
Zdrowe przekąski przyjacielem postanowień noworocznych – z takim przyświecającym hasłem podaję Wam dziś przepis na krakersy z siemieniem lnianym i nasionami chia:) Wykonane z mieszanki mąki pszennej i razowej, z dodakiem zdrowych nasion będą doskonałą alternatywą do wszelkich niezdrowych przekąsek serialowych , mogą stanowić element szkolnej lunchówki czy jako drugie śniadanie w pracy(z warzywami na surowo i/lub hummusem) lub składnik na karnawałowym szwedzkim stole wraz z dipami czy serami. Jedyny ich minus taki, że są bardzo uzależniające – zaczynasz i nie możesz skończyć jeść, i ani się obejrzysz to już wałkujesz kolejną partię ciasta:)


Krakersy z siemieniem lnianym i nasionami chia
Ingredients
- 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka mąki razowej u mnie orkiszowa typ 2000
- 2 łyżki siemienia lnianego
- 2 łyżki nasion chia
- 1 łyżeczka cukru brązowego
- 1 łyżeczka soli
- 1/4 szklanki oliwy
- 1/2 szklanki wody
Instructions
- W misce wymieszać suche składniki.W drugiej misce wymieszać mokre składniki, dodać do suchych, wymieszać łyżką a następnie wyrobić ręką ciasto (2-3 minuty).Rozgrzać piekarnik do 180 stopni.Ciasto podzielić na 4 kulki, każdą rozwałkować cienko na papierze do pieczenia i za pomocą noża pociąć w trójkąty albo kwadraty.Piec ok 12-15 minut, w czasie pieczenia można przewrócić na drugą stronę.
Tej soli chyba za dużo
ja tyle sypnełam, płaska łyżeczka i było ok, ale można oczywiście zmniejszyć ilość
Ale w przepisie jest 1/2 szklanki soli i 1 łyżeczka soli… Rozumiem, że te pół szklanki to błąd, coś ma tam być innego? Pozdrawiam i dziękuję za ciekawe przepisy.
tak to powinna być woda:)
1/2 szjlanki soli to strasznie duzo?
juz poprawione, to powinna być woda
Wygląda smacznie, wypróbuję w weekend.