Cooking for Emily

Gotowanie dla dzieci, zdrowe przepisy dla całej rodziny

  • Przepisy
  • Kadry z życia
  • Kontakt
  • O mnie
You are here: Home / Przepisy / Zupy / Grecka zupa cytrynowa Avgolemono

Grecka zupa cytrynowa Avgolemono

31 stycznia 2019 by cookingforemily Leave a Comment

grecka-zupa-cytrynowa-avgolemono

Przepis na grecką zupę cytrynową avgolemono miałam na oku już od bardzo dawna – chciałam wypróbować ten przepis i jakoś się nie składało. Zupa jest bardzo prosta i szybka – robi się ją na bazie rosołku, w którym gotuje się ryż i na koniec dodaje zahartowane żółtka i sok oraz skórkę z cytryny. I tak pewniej niedzieli, z powodu nieogarnięcia zakupów w sobotę, zostałam niejako zmuszona pustą lodówką do wypróbowania przepisu. Miałam rosół bo zimą gotuję go na okrągło, a pozostałe składniki ( ryż, cytrynę i jajka) zwykle też mam w domu.

Avgolemono jest gęsta i kremowa o wyraźnie cytrynowym smaku, nie mogę powiedzieć, że to do końca moje smaki ale na pewno warto wypróbować ten przepis, szczególnie jak pustki w lodówce.

grecka-zupa-cytrynowa-avgolemono

Grecka zupa cytrynowa

Avgolemono – grecka zupa cytrynowa z ryżem, zagęszczona żółtkami
Print Recipe Pin Recipe
Prep Time 5 mins
Cook Time 20 mins
Total Time 25 mins

Ingredients
  

  • 1,5 litra rosołku
  • 100 g ryżu
  • 3 żółtka
  • 1 cytryna
  • 2 łyżki posiekanej natki
  • sól, pieprz do smaku

Instructions
 

  • Ryż wypłukać, dodać do rosołu i zagotować.
    Gotować 15 minut, aż ryż zmięknie.
    Z połowy cytryny zetrzeć skórkę, z całości wycisnąć sok.
    Żółtka ubić z sokiem z cytryny.
    Do żółtek dodawać powoli szklankę gorącego rosołu mieszać energicznie.
    Pod zupą zmniejszyć ogień, dodawać stopniowo żółtka, cały czas mieszając zupę. Dodać skórkę. Gotować jeszcze ok 3 minut, mieszając aż zgęstnieje ale nie można doprowadzić do wrzenia.
    Doprawić solą i pieprzem, podawać z natką pietruszki.

Related Posts

  • Zupa bakłażanowa

    Inspiracją do powstania tej zupy była moja ulubiona bakłażanowa sałatka z restauracji Efez. Idealne połączenie…

  • Zupa groszkowa, aktualnie ulubiona zupa Emilki

    Ta zupa groszkowa to aktualnie ulubiona zupa Emilki, zdetronizowała chwilowo pomidorówkę i krupnik (zwany zupą…

  • Zupa marchewkowa

      Kmin i kolendrę pokochałam po wakacjach w Maroko, to było jakieś 10 lat temu.…

Filed Under: Zupy Tagged With: cytryna, ryż, zupa

« Placki z kukurydzy i ricotty z dodatkiem avocado i boczku
Migdałowe muffinki z bananami i cukinią »

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Szukaj

Polub Cooking for Emily na facebooku

Tagi

avocado banany bezglutenowe chia ciastka ciasto ciecierzyca cukinia czekolada daktyle danie dla dzieci do szkoły dynia feta kasza jaglana kotlety kurczak makaron marchewka migdały mięso mleko kokosowe muffinki obiad dla rocznego dziecka parmezan placki pomidory płatki owsiane ryż sałatka smoothie sos pomidorowy szparagi szpinak słodkie truskawki w 30 minut wegańskie wegetariańskie zapiekanka zdrowe słodycze ziemniaki zupa śniadanie dla dziecka żurawina

Jesteśmy tu

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

 

rondel

Copyright © 2023 · Foodie Child Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress