Pod choinkę w tym roku dostałam najnowszą książkę Ottholenghiego pt. „Prosto”. Podczas pierwszego jej przeglądania, jak doszłam do przepisu na kluski z kaszy mannej z parmezanem to od razu wiedziałam, że to będzie jeden z pierwszych przepisów jakie wypróbuję. Totalnie w moim smaku. Książka zawiera wiele fantastycznych przepisów i bardzo ją Wam polecam, ale ten przemawiał do mnie szczególnie (a przeglądałam ją podczas świątecznej obfitości jedzeniowej, kiedy generalnie nie myśli się o gotowaniu wcale i raczej przyświeca myśl pt ” ja już więcej niczego, nigdy nie zjem…” 🙂
Kluski to mieszanka kaszy manny, mleka, masła i parmezanu. Autor określa je jako kwintesencja comfort food i rzeczywiście tak jest. Miękkie w środku i kremowe, chrupiące na zewnątrz i zapieczone pod dodatkową warstewką sera… będzie smakowało. Ja zrobiła do nich cukinię w pomidorach, która bardzo dobrze do nich pasowała.
Zapiekane kluski z kaszy manny z parmezanem
Ingredients
- 80 g masła
- 1 litr mleka
- 250 g kaszy manny
- szczypta gałki muszkatołowej
- 100 g startego parmezanu
- 2 żółtka
- 40 g sera żółtego ( np cheddar)
- sól do smaku
- pieprz do smaku
Instructions
- Wlać do garnka mleko, dodać masło, sól i pieprz i zagotować.Żółtka zmieszać w miseczce.Gdy masło się rozpuści i mleko będzie gorące ( ale nie może się gotować) zestawić z ognia -mieszając ( najlepiej za pomocą trzepaczki) dodać kaszkę, parmezan, żółtka i gałkę – całość dobrze zmieszać.Garnek postawić na małym ogniu i mieszając gotować jeszcze ok 3-4 minuty. Następnie zestawić z ognia i pozostawić na 15 minut ( nie dłużej bo będzie się kruszyło).Na blacie rozłożyć dwa nachodzące na siebie, długie na szerokość stołu kawałki foli spożywczej, na nią wyłożyć połowę kaszy manny formując gruby wałek, zawinąć folią, docisnąć i nadać ostateczny kształt wałka. Z drugą połową zrobić to samo. Wstawić do lodówki na 2 godziny.Formę do zapiekania wysmarować masłem.Wałki pokroić na plasterki i ułożyć je w formie tak, żeby nachodziły na siebie, posypać startym serem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15 minut, na koniec podpiec jeszcze ok 4-5 minut pod grillem.
Majka says
Biorę 🙂
cookingforemily says
warto:)
Majka says
Smakowite danie 😍