Cooking for Emily

Gotowanie dla dzieci, zdrowe przepisy dla całej rodziny

  • Przepisy
  • Kadry z życia
  • Kontakt
  • O mnie
You are here: Home / Bez kategorii / Kruche paszteciki z rybą

Kruche paszteciki z rybą

19 grudnia 2018 by cookingforemily 7 komentarzy

kruche-paszteciki-z-ryba

Dzieci nie lubią ryb. Dzieci jedzą oczami. Łącząc te dwie myśli powstał przepis na  paszteciki z rybą. Delikatne, kruche z polędwiczką z dorsza, skórką z cytryny i koperkiem będą doskonałą przekąską na świątecznym stole i dobrą propozycją dla dzieci, które w wigilię stoją zwykle przed dużym wyzwaniem- na stole bowiem goszczą  dość odważne w smakach dania ( kapusta, grzyby, barszcz, śledzie). 

Ponieważ to mój ostatni wpis przed  Świętami to życzę Wam wszystkich spokojnych, rodzinnych i smacznych Świąt! 

paszteciki z rybą

Oczywiście jeżeli nie chcecie się bawić w wycinanie rybek to paszteciki można zrobić w każdym innym kształcie, ale jak danie mają jeść dzieci – to kształt rybek doda punktów do atrakcyjności.

I przy okazji przypominam inne danie dobre dla dzieci na Wigilię – delikatne pierogi z rybą 

Kruche paszteciki z rybą

Cooking for Emily
Paszteciki z rybą ( i w kształcie ryby) w kruchym cieście. Świetne danie, nie tylko dla dzieci, idealne na świąteczny stół.
Print Recipe
Prep Time 30 mins
Cook Time 20 mins
czas odpoczywania ciasta 40 mins
Total Time 50 mins
Servings 6 osól

Ingredients
  

CIASTO

  • 300 g masła
  • 400 g mąki pszennej
  • 4 łyżki zimnej wody
  • 1 żółtko
  • szczypta soli

FARSZ

  • 300 g białej ryby (ja użyłam polędwiczki z dorsza bo nie ma ości)
  • 1 łyżeczka posiekanego koperku
  • 1/2 łyżeczki startej skórki z cytryny
  • sól, pieprz

POZA TYM

  • 1 żółtko
  • 1 łyżka mleka

Instructions
 

  • Z mąki ( z dodatkiem soli) i masła zrobić kruszonkę w palcach – dodać wodę i żółtko, zagnieść ciasto i odstawić do lodówki.
  • Rybę pokroić w drobną kostkę, dodać skórkę z cytryny, posiekany koperek, posolić, popieprzyć i wymieszać.
  • Ciasto  rozwałkować i pokroić na prostokąty o wymiarach ok 12 cm na 5 cm. Na cieście układać 1-2 łyżki farszu ( nie na środku tylko bardziej z jednej strony- od brzucha i głowy ryby), lekko ugnieść i przykryć drugim płatem ciasta. Dobrze docisnąć boki, i nożem wykroić kształt ryby.
    Mi z podanych składników wyszło 8 rybek ( czyli trzeba zrobić 16 prostokątów)
  • Żółtko wymieszać z mlekiem i posmarować za pomocą pędzelka każdą rybę.
  • Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Rybki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 20 minut.

Related Posts

  • Pierogi z rybą

    Barszcz, kapusta wigilijna, śledzie, pierogi z kapustą i grzybami, smażony karp, grzybowa - mocne wytrawne…

  • Kruche ciastka z figami

    Te ciastka z figami powstały na prośbę jaką otrzymałam od czytelniczki bloga. Prosiła o zdrowe…

  • Szpinakowa tarta na spodzie z kaszy jaglanej

    Dzisiejszy wpis to właściwie bardziej pomysł niż przepis. Pomysł na to jaki sposób zastąpić kruche…

Filed Under: Bez kategorii, Na okazję, Przekąska Tagged With: ciasto kruche, paszteciki, ryba, święta, wigilia

« Tarta z suszoną śliwką i pomarańczą
Najpopularniejsze przepisy w 2018 »

Comments

  1. Majka says

    19 grudnia 2018 at 21:26

    Piękne 😍 Oj, narobiłaś apetytu. Cudownych świąt!

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      20 grudnia 2018 at 15:19

      Wzajemnie Maja !! 🙂

      Odpowiedz
  2. Dag says

    20 grudnia 2018 at 08:37

    Czy można je przygotować wcześniej i zamrozić? Wyglądają świetnie!

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      20 grudnia 2018 at 15:18

      tak można zamrozić:) ciasto nie będzie tak chrupiące po rozmrożeniu, ale lekkie podpieczenie w piekarniku przed podaniem powinno pomóc:)

      Odpowiedz
  3. Konesso says

    20 grudnia 2018 at 13:16

    5 stars
    Świetny pomysł na wygląd pasztecików! Brawo!

    Odpowiedz
  4. Monika says

    21 grudnia 2018 at 14:28

    5 stars
    Śliczne,ciekawy pomysł!! Wesolych świat!

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      28 grudnia 2018 at 10:17

      dziękuję i wzajemnie:)

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Szukaj

Polub Cooking for Emily na facebooku

Tagi

avocado banany bezglutenowe chia ciastka ciasto ciecierzyca cukinia czekolada daktyle danie dla dzieci do szkoły dynia feta kasza jaglana kotlety kurczak makaron marchewka migdały mięso mleko kokosowe muffinki obiad dla rocznego dziecka parmezan placki pomidory płatki owsiane ryż sałatka smoothie sos pomidorowy szparagi szpinak słodkie truskawki w 30 minut wegańskie wegetariańskie zapiekanka zdrowe słodycze ziemniaki zupa śniadanie dla dziecka żurawina

Jesteśmy tu

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

 

rondel

Copyright © 2023 · Foodie Child Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress