Cooking for Emily

Gotowanie dla dzieci, zdrowe przepisy dla całej rodziny

  • Przepisy
  • Kadry z życia
  • Kontakt
  • O mnie
You are here: Home / Przepisy / Ciasta i ciasteczka / Tarta z suszoną śliwką i pomarańczą

Tarta z suszoną śliwką i pomarańczą

11 grudnia 2018 by cookingforemily 10 komentarzy

tarta-z-suszona-sliwka-pomarancza

Jak idą Wam przygotowania do świąt? Ja już mam większość prezentów kupionych, kalendarz adwentowy odlicza dni, a w najbliższy weekend planujemy ubrać choinkę i w końcu upiec pierniki ( pewnie zjemy je po świętach). Wprawiam się też w nastrój zimowymi wypiekami jak ta tarta z suszoną śliwką i pomarańczami. Kruchy spód, nadzienie z suszonej śliwki, skórki pomarańczowej z dodatkiem jajek i śmietany a na wierzchy kruche gwiazdki. I wygląda i smakuje:) na wszelkie około-świąteczne okazje będzie idealna.

Tarta z suszoną śliwką i pomarańczą

Składniki:

Ciasto:

350 g mąki

1 łyżeczka cukru pudru ( albo ksylitolu)

200 g masła

1 żółtko

1 łyżka kwaśnej śmietany

Nadzienie:

500 g suszonej śliwki

4 jajka

70 g brązowego cukru (albo ksylitolu)

sok i skórka z połowy pomarańczy

130 ml śmietanki kremówki lub słodkiej 18%

Przygotowanie:

Do miski przesypać mąkę, dodać cukier i pokrojone w kostkę masło – rękami wyrobić na kruszonkę. Dodać żółtko i śmietanę, zagnieść ciasto, włożyć do lodówki na godzinę.

Śliwki zalać szklanką i pół wody, gotować przez ok 30 minut, odsączyć z wody na sitku i lekko przestudzić.

Z ciasta odjąć 1/4 i odłożyć do lodówki, resztę rozwałkować i wyłożyć nim okrągłą formę do pieczenia. Wstawić do lodówki na pół godziny. Piekarnik nagrzać do 180 stopni, wyjąć ciasto a następnie ponakłuwać widelcem, obłożyć folią aluminiową i wstawić do piekarnika na 10 minut, potem zdjąć folię i piec jeszcze 5 minut.

Jajka zmiksować z cukrem i śmietaną, dodać śliwki, sok i skórkę z pomarańczy i zblendować za pomocą ręcznego blendera.

Masę wylać na spód tarty ( jeżeli ciasto zjechało z boków, albo pekło to można nadsztukować kawałkiem ciasta który został), wstawić do piekarnika.

Z pozostałego ciasta za pomocą foremki wykroić gwiazdki (lub inne kształty), po 10 minutach pieczenia otworzyć drzwiczki i ułożyć na wierzchu. Piec ciasto jeszcze 35 minut.

 

Related Posts

  • Pumpkin pie czyli tarta z dynią

    W tym odcinkowym serialu, który pojawia się na blogu pod tytułem" jak wykorzystać pure z…

  • Pasta z fasoli z suszoną śliwką i rozmarynem

    Ta pasta z białej fasoli to u mnie efekt uboczny innych dań z fasolą. Z…

  • Tarta ze śliwkami zapieczonymi w waniliowym kremie

    To jest jedno z moich ulubionych ciast: tarta ze śliwkami , koniecznie węgierkami, zapieczonymi w…

Filed Under: Ciasta i ciasteczka Tagged With: pomarańcze, suszona śliwka, świąteczne, tarta na słodko

« Kakaowe smoothie z bananem, orzechami i tahini
Kruche paszteciki z rybą »

Comments

  1. Natalia says

    11 grudnia 2018 at 13:23

    Właśnie szukam pomysłów na „nietradycyjne” świąteczne potrawy i ta tarta wpada na moją listę! Wygląda pysznie, już czuję zapach suszonych śliwek 😉

    Odpowiedz
  2. Agata says

    11 grudnia 2018 at 14:17

    Czy zamiast kremówki sprawdzi się tutaj jogurt naturalny, bądź grecki?

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      12 grudnia 2018 at 12:37

      Myślę, że można spróbować ( pewnie bardziej grecki bo jest kremowy i delikatny w smaku) ale ze śmietanką będzie delikatniejsze ( i lepsze w smaku:)

      Odpowiedz
  3. Kolor says

    11 grudnia 2018 at 17:03

    Genialny pomysł!

    Odpowiedz
  4. Majka says

    11 grudnia 2018 at 21:27

    Pysznie wygląda 😋

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      12 grudnia 2018 at 12:36

      bardzo delikatny smak, połączenie suszonej śliwki i pomarańczy – pyszne:)

      Odpowiedz
      • Majka says

        17 grudnia 2018 at 09:32

        Następnego dnia tarta jest tak obłędna w smaku, że chce się kawałek za kawałkiem 😍 Cudo!

        Odpowiedz
        • cookingforemily says

          17 grudnia 2018 at 14:56

          o tak:) tez mi posmakowała. robiłam ją już kilka razy, wcześniej z cytryną ale z pomarańczą lepsza:)

          Odpowiedz
  5. Marta says

    13 grudnia 2018 at 09:57

    Czym mogę zastąpić folię aluminiową, której w domu nie używamy, przy pieczeniu tarty?

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      13 grudnia 2018 at 16:57

      mozesz spróbować wyłożyć papierem do pieczenia i czymś obciążyć np. wysypać fasolę albo położyć monety ( one się nagrzewają i dodatkowo podgrzewają ciasto). Folia ma tę zaletę że boki nie zjezdzają bo można nią je dobrze owinąć. Z papierem czy fasolkami nie da się tych boków tak zabezpieczyć. W takim wypadku ważne, żeby ciasto po wyłożeniu formy wstawić do lodówki na dłuższy czas- najlepiej godzinę, żęby odpoczęło. I zostaw sobie trochę surowego ciasta w lodówce – jak ci zjadą boki to po podpieczeniu i przed wylaniem nadzienia można jeszcze trochę nadsztukować surowym ciastem,

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena Przepisu




Ta strona używa Akismet do redukcji spamu. Dowiedz się, w jaki sposób przetwarzane są dane Twoich komentarzy.

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Szukaj

Polub Cooking for Emily na facebooku

Tagi

avocado banany bezglutenowe chia ciastka ciasto ciecierzyca cukinia czekolada daktyle danie dla dzieci do szkoły dynia feta kasza jaglana kotlety kurczak makaron marchewka migdały mięso mleko kokosowe muffinki parmezan pesto placki pomidory płatki owsiane quinoa ryż smoothie sos pomidorowy szparagi szpinak słodkie truskawki w 30 minut wegańskie wegetariańskie zapiekanka zdrowe słodycze ziemniaki zupa śniadanie dla dziecka żurawina

Jesteśmy tu

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

 

rondel

Copyright © 2025 · Foodie Child Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress