Cooking for Emily

Gotowanie dla dzieci, zdrowe przepisy dla całej rodziny

  • Przepisy
  • Kadry z życia
  • Kontakt
  • O mnie
You are here: Home / Przepisy / Bezglutenowe / Migdałowe muffinki z bananami i cukinią

Migdałowe muffinki z bananami i cukinią

5 lutego 2019 by cookingforemily 8 komentarzy

migdalowe-muffinki-z-bananem-i-cukinia

Jak mijają Wam ferie? U nas niestety plany się pokrzyżowały i Emilka zamiast na nartach wylądowała na 2 tygodnie u mojej mamy na wsi. Jadę do niej jutro, i cieszę się na to, bo oznacza to kominek, książkę, dużo dobrego domowego jedzenia (wypieki!) i spacery po lesie (mam nadzieje ośnieżonym).

W zeszły weekend jak ją odwiedzałam to śniegu nie było ale był kominek i książka i dobre jedzenie. Mama przywitała mnie faworkami, zrobiłą pączki a ja upiekłam te migdałowe muffinki z bananami i cukinią – bezglutenowe, pełne przypraw (cynamon i imbir) wilgotne i długo zachowujące świeżość ( co generalnie nie jest łatwe w przypadku muffinek, które następnego dnia są już twarde i niesmaczne). Świetny przepis na po feriach, do szkolnej lunchówki.

migdalowe-muffinki-z-bananem-i-cukinia
migdalowe-muffinki-z-bananem-i-cukinia

Migdałowe muffinki z bananem i cukinią

Bezglutenowe muffinki na bazie migdałów i mąki ryżowej z dodatkiem banana i cukini, pachnące cynamonem
Wydrukuj przepis Pin Recipe
Czas przygotowania 10 minuty minut
Czas gotowania 25 minuty minut
Łączny czas 35 minuty minut
Porcje 12

Składniki
  

  • 2 dojrzałe banany
  • 2 jajka
  • 4 łyżki oleju kokosowoego nierafinowany
  • 2 łyżki miodu albo syropu z agawy
  • 2/3 średniej cukinii ok 2,3 szklanki po starciu
  • 2/3 szklanki maki ryżowej
  • 1/2 szklanki mielonych migdałów można zmielić samemu lub użyć mąki migdałowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/3 łyżeczki mielonego imbiru

Instrukcje
 

  • Cukinię zetrzeć, umieścić na sitku i wygnieść, odstawić.
    W misce umieścić banany – rozgnieść widelcem.
    Olej rozpuścić, dodać do bananów wraz z jajkami i słodziwem- dokładnie wymieszać (można też zblendować/zmiksować).
    W drugiej misce wymieszać  mąkę, migdały, proszek i przyprawy – dodać do mokrych składników i wymieszać. Wmieszać odcisniętą cukinię.
    Formę do pieczenia muffinek wyłożyć foremkami, nakładać po 2 łyżki masy.
    Mi wyszło 12 muffinek.
    Piec 23-25 minut w temperaturze 180 stopni.

Uwagi

Inspiracja: @tuuliatalvo
migdalowe-muffinki-z-bananem-i-cukinia

Related Posts

  • Czekoladowe muffinki z bananami

    Smutny i smętny dziś poniedziałek. Rano wiadomość o Davidzie, potem droga do pracy na ślizgawce…

  • Muffinki z cukinią, jabłkiem i rodzynkami

    Nadwyżki cukinii są u nas często przerabiane na ciasto. Najlepiej wychodzi to mojej siostrze (podobnie…

  • Muffinki z jagodami

    Muffinki to wypiek idealny- szybko się je przygotowuje i szybko piecze, są proste w wykonaniu,…

Filed Under: Bezglutenowe, Ciasta i ciasteczka, Do szkoły, Fit, Przekąska Tagged With: banany, bezglutenowe, cukinia, cynamon, do szkoły, muffinki

« Grecka zupa cytrynowa Avgolemono
Zapiekane kluski z kaszy manny z parmezanem »

Comments

  1. Majka says

    6 lutego 2019 at 16:55

    Mniam 😋 Dwa dni temu upiekłam z komosą ryżową, bo je uwielbiam. Te robię jak tylko kupię cukinię 😉

    Odpowiedz
  2. Majka says

    7 lutego 2019 at 15:44

    5 gwiazdek
    Wyszły cudowne 😍

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      10 lutego 2019 at 20:18

      Cieszę się 🙂 🙂

      Odpowiedz
  3. weronika says

    7 lutego 2019 at 20:20

    5 gwiazdek
    Nie sądziłam, że może mi smakować takie połączenie

    Odpowiedz
  4. Ela says

    12 maja 2019 at 10:14

    Czy temperatura ma być grzałka góra dół czy termoobieg ?
    Zrobiłam je na grzałce góra dół, ale wyszły blade nie tak apetycznie zrumienione jak u Ciebie 🙂
    ale w środku wydają się być upieczone.

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      13 maja 2019 at 21:45

      ja wszystkie wypieki ( oprócz serników) piekę z termoobiegiem. to że wyszły blade też pewnie zależy od mocy piekarnika, u mnie dość mocno grzeje, następnym razem musisz potrzymać kilka minut dłużej;)

      Odpowiedz
  5. Ania says

    20 października 2023 at 16:32

    Błagam 2/3 szklanki cukinii czy 2,3 szklanki czyli 2 albo 3 ? Dzieki serdeczne

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      28 października 2023 at 13:18

      rzeczywiście niejasno napisałam i teraz nie pamietam co autor mial na myśli pisząc 2,3 szklanki… ale biorąc pod uwagę ze to ma być 2/3 średniej cukinii to obstawiam maks 2 szklanki

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena Przepisu




Ta strona używa Akismet do redukcji spamu. Dowiedz się, w jaki sposób przetwarzane są dane Twoich komentarzy.

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Szukaj

Polub Cooking for Emily na facebooku

Tagi

avocado banany bezglutenowe chia ciastka ciasto ciecierzyca cukinia czekolada daktyle danie dla dzieci do szkoły dynia feta kasza jaglana kotlety kurczak makaron marchewka migdały mięso mleko kokosowe muffinki parmezan pesto placki pomidory płatki owsiane quinoa ryż smoothie sos pomidorowy szparagi szpinak słodkie truskawki w 30 minut wegańskie wegetariańskie zapiekanka zdrowe słodycze ziemniaki zupa śniadanie dla dziecka żurawina

Jesteśmy tu

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

 

rondel

Copyright © 2025 · Foodie Child Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress