Cooking for Emily

Gotowanie dla dzieci, zdrowe przepisy dla całej rodziny

  • Przepisy
  • Kadry z życia
  • Kontakt
  • O mnie
You are here: Home / Bez kategorii / Zapiekane kluski z kaszy manny z parmezanem

Zapiekane kluski z kaszy manny z parmezanem

12 lutego 2019 by cookingforemily 3 komentarze

kluski-z-kaszy-manny-z-parmezanem

Pod choinkę w tym roku dostałam najnowszą książkę Ottholenghiego pt. „Prosto”. Podczas pierwszego jej przeglądania, jak doszłam do przepisu na kluski z kaszy mannej z parmezanem to od razu wiedziałam, że to będzie jeden z pierwszych przepisów jakie wypróbuję. Totalnie w moim smaku. Książka zawiera wiele fantastycznych przepisów i bardzo ją Wam polecam, ale ten przemawiał do mnie szczególnie (a przeglądałam ją podczas świątecznej obfitości jedzeniowej, kiedy generalnie nie myśli się o gotowaniu wcale i raczej przyświeca myśl pt ” ja już więcej niczego, nigdy nie zjem…” 🙂

Kluski to mieszanka kaszy manny, mleka, masła i parmezanu. Autor określa je jako kwintesencja comfort food i rzeczywiście tak jest. Miękkie w środku i kremowe, chrupiące na zewnątrz i zapieczone pod dodatkową warstewką sera… będzie smakowało. Ja zrobiła do nich cukinię w pomidorach, która bardzo dobrze do nich pasowała.

kluski-z-kaszy-manny-z-parmezanem
kluski-z-kaszy-manny-z-parmezanem

Zapiekane kluski z kaszy manny z parmezanem

Kwintesencja comfort food – kluseczki z kaszy manny z mlekiem, masłem i parmezanem. Miękkie w środku, chrupiące na zewnątrz, zapieczone pod dodatkową warstwą żółtego sera. Jako samodzielna przekąska albo dodatek do innego dania np. cukinii w pomidorach.
5 from 1 vote
Print Recipe Pin Recipe
Prep Time 30 mins
Cook Time 20 mins
Odpoczywanie 2 hrs
Total Time 50 mins
Servings 4 porcje

Ingredients
  

  • 80 g masła
  • 1 litr mleka
  • 250 g kaszy manny
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 100 g startego parmezanu
  • 2 żółtka
  • 40 g sera żółtego ( np cheddar)
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku

Instructions
 

  • Wlać do garnka mleko, dodać masło, sól i pieprz i zagotować.
    Żółtka zmieszać w miseczce.
    Gdy masło się rozpuści i mleko będzie gorące ( ale nie może się gotować) zestawić z ognia -mieszając ( najlepiej za pomocą trzepaczki)  dodać kaszkę, parmezan, żółtka i gałkę – całość dobrze zmieszać.
    Garnek postawić na małym ogniu i mieszając gotować jeszcze ok 3-4 minuty. Następnie zestawić z ognia i pozostawić na 15 minut ( nie dłużej bo będzie się kruszyło).
    Na blacie rozłożyć dwa nachodzące na siebie, długie na szerokość stołu kawałki foli spożywczej, na nią wyłożyć połowę kaszy manny formując gruby wałek, zawinąć folią, docisnąć i nadać ostateczny kształt wałka. 
    Z drugą połową zrobić to samo. Wstawić do lodówki na 2 godziny.
    Formę do zapiekania wysmarować masłem.
    Wałki pokroić na plasterki i ułożyć je w formie tak, żeby nachodziły na siebie, posypać startym serem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15 minut, na koniec podpiec jeszcze ok 4-5 minut pod grillem.

Notes

Przepis pochodzi z książki „Prosto” Yotama Ottolenghiego.
Do klusek zrobiłam cukinię w pomidorach – w garnku rozgrzałam oliwę, dodałam cebulkę i czosnek, podsmażyłam do tego dwie puszki pomidorów – poddusiłam 2o minut aż całość zgęstniała na koniec doprawiłam solą i pieprzem i dodałam oregano. Na drugiej patelni rozgrzałam oliwę, dodałam cukinię pokrojoną w kostkę, chwilę podsmażyłam, dodałam dwa pokrojone ząbki czosnku i smażyłam aż całość się zarumieniła, przełożyłam do garnka z pomidorami i chwilę jeszcze podgotowałam.
kluski-z-kaszy-manny-z-parmezanem

Related Posts

  • Naleśniki z kaszy manny

    Przez dłuższy czas naleśniki były u nas na cenzurowanym. Oczywiście eksperymentowałam z różnymi rodzajami mąki…

  • Kluski z kaszy jaglanej z ricottą

    Lubicie leniwe? To przepis dla Was. Z tym, że to ich zdrowsze, bezglutenowe wydanie czyli…

  • Kluski z jarmużem i ricottą zapiekane w pomidorowym sosie

    Nie powiem, żebym przepadała za jarmużem. Powiem raczej, że ciągle szukam na niego najlepszego sposobu.…

Filed Under: Bez kategorii Tagged With: kasza manna, kluski, parmezan

« Migdałowe muffinki z bananami i cukinią
Gulasz z indyka z morelami i ciecierzycą »

Comments

  1. Majka says

    13 lutego 2019 at 11:57

    Biorę 🙂

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      13 lutego 2019 at 20:24

      warto:)

      Odpowiedz
  2. Majka says

    22 lutego 2019 at 18:30

    5 stars
    Smakowite danie 😍

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Szukaj

Polub Cooking for Emily na facebooku

Tagi

avocado banany bezglutenowe chia ciastka ciasto ciecierzyca cukinia czekolada daktyle danie dla dzieci do szkoły dynia feta kasza jaglana kotlety kurczak makaron marchewka migdały mięso mleko kokosowe muffinki parmezan pesto placki pomidory płatki owsiane quinoa ryż smoothie sos pomidorowy szparagi szpinak słodkie truskawki w 30 minut wegańskie wegetariańskie zapiekanka zdrowe słodycze ziemniaki zupa śniadanie dla dziecka żurawina

Jesteśmy tu

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

 

rondel

Copyright © 2023 · Foodie Child Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress