Cooking for Emily

Gotowanie dla dzieci, zdrowe przepisy dla całej rodziny

  • Przepisy
  • Kadry z życia
  • Kontakt
  • O mnie
You are here: Home / Przepisy / Do szkoły / Krakersy z siemieniem lnianym i nasionami chia

Krakersy z siemieniem lnianym i nasionami chia

16 stycznia 2019 by cookingforemily 7 komentarzy

kreakersy0z0siiemieniem-lnianym-chia

Zdrowe przekąski przyjacielem postanowień noworocznych – z takim przyświecającym hasłem podaję Wam dziś przepis na krakersy z siemieniem lnianym i nasionami chia:) Wykonane z mieszanki mąki pszennej i razowej, z dodakiem zdrowych nasion będą doskonałą alternatywą do wszelkich niezdrowych przekąsek serialowych , mogą stanowić element szkolnej lunchówki czy jako drugie śniadanie w pracy(z warzywami na surowo i/lub hummusem) lub składnik na karnawałowym szwedzkim stole wraz z dipami czy serami. Jedyny ich minus taki, że są bardzo uzależniające – zaczynasz i nie możesz skończyć jeść, i ani się obejrzysz to już wałkujesz kolejną partię ciasta:)

krakersy z siemieniem lnianymi nasionami chia

Krakersy z siemieniem lnianym i nasionami chia

Zdrowa, chrupiąca przekąska – krakersy z siemieniem lnianym i nasionami chia. Pyszne same, ale można podać z dipami lub serami
Print Recipe Pin Recipe
Prep Time 15 mins
Cook Time 15 mins
Total Time 30 mins

Ingredients
  

  • 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki razowej u mnie orkiszowa typ 2000
  • 2 łyżki siemienia lnianego
  • 2 łyżki nasion chia
  • 1 łyżeczka cukru brązowego
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/4 szklanki oliwy
  • 1/2 szklanki wody

Instructions
 

  • W misce wymieszać suche składniki.
    W drugiej misce wymieszać mokre składniki, dodać do suchych, wymieszać łyżką a następnie wyrobić ręką ciasto (2-3 minuty).
    Rozgrzać piekarnik do 180 stopni.
    Ciasto podzielić na 4 kulki, każdą rozwałkować cienko na papierze do pieczenia i za pomocą noża pociąć w trójkąty albo kwadraty.
    Piec ok 12-15 minut, w czasie pieczenia można przewrócić na drugą stronę.

Related Posts

  • Krem orzechowy z nasionami chia

    No i w końcu mamy maj jaki lubię! Ciepło, słonecznie, pachnąco. Od razu jakoś lepiej.…

  • Jaglane krakersy z parmezanem

    Bardzo lubię takie sytuacje jak kulinarne eksperymenty, co do których nie mam za dużych oczekiwań…

  • Truskawkowy pudding chia z musem z mango

    Chia robi się w Polsce coraz bardziej popularna, przynajmniej na blogach kulinarnych. Jej rosnąca popularność…

Filed Under: Do szkoły, Przekąska Tagged With: chia, do szkoły, krakersy, siemię lniane, w 30 minut

« Zupa z czerwonej soczewicy z pomidorami i mleczkiem kokosowym
Placki z kukurydzy i ricotty z dodatkiem avocado i boczku »

Comments

  1. Ania says

    16 stycznia 2019 at 15:25

    Tej soli chyba za dużo

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      16 stycznia 2019 at 21:16

      ja tyle sypnełam, płaska łyżeczka i było ok, ale można oczywiście zmniejszyć ilość

      Odpowiedz
      • Mo says

        17 stycznia 2019 at 14:51

        Ale w przepisie jest 1/2 szklanki soli i 1 łyżeczka soli… Rozumiem, że te pół szklanki to błąd, coś ma tam być innego? Pozdrawiam i dziękuję za ciekawe przepisy.

        Odpowiedz
        • cookingforemily says

          17 stycznia 2019 at 20:29

          tak to powinna być woda:)

          Odpowiedz
      • Monika says

        17 stycznia 2019 at 17:32

        4 stars
        1/2 szjlanki soli to strasznie duzo?

        Odpowiedz
        • cookingforemily says

          17 stycznia 2019 at 20:29

          juz poprawione, to powinna być woda

          Odpowiedz
  2. Natalia says

    21 stycznia 2019 at 21:42

    5 stars
    Wygląda smacznie, wypróbuję w weekend.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Szukaj

Polub Cooking for Emily na facebooku

Tagi

avocado banany bezglutenowe chia ciastka ciasto ciecierzyca cukinia czekolada daktyle danie dla dzieci do szkoły dynia feta kasza jaglana kotlety kurczak makaron marchewka migdały mięso mleko kokosowe muffinki parmezan pesto placki pomidory płatki owsiane quinoa ryż smoothie sos pomidorowy szparagi szpinak słodkie truskawki w 30 minut wegańskie wegetariańskie zapiekanka zdrowe słodycze ziemniaki zupa śniadanie dla dziecka żurawina

Jesteśmy tu

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

 

rondel

Copyright © 2023 · Foodie Child Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress