
CIASTO
- 300 g masła
- 400 g mąki pszennej
- 4 łyżki zimnej wody
- 1 żółtko
- szczypta soli
FARSZ
- 300 g białej ryby (ja użyłam polędwiczki z dorsza bo nie ma ości)
- 1 łyżeczka posiekanego koperku
- 1/2 łyżeczki startej skórki z cytryny
- sól, pieprz
POZA TYM
- 1 żółtko
- 1 łyżka mleka
Instructions
- Z mąki ( z dodatkiem soli) i masła zrobić kruszonkę w palcach – dodać wodę i żółtko, zagnieść ciasto i odstawić do lodówki.
- Rybę pokroić w drobną kostkę, dodać skórkę z cytryny, posiekany koperek, posolić, popieprzyć i wymieszać.
- Ciasto rozwałkować i pokroić na prostokąty o wymiarach ok 12 cm na 5 cm. Na cieście układać 1-2 łyżki farszu ( nie na środku tylko bardziej z jednej strony- od brzucha i głowy ryby), lekko ugnieść i przykryć drugim płatem ciasta. Dobrze docisnąć boki, i nożem wykroić kształt ryby.Mi z podanych składników wyszło 8 rybek ( czyli trzeba zrobić 16 prostokątów)
- Żółtko wymieszać z mlekiem i posmarować za pomocą pędzelka każdą rybę.
- Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Rybki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 20 minut.
Majka says
Piękne 😍 Oj, narobiłaś apetytu. Cudownych świąt!
cookingforemily says
Wzajemnie Maja !! 🙂
Dag says
Czy można je przygotować wcześniej i zamrozić? Wyglądają świetnie!
cookingforemily says
tak można zamrozić:) ciasto nie będzie tak chrupiące po rozmrożeniu, ale lekkie podpieczenie w piekarniku przed podaniem powinno pomóc:)
Konesso says
Świetny pomysł na wygląd pasztecików! Brawo!
Monika says
Śliczne,ciekawy pomysł!! Wesolych świat!
cookingforemily says
dziękuję i wzajemnie:)