
Jak idą Wam przygotowania do świąt? Ja już mam większość prezentów kupionych, kalendarz adwentowy odlicza dni, a w najbliższy weekend planujemy ubrać choinkę i w końcu upiec pierniki ( pewnie zjemy je po świętach). Wprawiam się też w nastrój zimowymi wypiekami jak ta tarta z suszoną śliwką i pomarańczami. Kruchy spód, nadzienie z suszonej śliwki, skórki pomarańczowej z dodatkiem jajek i śmietany a na wierzchy kruche gwiazdki. I wygląda i smakuje:) na wszelkie około-świąteczne okazje będzie idealna.

Tarta z suszoną śliwką i pomarańczą
Składniki:
Ciasto:
350 g mąki
1 łyżeczka cukru pudru ( albo ksylitolu)
200 g masła
1 żółtko
1 łyżka kwaśnej śmietany
Nadzienie:
500 g suszonej śliwki
4 jajka
70 g brązowego cukru (albo ksylitolu)
sok i skórka z połowy pomarańczy
130 ml śmietanki kremówki lub słodkiej 18%
Przygotowanie:
Do miski przesypać mąkę, dodać cukier i pokrojone w kostkę masło – rękami wyrobić na kruszonkę. Dodać żółtko i śmietanę, zagnieść ciasto, włożyć do lodówki na godzinę.
Śliwki zalać szklanką i pół wody, gotować przez ok 30 minut, odsączyć z wody na sitku i lekko przestudzić.
Z ciasta odjąć 1/4 i odłożyć do lodówki, resztę rozwałkować i wyłożyć nim okrągłą formę do pieczenia. Wstawić do lodówki na pół godziny. Piekarnik nagrzać do 180 stopni, wyjąć ciasto a następnie ponakłuwać widelcem, obłożyć folią aluminiową i wstawić do piekarnika na 10 minut, potem zdjąć folię i piec jeszcze 5 minut.
Jajka zmiksować z cukrem i śmietaną, dodać śliwki, sok i skórkę z pomarańczy i zblendować za pomocą ręcznego blendera.
Masę wylać na spód tarty ( jeżeli ciasto zjechało z boków, albo pekło to można nadsztukować kawałkiem ciasta który został), wstawić do piekarnika.
Z pozostałego ciasta za pomocą foremki wykroić gwiazdki (lub inne kształty), po 10 minutach pieczenia otworzyć drzwiczki i ułożyć na wierzchu. Piec ciasto jeszcze 35 minut.

Właśnie szukam pomysłów na „nietradycyjne” świąteczne potrawy i ta tarta wpada na moją listę! Wygląda pysznie, już czuję zapach suszonych śliwek 😉
Czy zamiast kremówki sprawdzi się tutaj jogurt naturalny, bądź grecki?
Myślę, że można spróbować ( pewnie bardziej grecki bo jest kremowy i delikatny w smaku) ale ze śmietanką będzie delikatniejsze ( i lepsze w smaku:)
Genialny pomysł!
Pysznie wygląda 😋
bardzo delikatny smak, połączenie suszonej śliwki i pomarańczy – pyszne:)
Następnego dnia tarta jest tak obłędna w smaku, że chce się kawałek za kawałkiem 😍 Cudo!
o tak:) tez mi posmakowała. robiłam ją już kilka razy, wcześniej z cytryną ale z pomarańczą lepsza:)
Czym mogę zastąpić folię aluminiową, której w domu nie używamy, przy pieczeniu tarty?
mozesz spróbować wyłożyć papierem do pieczenia i czymś obciążyć np. wysypać fasolę albo położyć monety ( one się nagrzewają i dodatkowo podgrzewają ciasto). Folia ma tę zaletę że boki nie zjezdzają bo można nią je dobrze owinąć. Z papierem czy fasolkami nie da się tych boków tak zabezpieczyć. W takim wypadku ważne, żeby ciasto po wyłożeniu formy wstawić do lodówki na dłuższy czas- najlepiej godzinę, żęby odpoczęło. I zostaw sobie trochę surowego ciasta w lodówce – jak ci zjadą boki to po podpieczeniu i przed wylaniem nadzienia można jeszcze trochę nadsztukować surowym ciastem,