Przepis na grecką zupę cytrynową avgolemono miałam na oku już od bardzo dawna – chciałam wypróbować ten przepis i jakoś się nie składało. Zupa jest bardzo prosta i szybka – robi się ją na bazie rosołku, w którym gotuje się ryż i na koniec dodaje zahartowane żółtka i sok oraz skórkę z cytryny. I tak pewniej niedzieli, z powodu nieogarnięcia zakupów w sobotę, zostałam niejako zmuszona pustą lodówką do wypróbowania przepisu. Miałam rosół bo zimą gotuję go na okrągło, a pozostałe składniki ( ryż, cytrynę i jajka) zwykle też mam w domu.
Avgolemono jest gęsta i kremowa o wyraźnie cytrynowym smaku, nie mogę powiedzieć, że to do końca moje smaki ale na pewno warto wypróbować ten przepis, szczególnie jak pustki w lodówce.
Grecka zupa cytrynowa
Ingredients
- 1,5 litra rosołku
- 100 g ryżu
- 3 żółtka
- 1 cytryna
- 2 łyżki posiekanej natki
- sól, pieprz do smaku
Instructions
- Ryż wypłukać, dodać do rosołu i zagotować.Gotować 15 minut, aż ryż zmięknie.Z połowy cytryny zetrzeć skórkę, z całości wycisnąć sok.Żółtka ubić z sokiem z cytryny.Do żółtek dodawać powoli szklankę gorącego rosołu mieszać energicznie.Pod zupą zmniejszyć ogień, dodawać stopniowo żółtka, cały czas mieszając zupę. Dodać skórkę. Gotować jeszcze ok 3 minut, mieszając aż zgęstnieje ale nie można doprowadzić do wrzenia.Doprawić solą i pieprzem, podawać z natką pietruszki.
Dodaj komentarz